Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden, Rus oligarkların mallarına el koyacaklarını açıkladı: “Hesap sorulmayan diktatörler daha çok kaos yaratıyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi’nde, Temsilciler Meclisi ve Senato ortak oturumunda ulusa seslendi. “Birliğin Durumu” konuşmasını Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına ayıran Biden, 1 saat 2 dakikalık konuşmasında ABD hava sahasının Rus uçuşlarına kapatıldığını belirterek, “Rus oligarkların varlıklarına el koyacağız” dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşının önceden tasarlandığını belirten Biden, Putin’in her türlü diplomasi çabasını reddettiğini, Batı’nın ve NATO’nun Rusya’ya birlik olup yanıt veremeyeceğini düşündüğünü fakat yanıldığını söyledi:

“Biz hazırlıklıydık.”

Putin’in Ukrayna’ya saldırarak özgür dünyanın temellerini sarsmaya başladığını, Ukrayna’yı işgal edebileceğini ve dünyanın da bütün bu olanlara göz yumabileceğini düşündüğünü söyleyen Biden, “O, hiç düşünmediği bir duvar ile karşılaştı: Ukrayna halkıyla” diye ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin dün (1 Mart) Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yaptığı konuşmasına atıfta bulunan Biden, Ukrayna’nın Vaşington Büyükelçisi Oksana Markarova’nın da Kongre’de bulunduğunu söyledi.

Ukrayna Büyükelçisi Markarova, Biden’ın konuşmasını Jill Biden ile birlikte izledi.

“ABD hava sahasını tüm Rus uçuşlarına kapatıyoruz”

Biden konuşmasında Rusya’ya getirilen yeni yaptırımları da açıkladı. Buna göre ABD, hava sahasını tüm Rus uçuşlarına kapatacak ve Rus oligarkların malvarlıklarına el koyacak.

ABD ve Batı’nın uyguladığı yaptırımlar ile Rus Rublesi’nin ABD Doları karşısında yüzde 30 değer kaybettiğine işaret eden Biden, Amerikan hava sahasının Rus uçuşlarına kapatıldığını şöyle duyurdu:

“Böylece Rusya daha çok izole olacak ve ekonomisinde daha çok baskı hissedecek.”

“Rus oligarkların mallarına el koyacağız”

Tarih boyunca diktatörlerin saldırganlıklarının bedelini ödemedikleri takdirde daha çok kaosa sebebiyet verdiklerini de vurgulayan Biden, sadece Putin’e değil; Rus oligarklara da seslendi:

“Bugün, bu şiddet yanlısı rejime milyarlarca dolar sağlayan Rus oligarkları ve yolsuz liderlerine de sesleniyorum. ABD Adalet Bakanlığı, Rus oligarkların suçlarının peşine düşecek özel bir görev gücü kuruyor. Avrupalı ortaklarımız gibi biz de sizin yatlarınızı, lüks apartmanlarınızı, özel jetlerinizi bulup ele geçireceğiz.”

“Rus diktatör yabancı bir ülkeyi işgal ediyor ve bedelini ödeyecek”

Putin’in 30 yıldır bağımsız olan Ukrayna’nın özgürlüğünü elinden almak istediğini ve buna asla hoşgörü göstermeyeceklerini belirtti ve “Rus bir diktatör, yabancı bir ülkeyi işgal ediyor ve bunun bedelini ödeyecek” dedi.

Kongre’deki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, Biden’ın Ukrayna’ya destek çağrısını ayakta alkışladı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.