Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya savaşı: Kadın doğum hastanesi Ruslar tarafından bombalandı, en az 17 yaralı

Ukraynalı yetkililer, güney liman kenti Mariupol’u çevreleyen Rus kuvvetlerinin bir kadın doğum hastanesini bombaladığını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus saldırısı sonucunda çocukların enkaz altında kaldığını söyledi ve Batılı liderleri, Ukrayna’yı uçuşa yasak bölge ilan etmeye çağırdı. Saldırı sonucunda yetkililer en az 17 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralananlar arasında personel ve doğum yapan kadınların da bulunduğu belirtildi.

Mariupol Belediyesi, saldırının “devasa bir hasara” yol açtığını açıkladı ve saldırı sonucunda yanmış binaları, yıkılmış arabaları ve hastanenin dışında oluşan büyük bir krateri gösteren görüntüleri yayınladı. Mariupol şehrinin birkaç gündür Rus işgalinde olduğu ve sivillerin tahliyesine izin vermek için yürütülen ateşkes görüşmelerinin başarısız olduğu bildirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Mariupol’da neredeyse üç bin yeni doğan bebeğin ilaç ve gıdadan yoksun olduğunu ve Rusya’nın 400 binden fazla kişiyi rehin tutmaya devam ettiğini söyledi. Rusya ise Ukrayna’daki sivil altyapıyı hedef aldığı yönündeki iddiaları reddediyor.

İnsani yardım konvoyları

Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, sivilleri tahliye edecek konvoyların Kiev yakınlarındaki birkaç kasabadan ayrılacağını duyurdu. Ukrayna silahlı kuvvetleri, bugün yerel saat ile 09:00 ile 21:00 arasında 12 saat boyunca, altı tahliye güzergahı boyunca ateş etmeyi durdurmayı kabul etti.

Ukrayna ordusunun, Rusya’yı yerel ateşkes taahhütlerini yerine getirmeye çağırdığı ancak Rus güçlerinin bombardımanlara devam ettiği belirtildi.

Kuleba, sivillerin Kiev’in kuzeybatısındaki Bucha ve Hostomel gibi kasabaları terk edeceklerini ve bu kasabaların birçoğunun Rus işgali altında olduğunu söyledi.

Polis yetkilileri, otobüs ve diğer araçları içeren konvoyların yolda olduğunu duyurdu ve vatandaşlardan talimatları uymalarını istedi. Bir polis memurunun, Kiev’in kuzeyindeki Demydiv kasabasında sivillerin tahliyesine yardım ederken Rus güçleri tarafından vurularak öldürüldüğü bildirildi.

Ukrayna’nın salı günü ilk toplu tahliyesini yaptığı, yaklaşık beş bin sivili Sumi’den Poltava’ya taşıdığı, konvoyun şehre ulaşmasının yaklaşık 12 saat sürdüğü ve aktif çatışma bölgelerinde uzun bir yol katetmek zorunda kaldığı belirtildi. 

Sumi’den ayrılan konvoydaki insanların çoğunun Hindistan’dan gelen tıp öğrencileri olduğu öğrenildi. Konvoy ile tahliye edilen siviller arasındaki Manisa isimli kadın, BBC’ye verdiği demeçte, “Açlıktan ölüyorduk” dedi ve azalan su ve yiyecek kaynakları ile yeraltında iki hafta boyunca sefil bir hayat yaşadıklarını anlattı.  

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.