Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eda Nur Kaplan davasında sanık Yusuf Güzelyurt’a tahliye – Av. Çisel Demirkan: “Sanıklar, tecavüz mağdurunun ne yapması gerektiği konusunda ahkâm kesiyor”

Ankara’da Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun cinsel saldırısına maruz kaldıktan sonra yaşamına son veren Eda Nur Kaplan’ın (18) ölümüyle ilgili davanın dördüncü duruşması bugün (22 Mart) Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme hayeti sanık Mehmet Ardıçoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar verirken, sanık Yusuf Güzelyurt’u ise tahliye etti. Davayı Medyascope’a değerlendiren Avukat Çisel Demirkan, “Sanıklar, tecavüz mağduru bir kadının aile ilişkilerinin nasıl olduğu, nasıl davranması, nasıl giyinmesi gerektiği konusunda ahkâm kesiyorlar” dedi.

Cinsel saldırıya maruz kalan Eda Nur Kaplan, gözaltına alınan zanlılar Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun serbest bırakılmasının ardından hayatına son vermişti. Kaplan’ın ölümününden sonra tutuklanan Yusuf Güzelyurt, bugün (22 Mart) Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dördüncü duruşmasında, “mevcut delil durumu ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu göz önünde bulundurularak” tahliye edildi. Bir sonraki duruşma 15 Nisan’a ertelendi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği gönüllü avukatı Çisel Demirkan, davayı Medyascope’a değerlendirdi ve “Kadına karşı işlenen suç dosyalarında kadın cinayetlerinde, tecavüzde, kanunun, kolluğun, soruşturma sürecinin eksikliğinin bedelini hep arkada kalanlar ödüyor. Eda Nur’un davasında da farklı bir şey olmuyor. Aile bu süreçte çok yıprandı, tahliye kararı beklemiyorlardı” dedi. 

“Eda Nur’un yurtta kalmış olmasını bile aileye mal ediyorlar”

Kadına karşı işlenen suç dosyalarında, kadının ne giydiğine, konuştuğuna, kahkahasına dair yapılan yorumların dosyaları hukuk tartışılmayan bir noktaya getirdiğine dikkat çeken Demirkan, şöyle konuştu: 

“Sanıklar, tecavüz mağduru bir kadının aile ilişkilerinin nasıl olduğu, nasıl davranması, nasıl giyinmesi gerektiği konusunda ahkâm kesiyorlar. Eda Nur’un hayatının bu döneminde yurtta kalmış olmasını aileye mal ederek, onu rencide edebilecek her şeyi söylemekten çekinmiyorlar. Çok korkunç ithamları ve söylemleri var. Ortada öldürülmüş ve tecavüz mağduru bir kadın var. En azından insani bir davranış ve saygı bekliyoruz ama ‘tecavüz mağduruysa nasıl kuaföre gidebiliyor, etek giyiyor, zaten ailesi başında değildi’ diye tartışılıyor. Bu tecavüzü haklı mı çıkarıyor? Ama bizim ülkemizde böyle beraat alınıyor.”

Başka dosyalarda karşılarına çıkan örnekler aktararak, hiçbir koşulda tecavüzcünün aklanamayacağını söyleyen Demirkan, “Bir hayat kadınının gündelik yaşamı içinde veya işi sırasında biri onu cinsel ilişkiye zorlasa ve tecavüz etse, seks işçiliği yapıyor diye tecavüzcüyü haklı mı göreceğiz? Sanık kendini kurtarmak için bunu yapıyor ama insanların bu zihniyeti terk etmesi lazım” dedi.

“Soruşturmacıların yapması gerekeni avukatlar yapıyor”

Avukat Demirkan, sanıklardan Yusuf Güzelyurt’un tahliyesine, Mehmet Ardıçoğlu’nun ise tutukluluk halinin devamına karar verilen duruşmanın ardından şunları söyledi: 

Dosya, soruşturma sürecinde çok eksik bırakılıyor. Soruşturmacıların yapması gereken işleri ya aileler ya da avukatlar yapmak zorunda kalıyor. Hele ki bu süreçte bir avukat dosyaya müdahil değilse, yeterli delil toplanmıyor. Dosyaların bu haliyle sanık yararına kararlar çıkıyor. Eda Nur’un dosyasında da tam olarak böyle oldu. Dosyasına en başından beri bir avukat müdahil değildi ve yeterli toplamalar, incelemeler yapılmadı.

Demirkan, avukatların Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nde gönüllü olarak çalışabileceklerini ve mağdurların kendilerine başvurabileceğini de belirtti.

Ne olmuştu? 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde yaşayan Eda Nur Kaplan, 31 Temmuz 2021’de Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun cinsel saldırısına maruz kaldığını belirterek şikayette bulundu. Faillerden Ardıçoğlu’nun “delil yetersizliği” gerekçesiyle adli kontrol ve Yusuf Güzelyurt’un “konutu terk etmeme” şartıyla serbest bırakılması üzerine Kaplan, 7 Ağustos 2021’de annesine mesaj gönderip yaşamına son verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Güzelyurt’un serbest bırakılması kararına itiraz etti. Ardından iki fail tutuklandı. Hazırlanan iddianamede, iki sanık hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla 18 yıla kadar hapis cezası istendi. Soruşturma aşamasında ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılan Aşkın Kaya hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Davanın ilk duruşması 10 Aralık 2021’de görülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.