Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya 1 numarası Ashleigh Barty, 25 yaşında profesyonel tenis kariyerini noktaladığını açıkladı: “Artık sporcu olmayan Ash Barty’nin hayallerine kulak vereceğim”

Tek kadınlar dünya 1 numarası Ashleigh Barty, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla tenis kariyerini noktaladığını açıkladı.

Bu kararın arkasındaki sebepleri Barty, şu sözlerle açıkladı: “Bunu söylemesi zor ama çok mutlu ve hazırım. Birey olarak doğru karar verdiğimi hissediyorum. Bu kararı daha önce de verdiğimin farkındayım ama o zaman başka hisler sonucuydu ve şu anda tenise, hayallerim ve daha fazlasını gerçekleştirmemi sağladığı için müteşekkirim. Artık başka hayallerin peşinden koşma zamanı.

Bir süredir düşünüyordum. Geçen yılki Wimbledon zaferi, sporcu ve insan olarak bakış açımı değiştirdi. Sporcu olarak en büyük hayalimi gerçekleştirmiş olmama rağmen tam olarak tatmin olmuş hissetmedim. Bugüne kadar elimden geleni yaptım ve kendinin en iyi versiyonu olabilmek için ne kadar emek verilmesi gerektiğini biliyorum. Ekibimle, artık içimde zirvede kalmak için gereken motivasyonun olmadığını paylaştım. Fiziksel olarak bu güzel spora daha fazla verebileceğim bir şey kalmadı ve bu benim için bir başarı.”

Bazı insanlar bu durumu anlayamayabilir, problem yok. Sporcu olmayan Ash Barty’nin birçok hayali var ve bunlar sürekli yolculuk etmeyi, evinden ve ailenden uzak kalmayı içermiyor. Tenise sevgim ve hayatımdaki varlığı değişmeyecek ancak artık sporcu Ash Barty değil, birey Ash Barty’nin isteklerine kulak vereceğim.”

Ashleigh Barty’nin açıklamaları:

25 yaşındaki Avustralyalı, bu yılın başında 2022 Avustralya Açık’ı kazanmış ve 44 yıl sonra bu turnuvada kupayı kaldıran ilk lokal tenisçi olmuştu. Barty ilk olarak, 2019’da kazandığı üçüncü Grand Slam olan Roland Garros zaferinin ardından dünya 1 numarası koltuğuna oturmuştu.

Ashleigh Barty, Serena Williams dışında çim, toprak ve sert zeminde şampiyonluk yaşamış aktif tek raketti. Son yıllarda istikrar sıkıntısı yaşayan kadınlar tenisinde bu bağlamda çıtayı belirlemeye en yakın isim olan Barty, kariyerinde turnuvalardan toplam 23.8 milyon dolar ödül geliri elde etti.

Barty’nin kararına reaksiyon gösteren ilk isimlerden Kadınlar Tenis Birliği (WTA) CEO’su Steve Simon, resmi siteden yapılan açıklamada, Ash Barty’nin en büyük şampiyonlardan biri olmasının yanı sıra, korttaki centilmen duruşunun altını çizdi. Eski dünya 1 numarası Simone Halep, Barty hakkındaki paylaşımını, “Senin için sıradaki hedef ne, golfte şampiyon olmak mı?” esprisi ile sonlandırırken Andy Murray, hislerini tenis için üzgün, Barty için mutlu olduğunu belirterek açıkladı.

Halep ve Murray’nin açıklamaları:

Ashleigh Barty 2014’te (henüz 18 yaşındayken) tenise ara verip kriket oynamıştı. Golfe yeteneği Tiger Woods gibi bir efsaneden övgü alan Barty, “doğuştan sporcu” profilinde bir isimdi. WTA’da daha önce dünya 1 numarası iken emekli olan tek isim, Belçikalı Justine Henin idi. 16 ay sonra tenise dönen Henin, kısa bir süre sonra ikinci kez nihai olarak emekliye ayrılmıştı.

Henin’in hemşerisi Kim Clijsters ise 2007’de 23 yaşında tenisi bırakmıştı ancak iki yıl sonra profesyonel tenise dönmüş ve üç Grand Slam şampiyonluğu kazanmıştı.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.