Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Eğitim-Sen, Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin iptali için Danıştay’a başvurdu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “müjde” olarak açıkladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu’na eğitim sendikalarından tepkiler sürüyor. Türk Eğitim-Sen, kanunun verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan “Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları Yönetmeliği”nin iptali için Danıştay’a başvurdu. Türk Eğitim-Sen’in açıklamasında, “Uygulamanın, birtakım kargaşa ve olumsuzluklara neden olacağı aşikârdır. Sınav, sadece bilgiyi ölçer, oysa öğretmenlik sadece bilme değil, bildiğini aktarma mesleğidir. Kariyer planlamasında tek ölçüt tecrübe olmalıdır” denildi. 

“Öğretmenlerin kariyer planlaması sınavla olmaz”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nunda yer alan yönetmeliklerin “kargaşa ve olumsuzluklara” neden olacağını belirterek, “Başka hiçbir şarta bağlı olmaksızın sadece hizmet yılını esas alarak öğretmenlerimizin kariyer planlamasını yapalım. Bunun dışında her tedbir, yeni sorunlara neden olacaktır. Öğretmenlerin kariyer planlaması sınavla olmaz” dedi.

“Bu programın uygulanabilirliğini karar vericiler hiç düşündüler mi acaba?”

Talip Geylan, 3 Şubat 2022’de kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin şöyle konuştu: 

“Bu programın uygulanabilirliğini karar vericiler hiç düşündüler mi? Her bir öğretmen, kendi alanının ihtisasıyla yükümlüdür. Ancak tüm öğretmenlere aynı eğitim programını uygulayarak ve sınava alarak öğretmenlerimizin kendi branşlarında uzman, başöğretmen olacağını tayin etmek ne derece makul bir uygulama olacaktır? Uzman öğretmen ve başöğretmen tespiti için 2005 yılında uygulanan kota uygulamasını, bu kez öğretmenlerimize gereksiz zorluklar çıkararak dolaylı şekilde 2022’de geri getirmenin derdinde miyiz?”

Türk Eğitim-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan “Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları” yönetmeliğindeki “Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı ile Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınav Duyurusu”nun iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle geçen perşembe (25 Mayıs) Danıştay’a başvuruda bulundu. 

“Kariyer planlamasında tek ölçütün tecrübe olması gerekiyor”

Öğretmenlerin kariyer planlamasının sınavla yapılamayacağını, sınavların bilgiyi ölçtüğünü ancak öğretmenliğin bilgiyi aktaran bir meslek olduğunu vurgulayan sendika, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Kariyer planlamasında tek ölçütün tecrübe olması gerekiyor” dedi. Öğretmenlerin kariyer planlamasını sınavla yapacak olan yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvuran Türk Eğitim-Sen, iptali istenilen maddelerin dayanağı olan 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunun 6. maddesinin anayasaya aykırı olması nedeniyle somut norm denetimi yapılmak üzere dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini de talep etti.

“Uzman ve başöğretmenlik unvanı kıdeme göre verilmeli”  

Türk Eğitim-Sen’in dava dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda da yer aldığı üzere uzmanlık mesleği olup uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları tüm öğretmenlere kıdemine göre verilecek şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir. Öğretmenlerin kariyer basamaklarına sınav şartına bağlı olarak ayrılması, öğretmenler arasında uzman barışını bozacak ve velileri çocuklarını başöğretmene verme yarışına sokacaktır. Sınav yapılmaksızın 10 yılını doldurmuş her öğretmen uzman, 20 yılını doldurmuş her öğretmen de başöğretmen olmalıdır.”

Türk Eğitim-Sen, ayrıca aynı yönetmelikte yer alan “başöğretmen olabilmek için 10 yıl uzman öğretmen olma” şartının da iptalini istedi.

“Yönetmelik eşitlik ilkesine aykırıdır” 

Yönetmeliğin eşitlik ilkesine “aykırı” olduğunu vurgulayan Türk Eğitim Sen, “Ücretli öğretmen zaten kadrolu yahut sözleşmeli öğretmenin ifa etmiş olduğu görevi aynı sorumluluk çerçevesinde, aynı bakanlığa bağlı olarak yapmaktadır. Fiilen aynı görevi ifa eden kişilerin yaptıkları görevlerin yokmuş gibi değerlendirilmesi eşitlik ilkesine aykırılık arz etmektedir” görüşünü dile getirdi.  

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.