Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tiyatroda taciz davasında “ceza miktarı” gerekçesiyle bozma kararı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın’a, meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırıda bulunmak” suçundan verilen iki yıl altı ay hapis cezası, ceza miktarı gerekçesiyle bozuldu. Dava yeniden görülecek. 

Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın‘ın, meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a farklı zamanlarda cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla yargılandığı ve “sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçundan iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldığı davada istinaf mahkemesi kararını açıkladı.

Mahkeme, Nazife Aksoy bakımından Aydın’a nedenleri hükümde açıklanmadan alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verildiği gerekçesiyle hükmü bozdu ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. Mahkeme, Mana Alkoy’a karşı cinsel saldırı suçlamasına dair eylemin sarkıntılık maddesi kapsamında kaldığı ve şikayetin süresinden sonra yapıldığı gerekçesiyle verilen düşme kararını ise kesinleştirdi. 

Aksoy ve Alkoy’un avukatları yaptıkları açıklamada, “suçun işlendiğini ispatlayan tüm delillerin dosyada olduğunu, ilk derece ile istinaf mahkemesinin kararlarının da bu yönde bulunduğunu” belirtti. Avukatların açıklamasında, “kararın bozulma sebebinin sanığın suçsuz olduğu iddiası olduğunun doğru olmadığı, hükmün yalnızca cezanın daha yüksekten verilmesinin yeterince gerekçelendirilmemesi sebebiyle bozulduğu” vurgulandı. 

Uğur Arda Aydın ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kendisi hakkında dava açılmasının Nazife Aksoy’un İBB Şehir Tiyatroları’ndaki sözleşmesinin feshedilmesiyle ilgili olduğunu ileri sürdü. Aksoy ve Alkoy’un avukatları ise bu açıklama ilgili de hukuki sürecin başlatılacağını belirtti.

Mahkeme indirimle, iki yıl altı ay ceza verdi

İBB Şehir Tiyatroları oyuncusu Uğur Arda Aydın‘ın, meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a farklı zamanlarda cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla yargılandığı dava İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

21 Eylül 2021’de kararını açıklayan mahkeme, Mana Alkoy’a karşı cinsel saldırı suçlamasının “eylemin sarkıntılık maddesi kapsamında kaldığı” ve “şikayetin süresinden sonra yapıldığı” gerekçesiyle düşmesine karar verdi. 

Nazife Aksoy’a yönelik “sarkıntılık” suçlamasından ise Uğur Arda Aydın’a ise üç yıl hapis cezası veren mahkeme, “sanığın yargılama süresindeki davranışları” ve “cezanın geleceği üzerindeki etkisi” gerekçesiyle bu cezayı iki yıl altı aya indirdi.

“Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı” suçunun Türk Ceza Kanunu’ndaki karşılığı ise iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası.

İstinaftan bozma kararı

Karara karşın istinaf başvurularını inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi Mana Alkoy açısından başvuruyu reddetti. 

Nazife Aksoy’a yönelik eylemlerle ilgili Aydın’a verilen cezada ise “dosyaya yansıyan bilgi ve kanıtlar birlikte değerlendirilerek, mahkemece suçun işleniş biçimi ile benzer olaylardan daha vahim bir hal oluşturup oluşturmadığı değerlendirilerek alt hadden ayrılmayı gerektiren nedenlerin denetime esas olacak şekilde hükümde açıklanması gerektiği gözetilmeden teşdit uygulanması” gerekçesiyle hükmü bozdu ve dosyayı İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 

Avukatlar: “Sanığın eylemleri teyit edildi

Uğur Arda Aydın, kararın ardından sosyal medya hesabından “hüküm bozuldu” diyerek paylaştığı mesajında “Hak yerini buldu” dedi. Aydın, Nazife Aksoy’u hedef aldığı açıklamasında, “aslolanın kadın-erkek ayırmadan insanın ve tüm canların eşit olduğuna inanmak” olduğunu yazdı.

Alkoy ve Aksoy’un avukatları İdil Cansu Mahmutoğlu ve İrem Ünal Nizamoğlu, konuyla ilgili yazılı açıklamalarında,  bozma kararının “ceza miktarının değerlendirilmesine ilişkin olup, sanığın suçsuz olduğunu gösterecek herhangi bir değerlendirmede bulunulmadığına” dikkat çekti.

Avukatlar, Aydın’ın, Nazife Aksoy’un sözleşmesinin feshine dair açıklamasının da doğru olmadığını belirtti. Aksoy’un tiyatro ile tek bir oyun için sözleşme imzalayıp oyunun bitmesi ile görevini tamamladığını aktaran avukatlar, şunları kaydetti:

Aydın’ın, Nazife Aksoy’un ‘sözde’ feshedilen sözleşmesi sebebi ile iftiraya uğratıldığı iddiası ise hayatın olağan akışına aykırıdır. Zira bir kadının yaşadığı cinsel saldırı fiilini topluma açıklayabilmesi, bununla yaşaması zor bir karardır. Günümüzde binlerce kadın sırf toplum baskısı sebebi ile sessiz kalmaktadır. Müvekkilin ikincil mağduriyetine yol açan bu gibi çirkin ve mesnetsiz söylemler hakkında hukuken tüm gerekenler yapılacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.