Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eda Nur Kaplan davası 1 Mart’a ertelendi – Av. Gökçen Uzgel: “ATK raporu çok eksik, Eda Nur’un beyanları dikkate alınmamış”

Ankara’da Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun cinsel saldırısına maruz kaldıktan sonra yaşamına son veren Eda Nur Kaplan’ın (18) ölümüyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün (8 Şubat) Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 1 Mart’a erteledi. 

ATK raporu mahkemeye ulaştı

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanıklar Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu ile katılırken, Eda Nur Kaplan’ın annesi Fatma Kaplan ile taraf avukatları hazır bulundu.

Eda Nur Kaplan’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu mahkemeye ulaştı. Raporda, “Beden ve ruh sağlığı bakımından kendini savunabilecek durumda olup olmadığı hakkında bir değerlendirme yapılamadı” denildi.

Mahkeme, sanıklar Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma 1 Mart’a ertendi.

Avukat Uzgel: “Eda Nur kendini savunamadı çünkü baygındı”

Duruşmaya ilişkin Medyacope’a konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden avukat Gökçen Uzgel, “Kovuşturmanın genişletilmesi için taleplerimizi mahkeme heyetine ilettik. Mahkeme, Eda Nur Kaplan’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bulunan telefonunun incelenmesi talebimizi kabul etti” dedi. 

ATK raporu hakkında da konuşan Uzgel, raporun Eda Nur Kaplan’ın beyanları dikkate alınmadan hazırlandığını ve bu yönüyle eksik olduğunu belirterek şunları söyledi:

“ATK’nin incelediği şey Eda Nur’un kollukta şikayetçi olduktan sonra alınan genital muayene raporu ve kamera kayıtları. Raporda, ‘Beden ve ruh sağlığı bakımından kendini savunabilecek durumda olup olmadığı hakkında bir değerlendirme yapılamadı’ deniyor. Eda Nur kendini savunamadı çünkü baygındı. Eda Nur’un bu beyanları ATK raporunda değerlendirilmemiş. Rapor bu yönüyle eksik kalmış.” 

Ne olmuştu? 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde yaşayan Eda Nur Kaplan, 31 Temmuz 2021’de Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun cinsel saldırısına maruz kaldığını belirterek şikayette bulundu. Faillerden Ardıçoğlu’nun “delil yetersizliği” gerekçesiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakılması üzerine Kaplan, 7 Ağustos 2021’de annesine mesaj gönderip yaşamına son verdi. Kaplan, yaşamına son vermeden önce, zanlılardan Yusuf Güzelyurt da “konutu terk etmeme” şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Güzelyurt’un serbest bırakılması kararına itiraz etti. Ardından iki fail tutuklandı. Hazırlanan iddianamede, iki sanık hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla 18 yıla kadar hapis cezası istendi. Soruşturma aşamasında ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılan Aşkın Kaya hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Davanın ilk duruşması 10 Aralık 2021’de görülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.