Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan doktorlara “Gidiyorlarsa gitsinler” dedi – TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Bu olay, memleketin yanı sıra sayın cumhurbaşkanının da utancıdır”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (8 Mart) kadın muhtarlar ile buluştu. Erdoğan, konuşmasında yurtdışına göç eden doktorları hedef alarak, Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralarda onlarla devam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri süratle davet ederiz. Buralar boş kalmaz, merak etmeyindedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Erdoğan’ın sözlerini Medyascope’a değerlendirdi.

Erdoğan: “Buralar boş kalmaz, merak etmeyin”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadın muhtarlarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den göç eden doktorları şu sözlerle eleştirdi:

“Son zamanlarda bir şey daha çıktı, hastanelerde şöyle böyle oluyor diye. Bakın hatalarımız olabilir. Bu devasa şehir hastanelerini yapanlar kim? Doktorlar az para aldığı için ayrılıyorlar, değerli kardeşlerim, samimi konuşuyorum. Dost acı söyler ama gerçeği söyler. Bu hastaneleri inşa eden biziz. Bu doktorları okutan, yetiştiren bu devlet değil mi? Ee? Bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi, en çok maliyeti yüksek olan da sağlıktır. Ama şimdi az para veriyormuş. Sordum en az alan ne alıyordur? 8 bin 9 bin, en yüksek alan 25 bin civarında. Buna rağmen özel sektör çok daha yüksek verdiği için oralara kaçıp gidiyorlar mı? Açık konuşuyorum, açık konuşmayı severim. Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralarda onlarla devam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri süratle davet ederiz. Buralar boş kalmaz, merak etmeyin. Doktorluk gibi bir aziz mesleği oraya dayamak herhalde pek de insani değildir.”

Fincancı: “Erdoğan yine yanılıyor”

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Erdoğan’ın sözlerini Medyascope’a değerlendirdi. , Cumhurbaşkanının yanıldığını söyleyen Fincancı, yurtdışına göç eden doktorların da genç doktorlar olduğunu belirtti. Fincancı şöyle konuştu: 

“Yine yanılıyor, zaten tam da o gençler gidiyorlar çünkü geleceklerini görüyorlar. Dolayısıyla gençlerin nasıl geleceklerini kaybettiklerine baksalar bence iyi olur. O devasa hastaneler, ne insanların ulaşabildiği ne de doğru biçimde çalışılabilen ortamlar. Hem emeklerinin hem de kimliklerinin değersizleştirildiği ortamda çocuklar çalışmak istemiyorlar.”

“Göç eden doktor sayısı 10 yılda 24 kat arttı”

TTB verilerine göre, özellikle son üç yılda yurtdışına taşınmak isteyen doktor sayısında büyük artış yaşanıyor. 2012’de sadece 59 doktor yurtdışına taşınma amacıyla TTB’ye başvurdu. 2021 yılı içinde TTB’nin verilerine göre 1405 doktorun yurtdışına gittiğini söyleyen Fincancı, bu göçün nedeninin ekonomik olduğunu belirtti. 2022’nin Şubat ayı içinde TTB verilerine göre yurtdışına göç etmek isteyen 197 doktorun temiz kağıdı almak için TTB’ye başvurduğu bilgisini paylaşan Fincancı, yurtdışına göç eden doktorların sayısının 10 yılda 24 kat arttığını söyledi.

Geçen günlerde aldığı mesajda bir doktorun ev kirasını ve faturalarını ödeyemediğini söylediğini belirten Fincancı, “Bu olay Türkiye’nin utancıdır. Bunca doğru bir eğitimden geçen, bunca insanların faturalarının ödeyemez hale gelmesi, bu memleketin yanı sıra sayın cumhurbaşkanının utancıdır” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.