Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Brüksel’de zirveler günü, Zelenskiy’den “küresel protesto” çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine “askeri bir operasyon” düzenlediklerini duyurmasının birinci ayında bugün (24 Mart), Belçika’nın başkenti Brüksel’de üç zirve düzenleniyor. Brüksel iki gün boyunca NATO, Avrupa Birliği ve G7 zirvelerine ev sahipliği yapacak. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 29. gününde bilmeniz gereken her şeyi Medyascope sizin için derledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, bugün ve yarın Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine katılacak. Üç zirvenin de konusunun Ukrayna krizi olacağı duyuruldu. Üç zirveye de katılması beklenen Biden, ilk kez bir AB Zirvesi’ne katılan ABD başkanı olarak da kayıtlara geçecek.

NATO zirvesinde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de video konferans yöntemiyle bir konuşma yapması bekleniyor.

Son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çabalarını sürdüren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da NATO zirvesi için Brüksel’e ulaştığı belirtildi.

Zirve öncesinde NATO, ittifakın doğu kanadındaki birliklerini ikiye katlayacağını duyurdu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İlk adım, Baltık ülkeleri ve Polonya’daki mevcut güçlerimizle birlikte Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört yeni NATO savaş grubunun konuşlandırılmasıdır” dedi. 

İngiltere, Ukrayna ordusuna altı bin füze verecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, bugün (24 Mart) Ukrayna’ya gönderilecek altı bin füze yardımını açıklaması bekleniyor. Brüksel’de düzenlenecek NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson’ın, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım da açıklayacağı belirtildi.

Johnson, “İngiltere, Ukrayna’ya ekonomik ve askeri yardımları artırmak için müttefikleriyle çalışmaya devam edecek. Krizin birinci ayı dolarken uluslararası toplum bir seçimle karşı karşıya. Ukrayna’da özgürlük ateşinin yanmaya devam etmesini sağlayabiliriz ya da Avrupa ve dünyada bunun söndürülmesi riskini alırız” diye konuştu.

İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de dört bin füze yardımında bulunmuştu.

Zelenskiy’den “savaşa karşı küresel eylem” çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dünyanın dört bir yanındaki insanlara, Ukrayna’ya desteklerini göstermeleri için bugün sokaklara çıkıp Ruslar’ın saldırısını protesto etmeleri çağrısında bulundu. Zelenskiy Rusya’nın savaşının, sadece Ukrayna’ya karşı değil, aynı zamanda dünyanın her yerinden insanların özgürlüğüne karşı bir tehdit olduğunu vurguladı ve dünyanın Rusya’nın kaba güç kullanmasına engel olması gerektiğini söyledi:

“Ofislerinizden, evlerinizden, okullarınızdan ve üniversitelerinizden barış adına gelin, Ukrayna sembolleri ile gelin, Ukrayna’ya destek olun, özgürlüğü destekleyin, yaşamı destekleyin.”

Rusya, ABD’li diplomatları sınır dışı edecek

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından ABD, New York’taki BM Daimi Temsilciliği’nde çalışan 12 Rus diplomatı sınır dışı etmişti. ABD’nin bu kararının ardından Rusya’dan da misilleme geldi.

BBC’ye konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, çarşamba günü (23 Mart) Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan “istenmeyen kişi” olarak ilan edilen diplomatların bir listesini aldıklarını doğruladı. 

Karardan etkilenecek ABD’li diplomatların sayısı ve ne zaman sınır dışı edilecekleri ise bilinmiyor.

NATO açıkladı: 15 bin Rus askeri öldü

Üst düzey bir NATO yetkilisi çarşamba günü (23 Mart) basına verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında yedi bin ila 15 bin Rus askerinin öldüğünü açıkladı. Yetkili aynı zamanda, çatışmalarda 30 bin ila 40 bin Rus’un öldürüldüğünü ya da yaralandığını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

İşgalin 28. gününden fotoğraflar

Ukrayna askerleri cepheden döndükten sonra dinleniyor.
Polonya’ya ulaşan mülteciler

Renault, Moskova’daki üretimini durdurdu

Fransız otomotiv devi Renault, Moskova’daki fabrikalarında üretimi durdurduklarını açıkladı.

Rusya, doğalgazı ruble ile satacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba günü (23 Mart) hükümet bakanları ile televizyonda yaptığı bir toplantıda, Rusya’nın belirli ülkelere gaz satışının ruble cinsinden yapılacağını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’yı saldırılarından sonra Rusya’ya “düşmanca” yaptırım uygulayan ülkelerin karardan etkileneceğini belirten Putin, şöyle konuştu:

“Rusya, tabii ki daha önce imzalanan sözleşmelerde belirlenen miktar ve fiyatlara uygun olarak doğalgaz tedarik etmeye devam edecek. Değişiklikler yalnızca, Rusya Rublesi olarak değiştirilecek ödeme para birimini etkileyecektir” dedi. 

Putin’nin açıklamasının ardından enerji piyasaları sarsıldı. Avrupa’nın yaklaşık yüzde 40’ı doğalgaz ihtiyacını Rusya’dan karşılıyor. 

Blinken: “Rusya, Ukrayna’da ‘savaş suçu’ işledi”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Vaşington yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna’da “savaş suçları” işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.

Blinken yazılı açıklamasında, “Ayrım gözetmeyen ve kasten sivilleri hedef alan saldırılar ve başka katliamlara dair sayısız, güvenilir haber gördük. Rus güçleri apartmanları, okulları, hastaneleri, kritik altyapıyı, sivil araçları, alışveriş merkezlerini ve ambulansları yok etti, binlerce masum sivili öldürdü ve yaraladı” dedi.  

Kaynak: Guardian, BBC 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.