Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay basın kartı düzenlemesinde gazetecilerin aleyhinde karar verdi


Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Basın Kartı Yönetmeliği’nin iptali ve yürütmenin durdurulması için açtığı davada Danıştay 10. Dairesi, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın itirazı üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve yönetmelik basın çalışanlarının karşı çıktığı haliyle yürürlükte kaldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Basın Kartı Yönetmeliği’nde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 20 Mayıs 2021 tarihinde yapılan değişikliklerin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay 10. Dairesi, İletişim Başkanlığı’nın basın kartı vermesi yönündeki yetkisinin hukuki olmadığı belirterek, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yürütmeyi durdurma kararı, İletişim Başkanlığı’nın itirazı üzerine Danıştay’ın bir üst kurulu olan İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşınmıştı. Kurul, “Dava konusu Yönetmelik’te, basın kartı, bu Yönetmelik’te belirtilen kişilere, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca verilen kimlik kartı olarak tanımlanmıştır” diyerek, yürütmenin durdurulması kararının iptaline hükmetti.  

İdari Dava Daireleri’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının iptaline ilişkin Medyascope’a konuşan Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi: 

Biz Basın Kartı Yönetmeliği’ndeki hukuk dışı maddelerin yürütmenin durdurulması ve iptalini istedik. Danıştay 10. Dairesi’de yaptığı kapsamlı inceleme sonucunda, İletişim Başkanlığı’nın bu kartı vermesi yönündeki yetkisinin hukuki olmadığı yönünde bir karar verdi. Bizim itiraz ettiğimiz tüm maddeler dışında en başta bu madde üzerinden yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar Danıştay’ın bir üst kurulu olan İdari Dava Daireleri kuruluna gitti. İdari Dava Daireleri Kurulu özetle diyor ki, ‘İletişim Başkanlığı yetkisizdir’ kararını kaldırıyorum. Yani İletişim Başkanlığı’nın anayasal olarak basın kartları konusunda düzenleme yapmaya, dağıtmaya yetkili olduğuna hükmediyor.” 

İletişim Başkanlığı, İdari Dava Daireleri’nin verdiği bu karara bel bağlamış görünüyor”

İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın kartı dağıtma konusunda yetkisi olduğu ve davada iptali istenen diğer maddelerin Danıştay 10. Dairesi tarafından esastan tekrar incelenmesi gerektiği yönünde karar verdiğini belirten Şener, sözlerine şöyle devam etti:  

“Danıştay 10. Dairesi, bizim temel olarak itirazımıza neden olan yönetmelikteki haksız, hukuksuz, gazetecilerin haklarını gözetmeyen, basın özgürlüğünü hiçe sayan maddeleri esastan görüşecek. Danıştay 10. Dairesi’nden kendi kararlarındaki tutarlılığı izleyerek yürütmenin durdurulmasının iptal kararını bekliyoruz. İletişim Başkanlığı da bugün yaptığı açıklamada, ‘Yönetmelik bundan önce nasıl uygulanıyorsa o şekilde uygulanmaya devam edecek’ diyor. İletişim Başkanlığı bu kararla zaman kazanmış oldu. Bu konunun kanunla düzenlenmesi gerektiği yaklaşımı, edindiğimiz bilgilere göre İletişim Başkanlığı, yönetmeliğin bu hukuk dışı hükümleri, yeni basın kanunu içerisine konularak kanuni güvence altına alınacak. İletişim Başkanlığı hukuk tanımaz tavrını sürdürmeye devam etti ve bunu da yine her zaman olduğu gibi yüzüne gözüne bulaştırdı. İdari Dava Daireleri’nin verdiği bu karara İletişim Başkanlığı bel bağlamış görünüyor. Biz hukuki mücadelemizi vermeye devam edeceğiz.” 

“İletişim Başkanlığı, basın özgürlüğünü ve haber alma hakkını engelleyen bir tavır sergiliyor”

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü de kararı Medyascope’a şöyle değerlendirdi: “2018’den beri Basın Kartı Yönetmeliği temel bir sorun halinde önümüzde duruyor. Biz de bunu dava konusu ettik ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hukuka arkadan dolanarak, tekrar basın özgürlüğünü ve haber alma hakkını engelleyen ısrarcı bir tavır sergiliyor. Dava burada bitmiş değil, esastan görüşülecek bir süreç var. Danıştay İdari Dava Daireleri’nin daha önce hukuku savunan tavrını esastaki görüşmeler sırasında bekliyoruz. Bu dava kaybedilmiş bir dava değildir.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.