Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (78): Saha dışı konulardaki tartışmaların, kar ve buzdaki etkileyici performansları takip ettiği 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nda öne çıkanlar

Organizasyon öncesinden son gününe farklı yönlerden tartışmaların odak noktası olan ancak bir yandan her olimpiyatta olduğu gibi akıllara kazınan sportif performanslara, hikayelere tanık olduğumuz 2022 Pekin Kış Olimpiyatları, 20 Şubat’ta sona erdi. Medyascope Spor Servisi olarak, ileride olumlu/olumsuz kendine has bir yerde konumlanma ihtimali bulunan organizasyonda öne çıkan notları sizin için derledik.

5) Norveç tarihe geçti

Yaklaşık beş milyon nüfusuyla Norveç, 16’sı altın olmak üzere toplam 37 madalyayla Kış Olimpiyat Oyunları’nda gövde gösterisi yaptı. İskandinav ülkesi, 2018 PyeongChang’de kazandığı toplam 39 madalyanın iki altında kaldı ancak 16 altınla, bu alanda olimpiyat rekorunu kırdı.

Kayaklı koşu ve biatlonu domine eden Norveç, 1992’den beri madalya tablosunda ilk dördün dışında kalmazken bu başarının altında yatan sebep, harcanabilecek kaynağın olması kadar bu paranın doğru şekilde harcanması. 2018’de yapılan bir araştırmanın Norveç’te çocukların yüzde 93’ünün kış sporlarına erişimi olduğunu ortaya koydu. 

Toplam madalya sayısında 32 ile Rusya Olimpiyat Komitesi (ROK), altın madalya sayısında ise 12 ile Almanya ikinci sırada yer aldı. Beklentilerin üzerine çıkan ülke, dokuzu altın toplam 15 madalya ile Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) geride bırakan ev sahibi Çin oldu. ABD ise sekiz altın, 10 gümüş, yedi bronz olmak üzere toplam 25 madalya kazandı. Kanada’nın, toplam 26 madalya kazanmasına rağmen bunların yalnızca dördünün altın olması ve madalya tablosunda ilk 10’un hemen dışında (11. sırada) konumlanması, 2022 Pekin’in sürprizlerinden oldu.

2022 Pekin’de madalya tablosunda ilk 10 sıra (TRT Spor Yıldız):

 4) Kamila Valieva

2022 Pekin’e dair saha dışı tartışmalar, organizasyona insan hakları ihlalleri konusunda sicili kabarık Çin’in ev sahipliği yapması ve Peng Shuai vakası sebebiyle dünyanın gündem maddeleri arasına girmişti.

Organizasyonda Kamila Valieva’nın karıştığı doping skandalı, başta Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) olmak üzere tartışmaları ayrı bir boyuta taşıdı. Uluslararası Test Ajansı (ITA), 15 yaşındaki Rus artistik buz pateni sporcusunun kanında yasaklı metabolizma düzenleyici “trimetazidine” maddesine rastlandığını ve dopingli olduğunu açıkladı. Valieva’nın 2021 sonunda St Petersburg şehrindeki Rusya Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda alınan numunesi ile ulaşılan sonucun, daha yeni ortaya çıkarılması ayrı bir tartışma konusu oldu.

Rusya Dopingle Mücadele Ajansı (RUSADA), Kamila Valieva’yı müsabakalardan geçici olarak men etmesine rağmen Valieva, reşit olmamasını ve yasaklı maddeye olimpiyatlardan önce rastlanmasını gerekçe gösteren Spor Tahkim Mahkemesi’nin (CAS) kararıyla yarışmaya devam etti.

Valieva, tüm baskılara rağmen buz pistine ilk çıktığı kadınlar bireysel kısa programda birinci olmayı başardı. Ancak serbest programda tüm gözlerin çevrildiği Valieva, baskıların vücut diline yansıdığı günde beklentilerin altında performans sergiledi ve 2022 Pekin’i dördüncü sırada tamamladı.

Valieva’nın performansı:

15 yaşındaki sporcu, performansının ardından büyük üzüntü yaşarken ekibinin soğuk teselli çabası (başta antrenörü Eteri Tutberidze olmak üzere) olumsuz eleştiriler aldı. IOC Başkanı Thomas Bach, Valieva’nın omuzlarına yüklenen baskı ve çevresindeki insanların tavırlarından rahatsız olduğunu söylese de, halihazırda eleştiri oklarının hedefindeki IOC ve Rus spor düzeninin bu durumdaki sorumluluğu yüksek.

Konu hakkında Sarah Wiertz, Deutsche Welle’deki yazısında 15 yaşındaki bir kız çocuğunun kendisi ve yaptığı spora küsme ihtimali, madalya kürsüsünde boy gösteren diğer sporcuların durumdan olumsuz etkilenme potansiyeli üzerinde durdu.

Medyascope Spor Editörü Doğa Üründül’ün Kamila Valieva’nın durumuna ilişkin yazısı:

3) Buzun üstündeki performansların gölgede kalmadığı artistik patinaj

Kamila Valieva’nın adı etrafındaki tartışmalarının aksine, buz pistine bakıldığında artistik buz pateni müsabakaları, yer aldığı günlerin manşetini oluşturdu. Kadınlar bireysel programda Japon Kaori Sakamoto bronz, Rus Alexandra Trusova gümüş, vatandaşı Anna Scherbakova altın madalyaya ulaştı. 

Trusova ve Scherbakova’nın yaşlarının da 17 olduğunu not düşmek gerekiyor. Trusova ayrıca, olimpiyatta beş adet dörtlü atlayış (quadruple jump) yapan ilk kadın patenci olarak tarihe geçti.

Karşınızda Anna Scherbakova:

https://twitter.com/trtsporyildiz/status/1494312427067953154

Burun farkıyla altın madalyayı kaçıran Alexandra Trusova: 

https://twitter.com/trtsporyildiz/status/1494304338927398915

Artistik patinajda erkekler tarafı da benzer bir çekişmeye sahne oldu. Erkekler kısa programı ve serbesti birinci sırada tamamlayan Nathan Chen, yeni olimpiyat şampiyonu oldu. 22 yaşındaki ABD’li performansıyla göz doldururken toplamda 332.60 puan topladı.

Nathan Chen’in performansı:

Babası Masakazu Kagiyama tarafından yetiştirilen Yuma Kagiyama, katıldığı ilk olimpiyatta 310.05 puan toplamayı başardı. 18 yaşındaki Japon sporcu, gümüş madalyanın sahibi oldu.

“Wonderkid” Yuma Kagiyama:

Artistik buz pateni çiftler mücadelesinde ise ev sahibi ülkeden Sui Wenjing – Han Cong, altın madalya getiren performanslarıyla Pekin 2022’ye damga vurdu.

Kısa programda altın madalyanın sinyalini veren Wenjing – Cong çiftinin altın madalyaya uzanan performansı:

2) Cinsiyet eşitliği

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre 2022 Pekin, cinsiyet eşitliği açısından en başarılı olimpiyat oldu. Çin’de mücadele eden sporcuların yüzde 45’ini kadın sporcular oluşturdu. 2018 PyeongChang’e kıyasla dört artışla, toplam 22 karışık takım müsabakası düzenlendi.

Ancak Pekin 2022’nin izlenme oranları yayıncıları memnun etmedi. Performanslar kadar gündem olan politik tartışmalar nedeniyle, özellikle Batı medyasında oyunlara fazla yer verilmemesi bu durumda etkili oldu.  

Front Office Sports’a göre ABD’deki yayıncı NBC ve NBC’nin çevrimiçi platformu Peacock’ta, olimpiyatları günlük ortalama 12,3 milyon kişi takip etti. Bu veri, 2018’e göre (23 milyon) neredeyse yarı yarıya bir azalma anlamına geliyor.

Twitter’ın açıkladığı veriler ışığında, organizasyon boyunca hakkında en fazla tweet atılan beş sporcu sırasıyla; Japon artistik buz pateni efsanesi Yuzuru Hanyu, Japon meslektaşı Shoma Uno, Nathan Chen, Japon artistik patinajcı Kaori Sakamoto ve ABD’li snowboard efsanesi Shaun White oldu.

1) Hatırlanması gereken performanslar

Son olarak, organizasyon boyunca yazdığımız derleme haberlerde yer verdiğimiz bazı öne çıkan bireysel performansları, kısa kısa not düşmek istedik.

Eileen Gu: ABD doğumlu 18 yaşındaki Çinli Eileen Gu, serbest stil kayak big air’da altın, slopestyle’da gümüş, halfpipe’ta altın madalya kazanarak 2022 Pekin’in en başarılı isimlerinden biri oldu. Gu, bir aksilik olmazsa önümüzdeki senelerde kadın sporunun yüzlerinden biri olacağının sinyallerini güçlü şekilde verdi.

Eileen Gu’nun halfpipe performansı:

Lindsey Jacobellis: Kadınlar snowboard krosta altı dünya şampiyonluğu bulunan ve olimpiyat şampiyonluğunu, 2006 Torino’da son anlarda yaşadığı talihsizlik sonucu kaçıran Lindsey Jacobellis, 16 yıl sonra (36 yaşında) altın madalyanın sahibi oldu.

Nils van der Poel: 25 yaşındaki İsveçli Nils van der Poel, erkekler sürat pateninde beş ve 10 bin metrede altın madalyanın sahibi oldu. Van der Poel, 5 bin metrede olimpiyat rekorunun yeni sahibi oldu.

Erin Jackson: Yakın arkadaşı Brittany Bowe’un kendisine yerini vermesiyle Pekin 2022’de boy gösteren Erin Jackson, bu jeste en iyi karşılığı vererek sürat pateni 500 metrede altın madalyaya ulaştı. Jackson, kış olimpiyatlarında bireysel kategoride şampiyon olan ilk siyah kadın sporcu oldu.

2022 Pekin kapanış töreninin son anları:

Eurosport spikerleri Şevket Furkan Erbay, Daniels Süha Özkaya ile olimpik gazeteci Mustafa Taha ve Medyascope Spor Servisi Editörü Doğa Üründül’ün, “En başarılı olaylar veya sporcular top 10” listesini “Spordan Bahset”te izleyebilirsiniz:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.