Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eda Nur Kaplan davasında karar çıktı: Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu beraat etti, Ardıçoğlu avukatları tehdit etti

Ankara’da yaşamına son veren Eda Nur Kaplan’ın (18) ölümüyle ilgili davanın karar duruşması bugün (13 Mayıs) yapıldı. Mahkeme heyeti delil yetersizliği nedeniyle sanıklar Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan beraat kararı verdi. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ve Eda Nur’un ablası Güler Kaplan’ın avukatı Çisel Demirkan, karara itiraz edeceklerini söyledi. 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde, bir binanın 15. katından atlayan Eda Nur Kaplan’ın ölümüne ilişkin davanın beşinci duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıklamış ve Kaplan’ın kendisini savunamayacak durumda olduğu belirterek Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 18 yıla kadar hapis cezası talep etmişti. Ancak bugün yapılan karar duruşmasında mahkeme heyeti delil yetersizliği nedeniyle sanıklar Mehmet Ardıçoğlu ve Yusuf Güzelyurt hakkında beraat kararı verdi.

Ardıçoğlu, avukatları tehdit etti, mahkeme başkanı duymadığını söyledi

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıklar Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu, Eda Nur Kaplan’ın annesi Fatma Kaplan ve taraflar hazır bulundu. Mahkeme kararının ardından salondan çıkarılan Mehmet Ardıçoğlu, kadın avukatları, “Sizi ben ne yapacağım” diyerek tehdit etti. Kadın avukatlar Mehmet Ardıçoğlu’nun sözlerine ilişkin tutanak tutulmasını istedi ancak mahkeme başkanı duymadığını ifade ederek, talebi reddetti.  

Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu

Sanık avukatları, savunmalarını yaparken benzer davalardaki emsal beraat kararlarını mahkeme heyetine sunarak, tutuklu yargılanan Mehmet Ardıçoğlu ve Yusuf Güzelyurt’un beraatini talep etti.  

“Maalesef bu tarz davalarda soruşturma kısmı çok eksik bırakılıyor”

Duruşmaya ilişkin Medyascope’a konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Eda Nur’un ablası Güler Kaplan’ın avukatı Çisel Demirkan, verilen beraat kararını beklemediklerini aktararak şunları söyledi: 

“Sanık Mehmet Ardıçoğlu’nun salondan çıkarken kadın avukatları tehdit etmesini beklemiyorduk. Ardıçoğlu hakkında şikâyetçi olacağım, mahkeme heyeti bu konuya ilişkin tutanak tutmadı. Maalesef bu tarz davalarda soruşturma kısmı çok eksik bırakılıyor. Duruşmada sunulan eski mahkeme kararlarında, çok sayıda kadın dosyasına ilişkin yersiz kararlar var. Tanık ve delil tutulmadığı için şu ana kadar birçok kadın mağdur edilmiş. Kararı itiraz edeceğiz.” 

Çisel Demirkan

Ne olmuştu? 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde yaşayan Eda Nur Kaplan, 31 Temmuz 2021’de Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu’nun cinsel saldırısına maruz kaldığını belirterek şikâyette bulundu. Faillerden Ardıçoğlu’nun “delil yetersizliği” gerekçesiyle adli kontrol ve Yusuf Güzelyurt’un da “konutu terk etmeme” şartıyla serbest bırakılması üzerine Kaplan, 7 Ağustos 2021’de annesine mesaj gönderdikten sonra yaşamına son verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Güzelyurt’un serbest bırakılması kararına itiraz etti. Ardından iki fail de tutuklandı. Hazırlanan iddianamede iki sanık hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla 18 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Soruşturma aşamasında ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılan Aşkın Kaya hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.