Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ELIAMEP-Medyascope Medya Serisi’nin ilk webinarı izleyicisiyle buluştu

Türkiye’nin Avrasyacılık’a yönelişini konu alan ELIAMEP-Medyascope Medya Serisi’nin “Batı’ya alternatif: Tüm yönleriyle Türkiye’de Avrasyacılık” konulu ilk webinarı, Ioannis N. Grigoriadis moderatörlüğünde Dr. Habibe Özdal, Prof. Dr. Şaban Kardaş ve Suat Kınıklıoğlu’nun katılımıyla yayınlandı.

Center for Applied Turkey Studies (CATS) tarafından oluşturulan ve Mercator Vakfı ile Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ELIMED webinar dizisinin ilk bölümü, 15 Mart tarihinde Medyascope YouTube kanalında izleyicisiyle buluştu.

Ioannis N.Grigoriadis açılış konuşmasında, Türkiye’nin Batılılaşma çabasına dikkat çekmesinin ardından sözü İstanbul Okan Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Habibe Özdal’a bıraktı.

Dr. Özdal, Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin Erdoğan-Putin dostluğuna dayanan Rusya ile ilişkilerine kıyasla çok daha kurumsal bir kimliğe sahip olduğunu belirtti ve Rusya’nın Türkiye için Batı’nın yerini dolduramayacağının altını çizdi. Türkiye’nin özellikle turizm ve ticaret alanlarında Rusya’dan elde ettiği faydayı hatırlatan Dr. Özdal, bu faydanın Türkiye’nin başarıya ulaşamayan arabuluculuk çabalarında büyük rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Dr. Habibe Özdal’ın ardından TOBB Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Kardaş söz aldı. Türkiye’yi “bölgesel özerklik arzusundaki bir bölgesel güç” şeklinde nitelendiren Kardaş, Türkiye’nin artık gücünü yitirme evresine girmiş yeni bir Rusya ile uğraşmak zorunda olduğunu söyledi. Kardaş, süper güçler tarihine bakıldığında gücünü yitirmeye başlayan devletlerin aşırı genişleme politikasını sürdürme eğiliminde bulunduğunu da belirtti.

Türkiye’de Avrasyacılık üzerine yakın zamanda bir makalesi de yayımlanacak olan araştırmacı ve eski milletvekili Suat Kınıklıoğlu ise Rusya’nın Batı kamuoylarını etkilemeye yönelik faaliyetlerine şöyle dikkat çekti:

“Rusya sosyal medyaya, ünlü kişilere ve figürlere akıllıca yatırım yaptı. Sputnik Türkiye’nin bugün Twitter’da bir milyonun üzerinde takipçisi var ve Batı’da birçok ülkede yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye’de tartışma ortamını etkilemeye devam ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.