Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı – Zelenskiy: “Çocuk hastanesine saldırı savaş suçu”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında üçüncü haftaya girildi. Ukraynalı yetkililer, güneydeki liman kenti Mariupol’u çevreleyen Rus kuvvetlerinin dün (9 Mart) bir kadın doğum hastanesini bombaladığını açıklamıştı. Saldırı sonucu en az 17 kişi yaralanırken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, hastanenin vurulmasının bir savaş suçu olduğunu söyledi. İşte savaşın 15. gününde yaşanan gelişmeler…

Rusya artık Avrupa Konseyi’ne katılmayacak

TASS haber ajansının Rusya Dışişleri Bakanlığı’na atıfla aktardığı haberine göre Rusya, bundan sonra Avrupa Konseyi’ne katılmayacak.

“Savaş suçu”

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Mariupul’daki saldırı ile ilgili paylaştığı mesajında, Rusya’ya şöyle seslendi:

“Doğum hastanesinden bile korkan Rusya Federasyonu nasıl bir ülke? Hastanedeki birileri Rusça konuşanlara kötülük mü yapmıştı? Suçları neydi? Yoksa bu hastanenin Nazilerden arındırılması mıydı?”

Zelenskiy, Ukraynalılar’a karşı bir soykırım düzenlendiğini ve bunun da son kanıtının hastanenin bombalanması olduğunu belirterek, “Rusya’nın işlediği bu savaş suçunu birlikte kınamalıyız” dedi.

Kremlin’den bir sözcü ise “Rus birliklerinin sivillere ateş açmayacağını” öne sürdü ve Mariupol’dan planlanan tahliyelerin başarısız olmasından Ukrayna’yı sorumlu tuttu.

Dünyanın gözü kulağı Antalya’da

Bugün (10 Mart) dünyanın gözü kulağı, Rus ve Ukraynalı heyetlerin ateşkesin sağlanması için bir araya geleceği Antalya’da. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da üçlü bir zirve gerçekleştirecek.

Türkiye’nin ev sahipliğindeki toplantı, Belek’te bulunan Regnum Carya Otel’de düzenlenecek.

“Rusya, kimyasal ya da biyolojik silah kullanabilir”

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal ya da biyolojik silah kullanabileceği uyarısında bulundu. Psaki, Rusya’nın, “ABD, Ukrayna’da kimyasal ve biyolojik silah üretiyor” iddiasını reddetti ve bu iddiayı önceden tasarlanmış ve planlanmış saldırıları haklı çıkarmaya çalışmak için düzenlenen “bariz bir hile” olarak nitelendirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Rusya’nın Ukrayna’da termobarik roket kullandığını belirtti.

IMF’den Ukrayna’ya 1.4 milyar dolarlık acil yardım paketi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık acil yardım paketini onayladı. Dünya Bankası da yaklaşık 800 milyon dolarlık bir pakete onay verdiklerini geçen günlerde açıklamıştı.

ABD Kongresi’nden Ukrayna’ya yardım

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti liderleri, Ukrayna’ya gönderilmesi planlanan 13.6 milyar dolarlık yardımı onayladı. Bu paranın yarısı insani yardım ve ekonomik destek; diğer yarısı ise Ukrayna’nın ve komşu ülkelerin savunması için kullanılacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, alınan bu kararın ardından ABD Temsilciler Meclisi lideri Demokrat Nancy Pelosi’yi aradı ve teşekkür etti.

“Altı bin Rus askeri öldürüldü”

Amerikalı yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 15. günde beş ile altı bin arasında Rus askerinin öldürülmüş olabileceğini belirtti. Amerikan CBS televizyonuna konuşan bir uzman, savaşta yaralanan asker sayısının ise 15 bin ile 18 bin arasında olduğunu söyledi. Ukraynalı yetkililer ise savaşın başladığından bu yana 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü iddia ediyor.

“Dökülen kanı durdurun”

Birleşmiş Milletler (BM)) ise savaş başladığından bu yana 516 sivilin hayatın kaybettiğini, 908 sivilin yaralandığını doğruladı. Fakat yetkililer bu sayıların giderek artacağından endişe ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mariupol’daki çocuk hastanesine düzenlenen saldırıyı kınadı. Guterres sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında saldırıyı “korkunç” olarak nitelendirdi ve “Bu anlamsız şiddet durmalı. Dökülen kanı durdurun” çağrısında bulundu.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.