Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaştan kaçan 11 yaşındaki Ukraynalı çocuk, bin kilometrelik yolu tek başına geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken dünya, her gün etkileyici bir göç hikâyesine daha tanık oluyor. Annesi hasta olduğu için Ukrayna’da kalan 11 yaşındaki çocuk, bin kilometrelik yolu tek başına geçti ve akrabalarının yaşadığı Slovakya’ya ulaştı. Ukraynalı çocuk, “gecenin kahramanı” olarak kayıtlara geçti.

Ukrayna’nın Zaporijya şehrinde yaşayan Yulia Pisetskaya, hastalığı nedeniyle ve engelli annesine bakmak zorunda olduğu şehirden ayrılamadı. Pisetskaya 11 yaşındaki oğlunu, Slovakya’daki akrabalarının numaralarını eline yazarak, geçen hafta Rus güçlerinin saldırısına uğrayan nükleer santral yakınlarındaki Zaporijya’dan kalkan bir trene bindirdi. Zorlu bir yolculuktan sonra akrabalarına kavuşan çocuğun annesi, Slovak sınır güvenlik güçlerine ve gönüllülerine teşekkür etti.

11 yaşındaki çocuk, elinde bulunan bir poşet, pasaport ve eline yazılan bir telefon numarasıyla yaklaşık bin kilometrelik yolculuğu sonucunda Slovakya’ya ulaştı. Çocuğu “kahraman” olarak nitelendiren sınır güvenlik güçleri çocuğun elinde yazan numarayı gördü. Numara, çocuğun Slovakya’nın başkenti Bratislava’daki akrabalarına aitti. Küçük çocuğun yakınlarıyla iletişime geçen yetkililer, “Elindeki numara ve belindeki kağıt sayesinde kendisini almak için gelen sevdikleriyle iletişime geçmeyi başardı ve tüm hikâye güzel bir şekilde sona erdi” diye konuştu.

Slovakya İçişleri Bakanlığı, Facebook’tan yaptığı açıklamada, çocuğun “gerçek bir kahramana yakışan gülümsemesi, korkusuzluğu ve kararlılığıyla herkesin kalbini kazandığını” belirtti.

“Çocuğumun hayatını kurtardığınız için minnettarım”

Hasta olduğu ve engelli annesine bakması gerektiği için oğluyla beraber Slovakya’ya gidemediğini belirten Pisetskaya, pazar günü (6 Mart) Facebook’ta şu video mesajını paylaştı:

“Oğluma bakan ve sınırı geçmesine yardım eden Slovak güçlerine ve gönüllülerine teşekkür etmek istiyorum. Çocuğumun hayatını kurtardığınız için minnettarım. Kasabamın yanında Ruslar’ın ateş ettiği bir nükleer santral var. Annemi bırakamazdım, o kendi başına hareket edemez.”

Ne olmuştu?

Rus birlikleri, 4 Mart Cuma günü, sabah erken saatlerinde Ukrayna’nın elektriğinin yaklaşık yüzde 20’sinin üretildiği Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’ya saldırmış, santralde yangın çıkmıştı. Santral itfaiyesinin müdahalesinin ardından yangın kontrol altına alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.