Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ezgi Mola’ya, Musa Orhan’a hakaretten para cezası verildi

Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz ettiği ve ölümüne sebebiyet verdiği gerekçesiyle, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Uzman Çavuş Musa Orhan’a sosyal medya üzerinden hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan oyuncu Ezgi Mola hakkında açılan davanın karar duruşması yapıldı. Mahkeme, Ezgi Mola’ya, “hakaret” suçundan 6 bin 960 TL para cezası verdi. 

Oyuncu Ezgi Mola, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Musa Orhan’ın dava sürecinde tutuksuz yargılanmasına sosyal medya hesabından tepki göstererek, “Tecavüzcü şerefsizi dışarı salan vicdanınızda boğulun. Artık yasa, dua, dilek, istek, rica, umut her şeyi elimizden aldınız ya!! Ne diyim! Yazıklar olsun! Yazıklar olsun!!! #MusaOrhanTutuklansın” paylaşımını yapmıştı.

Ezgi Mola, Musa Orhan’a “tecavüzcü şerefsiz” diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle açılan dava kapsamında yapılan yargılama sonucunda 65 gün adli para cezasına çarptırılmıştı. Ancak Mola ve avukatlarının bu karara itiraz etmesi üzerine açılan davada Mola için, “sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret” ve “hakaret” suçlarından iki yıl dört aya kadar hapis cezası istenmişti.

Ezgi Mola hakkında açılan “hakaret” davasının karar duruşması bugün (24 Mayıs) Ankara 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, Ezgi Mola’nın “hakaret” suçu nedeniyle 6 bin 960 Türk Lirası para cezası ödemesine hükmetti. 

“Haksız bir fiile karşı gösterilen bir tepkinin cezasızlık gerektirdiğini söyledik”

Oyuncu Ezgi Mola’nın avukatı Şükran Eroğlu, mahkemenin kararını Medyascope’a değerlendirdi. Kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını söyleyen Eroğlu, şöyle konuştu: 

“Mahkeme yine hakaretin alenen yapılmış olmasından dolayı para cezası verdi. Biz tabii ki kararı istinaf mahkemesine taşıyacağız çünkü dosyada usul açısından birçok eksiklik var. İstinaf mahkemesinin bu kararı bozacağını düşünüyoruz. Umarız istediğimiz gibi bir karar çıkar. Bu kadar infial uyandıran bir olayda, kişilik haklarından önce ifade özgürlüğüne öncelik tanınması gerektiğini söyledik. Haksız bir fiile karşı gösterilen bir tepkinin cezasızlık gerektirdiğini ya da cezada indirim uygulanması gerektiğini söyledik. Ancak mahkeme bunların hiçbirini nazara almadı ve aynı cezayı vererek kararı onadı.”

Ne olmuştu? 

Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 Ağustos 2020’de hayatını kaybeden İpek Er, intihar etmeden önce yazdığı mektupta, Siirt’te görevli Uzman Çavuş Musa Orhan’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazmıştı. Er’in mektubu üzerine Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame, Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek, Musa Orhan hakkında, ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık Orhan’a iyi hal indirimi uygulanarak 10 yıl hapis cezası verilmişti. 

Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına sosyal medyadan tepki yağmış ve oyuncu Ezgi Mola da 20 Ağustos 2020’de sosyal medya hesabından tepki paylaşımında bulunmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.