Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı gölgesinde Turkish Airlines EuroLeague: Rus takımlarının lige katılımı donduruldu – Anadolu Efes’in üçlük rekoru kıran performansı – Fenerbahçe Beko düşüşte

Turkish Airlines EuroLeague, Avrupa merkezli olması ve ligde üç Rus takımının mücadele etmesi sebebiyle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden en çok etkilenen spor liglerinden biri oldu. Bugün (28 Şubat) toplanan EuroLeague yönetimi, EuroLeague’de CSKA Moskova, Zenit St Petersburg ve UNICS Kazan’ın; 7DAYS EuroCup’ta ise Lokomotiv Kuban Krasnodar’ın organizasyonlara katılımını dondurdu.

Ukrayna’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten EuroLeague, durum olumlu yönde seyretmezse Rus takımlarının tüm normal sezon maçlarının iptal edileceği ve sıralamayı etkilemeyeceği açıklamasında bulundu.

EuroLeague’in resmi açıklaması:

Rus kulüplerine yönelik düzenlemelerin kronolojisi:

25 Şubat Cuma günü, Avrupa basketbolunun Rusya – Ukrayna savaşına verdiği reaksiyonları derlemiştik. Zenit St Petersburg’un sporun birleştirici gücü ve politikadan ayrı tutulması gereken yanları olduğu vurgusunu yaptığı açıklamasının ardından EuroLeague, sezonun kalanında Rus takımlarının ev sahibi olduğu maçların tarafsız sahalarda oynanmasına ve 27 Şubat Pazar günü oynanması planlanan CSKA Moskova – Barcelona maçının ertelenmesine karar verdi.

Zenit’in açıklaması:

Öte yandan sürecin başından beri Ukrayna’ya desteğini en net şekilde gösteren kulüp olan Zalgiris Kaunas, Rus takımlarına karşı oynayacakları maçlara çıkmayı düşünmüyor. Zalgiris‘in 25 Mart tarihinde CSKA, 8 Nisan tarihinde Zenit ile maçı var.

Zalgiris Kaunas’ın açıklaması:

CSKA Moskova; Gürcü Tornike Shengelia, Danimarkalı Iffe Lundberg, Litvanyalı Marius Grigonis, Alman Johannes Voigtman ve ABD asıllı Rus Joel Bolomboy’un kişisel sebeplerle Moskova’dan ayrıldığını açıkladı. Bu isimlerin CSKA ile olan sözleşmeleri devam ediyor. CSKA açıklamaya, sporcularla yaşanan problemin Avrupa’daki politik ve sportif ortamın normale dönmesi ile birlikte çözüleceği ifadesini de ekledi.

CSKA Moskova’nın açıklamaları:

Eurohoops’tan Aris Barkas’a göre, CSKA, Zenit ve UNICS Kazan, EuroLeague kulüplerinin bugünkü (28 Şubat) buluşmasında normal sezona bir ay ara verilmesini talep etti.

Anadolu Efes’ten üçlük rekoru

Tüm bu çalkantılı süreçte Turkish Airlines EuroLeague’de 27. hafta, Rus takımlarının ertelenen maçları dışında tamamlandı. Anadolu Efes, özlenen performansı gösterdiği karşılaşmada Ioannis Sfairopoulos’la yolların ayrılmasının ardından henüz yeni koçu bulunmayan Maccabi Playtika Tel Aviv’i 109-77 mağlup etti.

Bu sonuçla 13. galibiyetini alarak dokuzuncu sırada bulunan Anadolu Efes, 22 üçlük isabeti (34 denemede) bularak bir maçta atılan üçlük sayısında EuroLeague rekorunu kırdı. Top kaybı yapmadan 20 sayı – 10 asistle double double yapan Vasilije Micic, 27. haftanın en değerli oyuncusu seçildi. Takım halinde 28 asist yapan Efes’te Shane Larkin 16 sayı – 6 asist, Adrien Moerman 17 sayı – 5 ribaund ile oynadı.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Fenerbahçe Beko, beş maçlık galibiyet serisinin ardından geçtiğimiz hafta, Monaco ve Kızılyıldız deplasmanlarında üst üste iki mağlubiyet aldı. Sarı-lacivertlilerde Nando De Colo ve Danilo Barthel parkeye dönerken Marial Shayok, maç kadrolarında yer aldı.

Son 10 maçta sekiz galibiyet alan Monaco deplasmanında Fenerbahçe Beko, ikinci periyotta oluşan 36-13’lük skor sonucunda ikinci devrede farkı indiremedi ve sahadan 92-78 mağlup ayrıldı. Ribaundlarda rakibinin 36-25 üstünlük kurmasına engel olamayan Fenerbahçe, maç boyu yalnızca 10/20 ikilik isabetiyle oynadı. Fenerbahçe Beko’da Nando De Colo 19, Marko Guduric 18 sayıyla oynarken Monaco’da Alpha Diallo, 24 sayı – 6 ribaund – 3 asist – 2 top çalmayla yıldızlaştı.

İki gün sonra 19. hafta erteleme maçında Belgrad’da Kızılyıldız, Fenerbahçe Beko’yu 74-69 ile geçti. Son çeyrekte dokuz sayı atabilen Fenerbahçe, bir kez daha üçlük isabeti bulmakta (6/22) zorlandı. Bu maçta 18 dakikada 15 sayı üreten Barthel takımın en skorer ismi olurken Alman uzun, iki maçta toplam 25 sayı buldu. Guduric 14 sayıyla yine çift hanelere çıkmayı başardı.

Bu sonuçların ardından Fenerbahçe Beko, 12-12 derecesiyle 10. sırada yer alıyor.

Monaco – Fenerbahçe Beko karşılaşmasının özeti:

Kızılyıldız – Fenerbahçe Beko karşılaşmasının özeti:

Turkish Airlines EuroLeague’de 1 Mart Salı günü dört erteleme maçı, 3-4 Mart günlerinde 28. hafta maçları oynanacak. İstanbul derbisine sahne olacak haftada, 3 Mart Perşembe günü saat 20:30’da Anadolu Efes – Fenerbahçe Beko karşı karşıya gelecek.

Turkish Airlines EuroLeague’de 27. haftanın ardından oluşan puan durumu:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.