Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemevlerinin fatura isyanı: “Cemevleri ticarethane değil, Aleviler’in ibadethanesidir”

Camiler gibi ibadethane statüsünde sayılmadığı için cemevlerine gelen fahiş elektrik ve doğalgaz faturalarına Alevi toplumundan itirazlar yükselmeye devam ediyor. Aleviler, cemevlerinin ibadethane değil, ticarethane sayılmasına tepkili. Cemevi yetkilileri, elektrik faturalarını ödememe kararı aldıklarını belirtiyor. Cem Vakfı İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Aldoğan ve cemevi dedesi Hayati Doğan Medyascope‘a konuştu.

Elektrik fiyatlarına yapılan zamlar cemevlerinin de yüksek faturalarla karşılaşmasına sebep oldu. Cemevlerinin, faturalar oluşturulurken ibadethane değil, ticarethane statüsünde sayılmasına Aleviler tepki gösteriyor.

Medyascope’a konuşan Cem Vakfı İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Aldoğan, cemevlerinin de camiler gibi ibadethane statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor: “Camilerimiz, mescitlerimiz nasıl ibadethaneyse burası da Aleviler’in ibadethanesidir. Burası ticarethane değil.”

Faturaları ödemeyin çağrısı

Aldoğan, “Faturalar ocak ayından itibaren çok yüksek gelmeye başladı, şubat ayı faturaları daha da yüksek olacak. Bütün cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini ve camiler gibi elektrik, su ve doğalgaz ücretlerinin devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz. Bütün cemevlerimize söylüyorum elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödemeyin. Kesemezler, kanun var” diyerek cemevlerine faturaları ödememe çağrısında bulundu.

“Anayasaya aykırı değil mi?”

Cemevi Dedesi Hayati Doğan ise konunun hukuksal boyutunu vurguladı: “Uluslararası mahkemelerde üç tane dava açıldı. Birincisi cemevlerinin camiler gibi ibadethane olarak sayılması, ikincisi cemevlerinde çalışan dedelere aylık bağlanması ve üçüncüsü elektrik ve suyun diğer ibadethanelerde olduğu gibi cemevlerinde de devlet tarafından ödenmesi hakkında kararlar alındı. 2016 yılında da bu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından kabul edildi. AİHM kararları her şeyin üstündedir, bizim anayasanın da üstündedir. Anayasamızda da ‘Belirtilen eşitlik ilkesine göre herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep vb. sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ maddesi var. Şu anda bildiğimiz kadarıyla camilerde 140 bine yakın kişiye aylık veriliyor. Peki bizim cemevlerinde dedeler görev yapıyor, burası da ibadet yeri olduğuna göre neden verilmiyor? Bu anayasaya aykırı değil mi?” 

Doğan, fatura ödememe kararına ilişkin de şunları söyledi: “Bizi üzen taraf ‘ticarethane’ diye geçiriyorlar. Sanki oradan para kazanılıyor. Tüm Alevi grupları olarak bir karar aldık, bundan sonra faturaları ödemeyeceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.