Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cizre Kaymakamı Mehmet Tunç, “Mem û Zîn” tiyatro oyununu yasakladı

Kürtçe tiyatro oyunları sergileyen Şermola Performans’ın, Mem û Zin’in mezarının bulunduğu Şırnak’ın Cizre ilçesinde Mem û Zîn (Mem ile Zin) adlı oyunu oynamaları, kayyum olarak atanan Cizre Belediye Başkanı Mehmet Tunç tarafından yasaklandı. Daha önce farklı il ve ilçelerde 13 kez sahnelenen oyunun yasaklanması için gerekçe gösterilmedi.

Şermola Performans tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, Mem û Zîn’in mezarlarının bulunduğu Şırnak’ın Cizre ilçesinde 12 Mart’ta oynanması planlanan oyun için hazırlıkların yapıldığı, Kaymakam Mehmet Tunç’un kayyum atandığı Cizre Belediyesi’ne ait kültür merkezinin kiralanıp ücretinin ödendiği belirtildi:

“Oyunumuz Mem û Zîn hiçbir gerekçe gösterilmeden Cizre Kaymakamlığı tarafından iptal edildi. 12 Mart Cumartesi günü Cizre Belediyesi Kültür Merkezi’nde oynanması planlanan Mem û Zîn oyunumuz için günler öncesinden hazırlıklar başlamış, afişler, broşürler Cizre’ye gönderilmiştir. Sosyal medya tanıtımı birçok kurumun desteği ile de yapılmış ve davetiyeler dağıtılmış, 4 Mart 2022 günü de salonun kirası belediyenin hesabına yatırılmıştır. Kiranın yatırılmasından iki gün sonra da oyunun iptal edildiği tarafımıza bildirilmiştir.”

Mem û Zin Türbesi

Açıklamada, oyunun bugüne kadar pek çok kez sergilendiği belirtilerek, “Oyunumuz Mem û Zîn, prömiyer yaptığı 3 Kasım 2021 tarihinden beri Batman, Diyarbakır, Urfa, Kızıltepe gibi merkezlerde toplam 13 kez gösteri yapmış ve seyirci tarafından ilgiyle izlenmiştir. Oyunumuz, mitolojik metaforlarla donatılmış, seyircisine performatif bir ritüel anlatı deneyimi izlemeyi vaat eden bir çalışmadır. Kaynak metin olarak Dengbêj Reso’nun Mem û Zîn anlatısı esas alınmıştır. Oyunun konsept ve yönetmenliği ise Mirza Metin’e aittir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.