Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlar’a karşı işlediği suçları soykırım olarak tanıdı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Joe Biden yönetimi, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlar’a karşı işlediği suçları “soykırım” olarak tanıdı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, alınan kararı bugün (21 Mart) ABD Holokost Anıt Müzesi’nde duyurdu. Arakanlı Müslümanlar’a yönelik Myanmar ordusu tarafından başvurulan eylemler, ABD’nin tanıdığı sekizinci soykırım oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Biden yönetimi, Myanmar ordusu tarafından Arakanlı Müslümanlar’a karşı işlenen suçları “soykırım ve insanlığa karşı suç” olarak resmen tanıdı. Kararı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken duyurdu.

Blinken, Vaşington’daki ABD Holokost Anıt Müzesi’nde yaptığı açıklamada, ülkesinin şu ana kadar yedi yedi olayı soykırım olarak tanıdığını hatırlatarak, “Bugün ise Myanmar ordusunun Arakanlılar’a karşı işlediği soykırımı ve insanlığa karşı suçları da sekizinci soykırım olarak tanımladık” diye konuştu.

Başkan Joe Biden 20 Ocak 2021’de göreve başladığında Blinken, konuyla ilgili olarak yeniden inceleme başlatma sözü vermişti.

ABD yönetimlerinin kabul ettiği bazı diğer soykırım ve katliamlara da değinen Blinken, son karar ile ile birlikte Çin yönetiminin Uygur Türkleri’ne yönelik eylemlerini de “soykırım” olarak tanıdıklarını bir kez daha hatırlattı.

Yaşanan olaylar ile ilgili suçların belgelendirilmesi sürecinden de bahseden Blinken, “Bu kitlesel katliamların da ötesinde orada yapılmak istenen şey, Rohingya’nın tamamen ya da büyük ölçüde yok edilmesiydi” dedi.

Blinken Myanmar’da silahlı kuvvetlerin 2021’de yaptığı darbeye ve sonrasında yaşanan sürece de atıfta bulunarak, hem soykırımdan hem de darbeden dolayı sorumluların hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Ne olmuştu?

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da 2017 yılında bir karakola düzenlenen saldırının ardından ordu, ağırlıklı olarak Müslümanlar’ın yaşadığı bölgelerde operasyonlar düzenlemiş, bu operasyonlar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından soykırım olarak nitelenmişti. BM, dönemin Myanmar lideri Aung San Suu Çii’yi de bu olaylarda “suç ortağı” olarak tanımlamıştı.

ABD’li yetkililer ve dışarıdan bir hukuk firması, vahşetin ciddiyetini göz önünde bulundurarak hızla bir karara varmak için kanıt toplamış ancak ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu konuda bir karar vermeyi reddetmişti.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD’li yetkililer, Blinken’in kendi “yasal ve olgusal analizini” yapılması yönünde emir verdiğini ifade etti. Bu analiz neticesinde Myanmar ordusunun soykırım yaptığı sonucuna varıldı. Vaşington, resmi kararın cuntayı sorumlu tutmak için uluslararası baskıyı artıracağına inanıyor.

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Bu, onların daha fazla suistimal yapmalarını zorlaştıracak” dedi.

Fakat bir soykırım tespitinde bulunulması otomatik olarak ABD’nin cezalandırıcı eylem başlattığı anlamına gelmiyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.