Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eda Nur Kaplan’ın intiharı: Yeni bilgiler, şüpheler ve sorular

Cinsel saldırıya uğradığına ilişkin suç duyurusunda bulunduktan bir hafta sonra, 7 Ağustos’ta Ankara’da bir apartmanın 15. katından atlayarak intihar eden Eda Nur Kaplan’ın ölümüne ilişkin soruşturma devam ediyor. İsimlerinin paylaşılmasını istemeyen arkadaşları, Kaplan’ın ölümüne ilişkin bildiklerini ve kafalarındaki soru işaretlerini Medyadscope’a anlattı. 

Eda Nur Kaplan ile Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı olarak kurulan Sevgi Evleri’nde tanışan arkadaşları, Eda Nur’un intihar ettiğini düşünmüyor. Eda Nur’un çok güçlü bir genç kadın olduğunu, kendileri intihar girişiminde bulunduklarında Eda Nur’un engel olduğunu anlatan arkadaşları, “Eda bize hep intihar mektubu yazmanın çok klişe ve aptalca olduğunu söylerdi. Vefat etmeden önce böyle bir mesaj yazması çok anlamsız” dedi. Eda Nur’dan daha önce yazım hatası olmayan hiçbir mesaj almadıklarını söyleyen arkadaşları, Kaplan’ın Türkçe dilbilgisi ve yazım kurallarını çok iyi bilmediğini, bu nedenle intihar etmeden önce annesine yolladığı veda mesajını Eda Nur’un yazdığını düşünmediklerini belirtti. 

Eda Nur Kaplan’ın intihar ettiği gece annesi Fatma Kaplan’a yolladığı mesaj şöyleydi:

Eda Nur Kaplan’ın ablası Güler Kaplan ve yurttan iki arkadaşı, 9 Ağustos’tan beri bir televizyon programına katılarak Eda Nur’u intihara sürükleyen kişilerin adalet karşısına çıkması için mücadele veriyor. 

Eda Nur Kaplan, Barış Bey* olarak bilinen 40’lı yaşlarında bir erkeğin evinin penceresinden gece 01.00 civarında camdan atlayarak intihar etmişti. Barış Bey hakkında edinebildiğimiz bilgiler oldukça sınırlı. Güler Kaplan, katıldığı televizyon programında Barış Bey ile ilgili “Sevdiğimiz ve güvendiğimiz bir ağabeyimiz, bize maddi ve manevi destek oluyor” demişti. 

Eda Nur, istismar şikayetinde bulunduktan sonra (31 Temmuz), 1 Ağustos’tan itibaren vefat ettiği 7 Ağustos’a kadar Barış Bey’in evinde kalmıştı.

Evde, Eda Nur ve Barış Bey ile birlikte o gece Eda Nur’un Sevgi Evi’nden arkadaşı olan Sıla F. de (17) vardı. Güler Kaplan’ın katıldığı programa telefonla bağlanıp o gece yaşananları anlatan Sıla F..,  Barış Bey ve kendisinin Eda Nur’dan önce uyuduklarını, gece boyunca evde müziğin açık olduğunu, saat 03.00 sularında kapının polis ekiplerince çalınmasıyla Eda Nur’un intihar ettiğini öğrendiklerini anlattı. 

Medyascope’a konuşan Eda Nur Kaplan’ın arkadaşları, Eda Nur’un intihar ettiği gece ile ilgili akıllarında soru işareti olduğunu dile getirdi. Eda Nur’un intihar ettiği gece apartman sakinlerinin, Barış Bey ve Sıla F.’nin apartmanda “Atlamasına engel olamadık, aşağı inmeye korktuk” diye konuştuklarını duyduklarını anlattılar. 

Güler Kaplan’ın katıldığı programa bağlanan ve aynı apartmanda yaşayan bir kişi de o geceyle ilgili şunları söyledi:

“Eda Nur’un atladığı 15. kattaki daireden sürekli müzik ve gırgır-şamata sesleri geliyor, bu hep olan bir şey. Polisler, intihar eden kızın hangi daireden atladığını araştırırken biz polislere o daireye bakmalarını söyledik. Bizim düşüncemiz, çocuğu birinin attığı oldu. Kimseyi zan altında bırakmak istemem. O katın ışıkları yanıyordu. Apartmanda konuşulanlara göre, o dairede yaşayan adam, (Barış Bey), ‘Biz atlamasına engel olamadık, tutamadık’, yanında yaşayan sevgilisi (Sıla F.) ‘Korktuk, aşağı inemedik’ demiş. Neden korktular?”

İddiaya göre Barış Bey diye bilinen erkek, yaklaşık üç yıl önce Sevgi Evi’ne gelip Sıla F.’yi, Sıla henüz 14 yaşındayken ziyaret etmeye başladı. Sıla’yı sık sık ziyaret etti, ona koruyucu aile olmaya çalıştı ancak izin çıkmadı.  Sıla, geçen yıl Sevgi Evi’nden kaçtı ve Barış Bey’in yanına taşındı. Sıla’nın Barış Bey’le olan ilişkisi ise Sıla 16 yaşındayken başladı.

Eda Nur’un intihar ettiği evdeki Sıla F., Güler Kaplan’ın kimliğiyle polise ifade verdi

İddiaya göre resmi kayıtlarda Sevgi Evi’nden kaçmış olarak görünen Sıla F., yaklaşık bir yıldır Eda Nur Kaplan’ın ablası Güler Kaplan’ın kimliğini kullanıyor. Arkadaşları, Eda Nur’un intihar ettiği gece Sıla’nın, Güler Kaplan’ın kimliğiyle yani  “Eda Nur”un ablası olarak ifade verdiğini anlattı.

12 Ağustos’ta televizyon programına katılan Eda Nur’un annesi Fatma Kaplan, Sıla’nın Güler’in kimliğini kullandığını açıkladı. Programa bağlanan Sıla, o gece polislerin kaçak olduğu için kendisini almaya geldiğini düşünüp korktuğunu ve Güler’in kimliğini kullandığını itiraf etti.

Barış Bey’in evli ve çocuk sahibi olduğunu söyleyen Eda Nur’un arkadaşları, bugün (13 Ağustos) Sevgi Evi’nden arandıklarını, kurumdakilerin Barış Bey’in soyadını sorduklarını söyledi. Eda Nur’un arkadaşları, Barış Bey’in Sevgi Evi’ni ziyaret ettiği tüm süre boyunca gerçek kimliğiyle giriş kaydı açtırmadığını öğrendiklerini dile getirdi.  

Televizyon programının 10 Ağustos’ta yayınlanan bölümünde, intiharından bir gün önce Eda Nur’a cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Yusuf Güzelyurt’un Sıla F.’ye yolladığı tehdit mesajı gösterildi. Eda Nur’un arkadaşları, yollanan bu mesajın Yusuf Güzelyurt ile Sıla’nın tanıştığına dair bir kanıt olduğunu düşündüklerini belirtti. 

Eda Nur’un öldüğü gecenin sabahında Sıla’nın Instagram hesabından, Eda Nur’un öldüğü paylaşımını yapıp dakikalar içinde sildiğini anlatan arkadaşları, Sıla’yı ve Güler’i aradıklarında, “Eda öldü, kimseye söylemeyin ve soru sormayın” yanıtını aldıklarını da sözlerine ekledi. 

Eda Nur Kaplan’ın, 31 Temmuz’da istismara maruz bırakıldığını söylediği gece, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraf:

Ne olmuştu?

Eda Nur Kaplan (18) Ankara’da cinsel saldırıya uğradığını belirterek suç duyurusunda bulunduktan bir hafta sonra yaşamına son vermişti. İstismar ile ilgili gözaltına alınan Yusuf Güzelyurt sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Diğer şüpheli Mehmet Ardıçoğlu ise “delil yetersizliği” gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

Güzelyurt, Eda Nur Kaplan’ın intiharından sonra 10 Ağustos’ta “nitelikli cinsel saldırı” suçundan gözaltına alınmış ve tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmiş ancak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Güzelyurt’un serbest bırakılması kararına itiraz etmiş, bunun üzerine yeniden gözaltına alınan Güzelyurt ve Ardıçoğlu “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.