Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde tartışma – CHP ve AKP anlaşamadı, İSKİ’nin su zammı teklifi reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Olağanüstü Kurulu bugün (16 Şubat) Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Birinci Başkanvekili Zeynel Abidin Okul’un başkanlık ettiği toplantıda, suya zam teklifi gündeme geldi ancak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) anlaşamayınca İSKİ’nin zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi.  

AKP, insani su kullanım hakkı ile birlikte Konut 1. Kademe için (0-15 metreküp) yüzde 25, Konut 2. Kademe için (16 metreküp ve üzeri) yüzde 25 zam yapılmasını önerdi ve insani su kullanım hakkının 15 metreküpten 30 metreküpe çıkarılmasını teklif etti.  

Konut 3. Kademe için (31 metreküp ve üzeri) insani su kullanım hakkı uygulanmaması nedeniyle yüzde 45 zam yapılması önerisi iki tarafın anlaşmazlığı sonucu reddedildi.

CHP ise Konut 1. Kademe için (0-15 metreküp) yüzde 50, Konut 2. Kademe için (16 metreküp ve üzeri) yüzde 69, Konut 3. Kademe için (31 metreküp ve üzeri) yüzde 80 zam teklif etti. 

CHP’den AKP’ye tepki

İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı AKP’nin teklifine ilişkin, “Elektriğe yüzde 127 zam yapılan bir ülkede bu teklif kabul edilemez. Bu teklif ile İSKİ zarar etmeye devam ediyor. AKP, İSKİ’yi batırmaya özel bir çaba sarf ediyor” dedi ve AKP’nin teklifini reddedeceklerini söyledi.

İBB AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, Balyalı’dan sonra söz aldı ve İBB Yönetimi nedeniyle İSKİ’nin zarar ettiğini belirtti. Gökkuş, “Bu tablonun sorumlusu beceriksiz İBB yönetimi” dedi. 

İBB Meclisi’nde tartışma

İYİ Parti İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’ın AKP’li üyelere, “Buralardan içeri giremeyeceksiniz, halk sizi buralara sokmayacak” demesi üzerine tartışma çıktı.

Oturuma 10 dakika ara verildi. Aranın ardından İSKİ’nin zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi.  

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1493980895337984003

İmamoğlu’ndan çağrı 

Öte yandan İSKİ Genel Kurulu’ndan önce “İSKİ Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı Temel Atma Töreni”nde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclisi’nde bulunan siyasi parti gruplarına çağrıda bulunmuştu.

İmamoğlu, şöyle konuşmuştu:

“Şu anda İSKİ’de ekonomik zorluklarla mücadelemizi veriyoruz. İSKİ Genel Müdürlüğümüz vatandaşımızın bu zor günlerinde sırtına çok yük binmemesi için asgarinin de altında, yani bütçesine eksi yazarak, 1 milyar liranın üzerinde bir eksiği yazarak bir plan sundu.

İBB’nin bütçesine baktığınızda esnek davranabilirsiniz. Diyebilirsiniz ki ‘Şu metroyu bir yıl daha geciktirelim’ ama evdeki bir çocuğa, ‘Seni bir ay yıkamayacağız’ diyemezsin. ‘Bugün de abdest alma, tabağını yıkama’ diyemezsin. Yani su zaruri ihtiyaçtır. 7/24 aksamadan verilmek zorunda olan, her vatandaşın birinci hakkı diyebileceğimiz bir meseledir. Bu zorluklara, maliyet artışlarına rağmen sürdürülebilir bir hizmet verme adına Meclisimizin, bu ve buna benzer mecburi hizmetlerdeki tutum ve tavrında, en üst seviyede erdemi bekliyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.