Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’dan tahliye edilen vatandaşlardan Efehan Uyanıker dönüş yolunda Medyascope’a konuştu: “Otobüse binenler kura ile belirlendi”

Haber: Cenk Narin & İbrahim Yayan

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı sonucu pek çok Türkiye vatandaşı Ukrayna’da mahsur kaldı. Ukrayna’ya eğitim için giden ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği tarafından tahsis edilen otobüse binen İsmail Efehan Uyanıker, Medyascope’a konuştu.

Büyükelçilikten 17 kişilik beş otobüs

Efehan Uyanıker, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği tarafından tahsis edilen 17 kişilik bir otobüs ile Türkiye’ye doğru yola çıktığını ve halen Ukrayna sınırlarında olduğunu söyledi.

Uyanıker, “Otobüsten başka seçenek yok. Hava sahaları kapalı, yolların da çoğu kapalı” dedi.

17 kişilik beş otobüs tahsis edildiğini aktaran Uyanıker, yer kalmadığı için otobüslere binemeyenlerin olduğunu belirterek, “Biz kalkmadan önce yeni insanlar da geldi. Şu an orada 150-200’den az insan olduğunu sanmıyorum” diye konuştu.

İnsanlar yerlerde yatıyor”

İlk günlerde yurdun sığınağında kaldığını belirten Uyanıker, iki gündür Kiev Büyükelçiliği’nde beklediğini söyledi. Yerde karton üzerinde yattığını anlatan öğrenci, büyükelçilikte kalan diğer vatandaşların da bavulların veya koltukların üzerinde uyuduğu bilgisini paylaştı.

Büyükelçiliğe giderken yemek ihtiyaçlarını karşılayamayacaklarını düşünerek alışveriş yaptıklarını belirten Uyanıker, büyükelçilikte günde bir kere yemek çıktığını anlattı: “Ellerinde ne varsa bize verdiler. Büyükelçilik elinden geleni yaptı. Çok fazla insan olduğu için ellerinde yeterli kaynak yok. Onlar da kaynak sıkıntısı çekiyor.”

“Marketlerde kilometrelerce kuyruk var

Kiev’deki sokağa çıkma yasağı hakkında konuşan Uyanıker, yasağın bu sabah kalktığını ve insanların marketlerde kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluşturduğunu söyledi.

İletişim hatlarında bir sıkıntı olmadığını söyleyen Uyanıker, “Bir ara internetim gider gibi oldu ancak daha sonra düzeldi, benim telefonum hep çekti. Bir sıkıntı yaşamadım” dedi.

Uyanıker bindikleri otobüs ile ilgili bilgi verilmediğini ve Türkiye’ye nasıl döneceklerinin belli olmadığını söyledi ve şöyle devam etti: “Biz şimdi Romanya’ya gidiyoruz ama Romanya’da bizi indirecekler mi, oradan kendi imkanlarımızla mı döneceğiz, yoksa bizi elçilik alıp Türkiye’ye mi bırakacak? Bunun garantisini kimse veremiyor.”

Babasının uluslararası turizm şirketi olduğunu ve onu indiği yerden alabileceğini söyleyen Uyanıker, “Nerede ineceğimi bilmediğim için babama konum veremiyorum” dedi.

Büyükelçilik tarafından tahsis edilen araçların ne zaman geleceğini bilmediklerini aktaran Uyanıker, “Bize saatini söyleyemiyorlar, gününü veremiyorlar. ‘Gelecek’ deniyor sadece, bilgi verilmiyor” diye konuştu.

Otobüslere binenler kura ile belirlendi

Uyanıker, kavga çıkmaması için otobüse binen kişilerin kura ile seçildiğini de belirtti: “Kura çektik, şansı olanlar gidiyor ama diğerleri kaldı.” 

Büyükelçiliğin şartlarının kötü olmadığını söyleyen Uyanıker, “Orası güvenli, oraya bir şey olacağını sanmıyorum” dedi.

Tanıdığı herkesi büyükelçiliğe çağırdığını söyleyen Uyanıker, “Büyükelçilik ‘Olduğunuz yerde kalın’ diyor. Ben ilk gün öyle yaptım, o günlerde iki tane otobüs gelmiş. Ben herkesi oraya çağırdım, insanların oldukları yerde kalınca yardım alacaklarını düşünmüyorum” diye konuştu.

Büyükelçilikte kalanlar trene yönlendirildi

Uyanıker, büyükelçilikte kalanların bir tren istasyonuna yönlendirildiğini ve o kişilerin tren aracılığıyla geleceklerini de aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.