Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemevi “ticarethane” sayıldı, 30 bin lira elektrik faturası kesildi – Garip Dede Dergahı Vakfı Başkanı Celal Fırat: “Devlet bizi eşit yurttaş olarak görmüyor”

İstanbul-Küçükçekmece’deki Garip Dede Cemevi’ne 30 bin 60 lira elektrik ve 11 bin 847 lira doğalgaz faturası geldi. CK Boğaziçi Elektrik tarafından düzenlenen elektrik faturasının “Tüketici grubu/sınıfı” kategorisinde “Ticarethane tarifesi” yazdığı görüldü. Medyascope’a konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı Celal Fırat, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesinin yarattığı sorunları ve yaşadıkları baskıları anlattı.

“Devlet bizi eşit yurttaş olarak görmüyor”

Eşit yurttaşlık felsefesine sahip herkesin bu duruma tepki göstermesi gerektiğini söyleyen Alevi Dernekleri Federasyonu ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı Celal Fırat, “Esasında bizim meselemiz bir fatura meselesi değil, bu bir hak arayışın meselesi. Devlet, her anlamda bizi eşit yurttaş olarak görmüyor. Biz bu ülkede cemevlerinin ibadethane olarak gösterilmesini istiyoruz. Bu konuda çağrılar yapıyoruz her an, her yerde. Ama gelin görün ki anayasada eşit yurttaşlıktan bahsedilirken 2022 yılında her bir evin farklı bir feryadı var, görüyoruz. Bir ibadethaneye, cemevine, her gün binlerce insana hizmet eden bir kuruma bu kadar yüksek fatura gelmesi bizi rahatsız ediyor. Eşit yurttaşlık felsefesinde yaşayan herkes bu duruma tepki göstermeli” dedi.

“Ciddi bir mahalle baskısı var”

Yaşananların sadece faturadan ibaret olmadığını, ciddi bir mahalle baskısına maruz bırakıldıklarını dile getiren Fırat, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Faturanın sembolik bir anlamı var bizim için. Bu güzel bir yaklaşım değil. Eşit yurttaşlık istiyoruz. İnsanların gelenek-göreneklerini yaşamalarını elbette ki değerli görüyoruz. Aynı şekilde bizim de inancımız ve gelenek-göreneklerimize öyle bakılsın istiyoruz. Camiye, kiliseye, sinagoğa ya da herhangi bir ibadethaneye yapılsaydı bize yapılan, her anlamda tepki koyardık. Diğer kesimlerin de buna tepki göstermesi lazım. Kapılarımıza çarpı işareti konuluyor, çocuklarımız sözlü mülakatlarda kalıyor. Biz, savunma mekanizmasında kalmaktan yorulduk bu ülkede. Ciddi bir mahalle baskısı var.”

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı Celal Fırat

“Sosyal medya üzerinden bile günde 10-15 kere tehdit ediliyoruz”

Baskıyı her alanda hissettiklerini dile getiren Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal medya üzerinden bile bir günde 10-15 kere tehdit ediliyoruz, farklı farklı gruplar tarafından. Hakaret etme hakkını da kendilerinde görüyorlar. Birkaç kişiyi mahkemeye şikayet ettik. Gönül isterdi ki bütün inançlar kendi verdikleri vergilerle karşılayabilseler ihtiyaçlarını. Benden aldıkları vergileri başka inançların gelenek-göreneklerine harcıyorlarsa, aynı şekilde bu mekanların da ihtiyaçlarının karşılanmasını arzuluyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.