Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Ukrayna’ya saldırıyor: Kiev’de sokağa çıkma yasağı, Ukrayna yönetimi AB’den hava savunma sistemi istedi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı hız kesmeden devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna’ya Kırım, Belarus ve doğudan girdi. Yoğun hava saldırılarında kaç kişinin hayatını kaybettiği henüz belli değil. Ukrayna yönetimi, Avrupa Birliği’nden (AB) destek talep etti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak yerel saatle akşam 10:00, sabah 07:00 saatleri arasında uygulanacak. Şehirde toplu ulaşım çalışmayacak ancak metro istasyonları sığınak olarak yasaklı saatlerde de kullanılabilecek.

Ukrayna’dan AB’ye çağrı

Avrupa Birliği (AB) liderleri bu akşam (24 Şubat) Belçika’nın başkenti Brüksel’de olağanüstü toplanıyor. Toplantıya Ukrayna yönetimi bir talep listesi gönderdi. The Guardian’ın haberine göre belgede şu talepler yer alıyor:

  • Ukrayna’ya hava savunma ve füze savunma sistemlerinin kurulması,
  • Rus uydu navigasyon sistemi Glonass’ın jammer’larla (GPS engelleyici) etkisiz hale getirilmesi,
  • Rusya ve Belarus’un askeri teçhizatta kullandığı yazılım lisanslarının iptal edilmesi,
  • Rusya’ya yardım eden Belarus’a da “en ağır” yaptırımların uygulanması.

İngiltere, Rusya’nın bayrak taşıyıcı hava yolları firması Aeroflot’un ülkeye iniş ve kalkışlarını yasakladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın da bu gece Amerikan halkına seslenmesi bekleniyor.

Rusya’nın saldırısı: Şu ana kadar ne biliyoruz?

Rusya’nın saldırısı sabah 05:00’te başladı. Ukrayna’nın doğusundaki Harkov ve Kiev’in kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın açıklamasına göre Rus askerleri, Kiev’e ilerliyor, yaşanan yoğun çatışmalarda iki tarafta da ağır kayıplar var.

  • Ukraynalı yetkililere göre birinci dalga topçu ateşi, füze ve hava saldırılarında askeri altyapı, sınır karakolları ve askeri hava üsleri hedef alındı. Rusya yönetimi, saldırının üçüncü saatinde Ukrayna’nın tüm hava savunma sistemini etkisiz hale getirdiğini iddia etti.
  • Ukraynalı yetkililere göre Odesa’da 18, Kiev yakınlarındaki Brovari’de altı, Donetsk yakınlarındaki Vuhledar’da dört kişi, Rus hava saldırılarında öldü. Vuhledar’da bir hastanenin hedef alındığı belirtiliyor. Aynı saldırıda 10 kişinin de yaralandığı açıklandı. 
  • Ukrayna yönetimi, Rusya’nın 203 ayrı saldırı düzenlediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı’na göre Ukrayna’ya ait 74 askeri tesis yok edildi. Bunların arasında 11 havaalanı ve 18 radar istasyonu da var.
  • Ukrayna en az dört Rus helikopterini düşürdüğünü, “onlarca” Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu ama Rusya bu açıklamaları yalanladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.