Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Zelenskiy’den Rus askerlerine “Teslim olun” çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, başkent Kiev’e yönelik Rus bombardımanı da devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gece saatlerinde yayınladığı bir video mesajında Rus askerlerine seslendi ve “teslim olma” çağrısında bulundu. İşte savaşın 20. gününde bilmeniz gereken detaylar.

Ukrayna Devlet Acil Servisleri (SES), Facebook üzerinden paylaştığı mesajında başkent Kiev’de bir apartmanda yangın çıktığını bildirdi. 16 katlı binanın ilk beş katında çıkan yangın, yerel saatle 06:51’de söndürüldü.  İki kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 27 kişinin kurtarıldığı açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 20. gününe girerken Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarındaki kazanımlarını korumaya odaklandığını açıkladı. Ukrayna ordusu yetkililerinin paylaştığı bilgilere göre Rus birlikleri, daha fazla ilerleme kaydedemedi. Yetkililer, Rusya’ya ait dört helikopter, bir uçak ve bir seyir füzesinin düşürüldüğü bilgisini de paylaştı.

Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları Kiev’e gidiyor

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Slovenya Başbakanı Janez Janša, Avrupa Birliği’nin (AB) temsilcileri olarak, bugün kuşatma altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giderek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesi bekleniyor.

Fox News muhabiri John Roberts yaralandı

Fox News muhabiri John Roberts, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de haber takip ederken yaralandı.

Zelenskiy’den Rus askerlerine “teslim olun” çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gece saatlerinde yayınladığı bir video mesajında, Rus birliklerine “teslim olma” çağrısında bulundu. Mesajında kısmen Rusça konuşan Zelenskiy, savaşın Rusya için bir “kâbus” haline geldiğini ve Rusya’nın 19 günde Çeçenistan’da kaybettiklerinden daha fazla asker kaybettiğini belirtti.

Zelenskiy’nin danışmanlarından biri ise Rusya’nın işgali devam ettirecek birliklerinin ve kaynaklarının tükendiğini iddia ederek, savaşın mayıs ayına dek biteceğini söyledi.

Sumi’de tahliye hazırlığı, gözler müzakere masasında

Ukraynalı bir yetkili, ülkenin kuzeydoğusundaki Sumi’de tahliye koridorlarının bugün kurulacağını açıkladı. Zelenskiy ise Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin bugün devam edeceğini duyurdu.

Yerel yetkililer, 160’tan fazla araçtan oluşan bir konvoyun da Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’den ayrıldığını ve bunun, dört bir yandan kuşatılmış Mariupol kentindeki sivilleri tahliye etmeye yönelik ilk başarılı girişim olduğunu söyledi.

Biden’dan Avrupa turu

Reuters’ın bildirdiğine göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, NATO müttefikleriyle yüz yüze görüşmek için Avrupa’ya seyahat etmeyi düşünüyor. Biden’ın 23 Mart’ta Brüksel’de diğer liderler ile görüşmesi ve ardından Polonya’ya geçmesi bekleniyor.

Zelenskiy’nin de yarın ABD Kongresi’ne video konferans yoluyla bağlanması ve konuşma yapması bekleniyor.

Rus devlet televizyonu çalışanı canlı yayını “savaşa hayır” pankartıyla bastı

Rus gazeteci Marina Ovsyannikova, Rus devlet televizyonu Kanal 1’de inanılması güç bir protesto gerçekleştirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına “savaş” demenin yasaklandığı, diyenlerin en az 15 yıl hapisle cezalandırılabildiği ülkede, devlet televizyonundaki protesto tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Ovsyannikova hemen gözaltına alındı.

Rus oligark Abramovich, özel jetiyle 10 günde iki kez İstanbul’a geldi

Yahudi asıllı Rus iş insanı Roman Abramovich dün saat 18.30 sularında özel jetiyle İstanbul’a geldi. Abramovich’in 65 milyon dolar değerindeki özel jeti LX-RAY, bugün 16:15’te İsrail’in Tel Aviv şehrinden kalktı ve yaklaşık iki saat sonra İstanbul Havalimanı’na indi. Abramovich’in dünyaca ünlü lüks yatı Solaris’in ise 19 Mart’ta İstanbul’da olması planlanıyordu ancak yeni rotası henüz belli değil. Abramovich’in jeti dün gece saatlerinde İstanbul’dan kalkarak Moskova’ya döndü.

Ukrayna’da televizyon kulesi bombalandı: 9 ölü

Dün akşam saatlerinde Ukrayna’nın kuzeyinde bulunan bir televizyon kulesi bombalandı. Yerel yetkililerin aktardığı bilgilere göre dokuz kişi hayatını kaybetti, dokuz kişi yaralandı.

Kaynak: BBC, Guardian, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.