Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (339): Seçim yasasındaki değişikliklere muhalefet partileri nasıl tepki vermeli? – Şebnem Yardımcı Geyikçi, İhsan Dağı ve Hasan Seymen ile söyleşi

339’uncu Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları siyasetbilimciler Şebnem Yardımcı Geyikçi, İhsan Dağı ve Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Seymen ile birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderdiği, seçim yasasında değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini değerlendirdi.

“Barajın azaltılması MHP’nin pazarlık gücünü korumayı amaçlıyor”

Siyasetbilimci Şebnem Yardımcı Geyikçi, bu değişikliğin rejimin niteliği hakkında çok şey söylediğini belirtti. 2018’de getirilen ittifak yasasının iktidarın tahmin ettiğinden çok daha fazla muhalefete yaradığını vurgulayan Yardımcı Geyikçi, “Bu değişikliklerle ise amaçlanan muhalefetin iktidar zeminini yok etmek. Barajın yüzde 7’ye indirilmesiyle MHP’nin pazarlık gücü korunmuş olacak. Ancak diğer birçok öneriyle de seçim bütünlüğü iyiden iyiye tehlikede” dedi. 

Seçim mühendisliğinin çok riskli olduğunu söyleyen Yardımcı Geyikçi, “Belki de iktidarın temel varsayımı olan AKP’nin birinci parti olacağı beklentisi gerçekleşmeyecek. Şu anda 2018’e göre karşılaştırmalar yapılıyor ama 2018’den beri çok şey değişti” diye konuştu.

“Meclis seçimlerindeki ittifak zorluğu cumhurbaşkanlığı seçimine yansımamalı”

Muhalefetin bundan sonra nasıl ilerlemesi gerektiğine ilişkin soruya Yardımcı Geyikçi, şöyle cevap verdi: 

“Meclis seçimlerinde ittifak yapmak zorlaştı ama bunun cumhurbaşkanlığı seçimine yansımaması gerekir. Yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olabildiğince geniş tabanlı bir ittifakı sürdürüp, Meclis seçimlerinde ise daha yaratıcı çözümler üretmektir. Örneğin sağ partiler İYİ Parti’nin listelerinden seçime girebilirler.”

“Bu teklif iktidarın cumhurbaşkanlığı seçimi için ikinci tur planını yaptığını da gösteriyor”

Siyasetbilimci İhsan Dağı da bu teklifle iktidar blokunun aslında iyiden iyiye zayıflamış olduğunu kabul ettiğini belirtti. Bu teklifle iktidarın cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesi durumunda Meclis’i elinde tutmak üzerine kurulu bir B planı yaptığını söyleyen Dağı, “Aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, Meclis çoğunluğunun kimin elinde olacağı önemli olacak. Bu değişiklik bu açıdan da önemli” dedi. 

Bu değişikliğin altılı muhalefet masasının seçim ittifakı konusunda zorlanıp anlaşamayacağı beklentisiyle yapıldığını vurgulayan Dağı, temel bir amacın da Gelecek ve DEVA partilerinin muhalefet bloku içinde marjinalleşmesi olduğunu söyledi: 

“Böylece bu partilerin iktidar bloğundan daha fazla seçmen çekmesi engellenmiş olacak. Ancak sağ partiler İYİ Parti’nin listeleriyle seçime girebilir ve Millet İttifakı içerisinde bir sağ blok da oluşabilir. Ancak ortak liste yapmak partiler için konuşulduğu kadar kolay değil, o bakımdan önerilen çözümlerin matematik kadar sahadaki siyaseti de göz önünde bulundurması gerekiyor.”

“Sandıkta kaybedip masada kazanmak üzere yapılan düzenlemeler işe yaramayacaktır”

Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Seymen de bu teklifin iktidar bloku için yenilginin kabulü olduğunu söyledi. Açıklamanın altılı masanın parlamenter sistem toplantısından hemen sonraya bırakılmasının kasti olduğunu belirten Seymen, “Sandıkta kazanamayıp, masada kazanmak üzerine yapılan düzenlemeler genelde çalışmaz. Barajın yüzde 7’ye inmesi demokratik değil, ayrıca bu baraj mevcut sistemde yönetimde istikrar ilkesi bahane edilerek de savunulamaz” diye konuştu.

“Muhalefetin altılı masası bu teklif sebebiyle dağılmayacak”

“Altılı masa bu teklif sebebiyle dağılmayacak. Oradan kalkan halk nazarında bedelini öder. Bu sebeple liderler egolarını bıraktı ve bu masayı oluşturdu. Masanın halktaki karşılığı da bundan kaynaklanıyor” diyen Seymen şöyle devam etti: 

“Ortak hedefimiz olan güçlendirilmiş parlamenter sistemi hayata geçirmek için gereken meclis çoğunluğunu almak üzere muhalefet partileri ellerinden geleni yapıp, daha fazla milletvekili çıkarmak için ne gerekiyorsa yapacaklardır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.