Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasakladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ABD’nin Rusya’dan petrol ithalatını yasakladığını duyurdu. Biden’ın bu açıklamasının ardından gözler küresel piyasalara çevrildi, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 132 dolara yükseldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar zincirine yeni bir halka daha ekledi. ABD Başkanı Joe Biden bugün TSİ 19:25’te başlayan konuşmasında, ülkesinin Rusya’dan petrol ithalatını yasakladığını duyurdu. Yasağa petrolün yanı sıra sıvılaştırılmış doğalgaz da dahil edildi.

Biden, ABD’nin Putin’in savaşını hiçbir şekilde desteklemeyeceğini ve saldırılara karşı adımlar attıklarını söyledi ve Rusya’dan hem petrol hem de doğalgaz ithalatını yasakladığını açıkladı:

“Avrupa’daki müttefik ve ortaklarımız belki bu noktada bize katılamayabilir. Avrupalı ülkeler bu kaynağa daha bağımlı. Biz aksine net ihracatçı pozisyonundayız. Onlar bu adımı atamasa bile bizim Rusya enerjisinin üstünde çalışmalarımız devam edecek.”

“Yardımlarımız 1 milyar dolara yaklaştı”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile çok sık görüştüklerini belirten Biden, Kiev’e desteklerinin devam edeceğini açıkladı. Toplamda 1 milyar dolara yaklaşan yardımda bulunduklarını söyleyen Biden, Ukrayna halkının çevre ülkelere kaçmasını da yakından izlediklerini ve Avrupalı müttefikleriyle savaştan kaçanların güvenli noktalara ulaşabilmesi için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

“1 Rus Rublesi 1 Amerikan Senti etmiyor”

Tarihte eşi benzeri görülmeyen yaptırımlar uyguladıklarını hatırlatan Biden, bu yaptırımlar sayesinde Rus ekonomisinin kaybettiği değerden şöyle bahsetti: “Ruble yüzde 50’den fazla değer kaybetti. 1 Rus Rublesi artık 1 ABD Senti kadar neredeyse.”

“Güvenilir tedarik kaynakları aramaktayız”

Uygulanan yaptırımların ne gibi sonuçlara evrileceğinin takip edileceğini ve ortak petrol rezervlerinin 60 milyon kadarının değerlendirildiğini belirten Biden, “Amerika halkını ve işletmelerini korumak için çalışmalarımız devam ediyor. Aldığımız kararların fiyatları artıracağının farkındayız ama aşırı fiyat artışı söz konusu olursa bununla ilgili kararlar almaya hazırız. Petrol ve ilgili ürünlerden edinilecek kâr bu savaşı beslememeli” dedi.

Karar nasıl alındı?

Birçok Batılı lider, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Moskova’ya yönelik yaptırımların seviyesini artırmak ve Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak istiyordu. Biden’ın bu hamlesi, ABD’li milletvekillerinin baskısının sonucunda geldi.

ABD’nin aldığı kararın ardından İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng da, ülkesinin 2022’nin sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracağını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) ise 2022’nin sonuna dek Rusya’dan gaz alımını üçte iki oranında azaltacak.

Rusya, doğalgaz yaptırımlarından muaf tutulmaktaydı

ABD, AB ve Batılı ülkeler, Rusya’ya yönelik birçok yaptırım uygulama kararı almış fakat Rus gazı bu yaptırımlardan muaf tutulmuştu.

ABD, petrolün yaklaşık yüzde 8’ini Rusya’dan ithal ediyor.

Petrol fiyatları yükseliyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 6 Mart’ta, ABD ve müttefiklerinin Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamayı değerlendirdiğini söylemesinin ardından petrol fiyatları hızla yükselmişti. Blinken’ın bu açıklamalarının ardından petrol fiyatı son 14 yılın zirvesine ulaşmış, brent tipi ham petrolün fiyatı 7 Mart’ta varil başına 139 dolara ulaşmıştı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak da, ABD ve AB’nin Rus petrolünün ithalatının yasaklanması kararının arından petrolün varil fiyatının 300 doların üzerine çıkabileceğini söylemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dünkü (7 Mart) basın toplantısında, Vaşington yönetiminin Rus petrolünü yasaklayıp yasaklamama konusunda herhangi bir karara varmadığını söylemişti.

ABD, Rusya’ya ambargo uygulanması halinde, Suudi Arabistan, Venezüela ve İran gibi büyük petrol ihracatçısı ülkeler ile anlaşma yapmak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.