Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemevlerinin elektrik tarife statüsü “mesken abone” olarak değiştirildi

Elektrik zamlarının ardından gelen fahiş faturalara ve “ibadethane” statüsünde sayılmamaya tepki gösteren cemevlerinin elektrik tarife statüsü, “mesken abone” olarak değiştirildi. Bugünkü (1 Mart) Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararına göre cemevleri de mesken abone statüsünde sayılan gruba dahil edildi. 

Haber: Özge Can Özgenç

Elektrik tarifelerinin yüzde 50 ile 127 arasında zamlanmasının ardından Alevi toplumu, gelen fahiş faturalara ve cemevlerinin “ticarethane” statüsünde kabul edilmesine tepki göstermişti. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan EPDK kararına göre cemevlerinin elektrik faturaları da “mesken abone” statüsüne alındı.

31 Aralık 2015 tarihli EPDK kararına göre “mesken abone” grubu şöyle açıklanıyor: 

Mesken olarak kullanılan; müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleridir. Bu yerlerin kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi vb. gibi ölçümleri ayrı sayaç ile yapılan ortak kullanım yerleri, ibadethanelerin 27/07/2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Genel Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında  yer almayan tüketimleri ile müştemilatı niteliğindeki lojman ve benzeri yerleri, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) tarafından kurulan geçici barınma merkezleri mesken abone grubu kapsamındadır.

Elektrik faturalarına her kesimden tepkilerin gelmeye devam etmesiyle, 1 Ocak’tan itibaren yüzde 50 zam yapılan alt kademe tarifesi kullanım sınırı günlük 5 kilovattan, 7 kilovata ve bugün de 8 kilovata yükseltildi. Cemevleri de, alt kademesi günlük 8 kilovat ile sınırlandırılan, bu sınır aşıldığında uygulanan yüzde 127 zammı ödemek zorunda olan “mesken abone” grubuna dahil edildi. 

Aleviler ve cemevleri yetkilileri, cemevlerinin ibadethane sayılmasını ve elektrik, su, doğalgaz gibi faturalarının devlet tarafından ödenmesini talep ediyor. Bugünden (1 Mart) itibaren geçerli olacak değişikliğin cemevlerinin faturalarına nasıl yansıyacağı sonraki faturalarında görülebilecek. 

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan EPDK kararı ile mesken abone grubuna cemevlerinin yanı sıra iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler de dahil edildi.

“Cemevlerinin elektrik isyanı” video serimizi kaçırmayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.