Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Füzeler, silahlar ve tanklar: Batı, Ukrayna’ya hangi askeri ekipmanları gönderiyor?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 23. gününde. Rusya’nın saldırıları devam ederken, birçok ülke Ukrayna’ya askeri yardım gönderiyor. Gönderilen ekipmanlarla Ukrayna’nın elindeki imkanlar hızla artarken, savaşta kaybedilen askeri birlikler ise Rusya’yı oldukça yavaşlatmış durumda. Putin ise yeni askeri birlik arayışını hızlandırdı. Peki hangi ülke Ukrayna’ya ne kadar yardım etti? Burak Siperli’nin haberi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başlamasıyla başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı ülkeler, Ukrayna’ya gönderdikleri askeri yardımlarını artırıyor. Ukrayna’ya askeri teçhizat gönderen ülkeler arasında NATO üyesi olmayan ülkeler de bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

Başkan Joe Biden’ın açıklamalarına göre ABD, Ukrayna’ya 800 milyon dolar değerinde askeri yardımda bulunacak. Bu yardım 800 uçaksavar sistemini, dokuz bin tanksavar sistemini, yedi bin adet küçük ve hafif silahları, 20 milyon mühimmat ve dronları içeriyor.

25 Şubat’ta Biden, ABD stoklarından Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık silah desteğinde bulunulması talimatını vermişti.

Pentagon, Ukrayna’ya tanksavar, küçük ve hafif silahlar, vücut zırhları ve çeşitli cephanelerin gönderildiğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB)

Avrupa Birliği (AB) tarihinde ilk kez, liderlerin askeri teçhizat yardımında anlaşmaları üzerine silah alımlarının ve dağıtımlarının masraflarını karşılayacağını açıkladı. AB’nin finansal yardımı 502 milyon dolar (450 milyon euro) değerinde.

İngiltere

9 Mart’ta BBC’nin elde ettiği bilgilere göre İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Avam Kamarası’ndaki bir konuşmasında İngiltere’nin Ukrayna’ya “ölümcül savunma silahları” ile birlikte az sayıda “uzun menzilli Javelin füzeleri” göndereceğini belirtti. Londra, daha önce gönderilen “Nlaws” füzelerine ek olarak Ukrayna’ya bin 615 füze daha vermeye hazırlanıyor.

İngiltere, Rusya’nın saldırıları başlamadan önce Ukrayna’ya “Nlaws” isimli füzelerden iki bin adet göndermişti.

Ocak ayında Wallace, Ukrayna’ya hafif tanksavar silah sistemleri tedarik edeceğini belirtti. Saldırılar başladıktan sonra Ukrayna’ya savunma silahlarını kapsayan askeri destek paketi gönderdi.

Fransa

Fransa hükümeti, Ukrayna’ya çeşitli askeri teçhizatlar ve yakıt gönderiyor.

Paris’ten yapılan açıklamada, Ukrayna’nın uçaksavar yardımı isteğine hızlı yanıt veren ülkelerden biri oldukları belirtildi.

Aynı zamanda Fransa hükümeti, Romanya’ya 500 asker ile zırhlı araç ve Estonya’ya dört savaş uçağı gönderdi.

Almanya

Almanya hükümeti, Rusya’nın saldırılarına karşı Ukrayna’ya Almanya Federal Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinden bin tanksavar ve 500 Stinger füzesi göndereceğini açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 26 Şubat’taki açıklamasında silah yardımını doğrudan Ukrayna’nın kendisine yapacaklarını söylemişti.

Almanya hükümetinin bu kararı, Berlin’in uzun yıllar sürdürdüğü karışık bölgelere silah tedariki yapılmaması politikasının büyük ölçüde değiştiğinin kanıtı.

Hollanda

Hollanda hükümeti, Ukrayna’nın teçhizat talebine olumlu yanıt veren ülkelerden. 200 Stinger füzesi ve 50 tane “Panzerfaust 3” tanksavarı gönderdi.

Kanada

Kanada hükümeti, Ukrayna’ya savunma silahları gönderdi ve 395 milyon dolar maddi destekte bulundu. Ayrıca, Letonya ve çevresine 460 asker ve 7,8 milyon dolarlık askeri malzeme tedarikinde bulundu.

İsveç, Norveç ve Danimarka

İsveç Ukrayna’ya beş bin tanksavar gönderirken, Danimarka hükümeti ise iki bin 700 tanksavar gönderdi. Norveç hükümeti de kask ve çelik yelekle birlikte iki bin adet M-72 model tanksavar yardımında bulundu.

Bunlarla birlikte AB ise Ukrayna’ya 450 milyon euro değerinde silah ve 50 milyon euro değerinde koruyucu ekipman desteği verdi.

Finlandiya

Finlandiya hükümeti, Ukrayna’ya bin 500 adet roket fırlatıcı, iki bin 500 adet saldırı tüfeği ve 150 bin adet mühimmat mermisi göndererek tarihsel nötr duruşunu değiştirdi.

İspanya

İspanya hükümeti bin 370 adet el bombası fırlatıcısı, 700 bin adet mühimmat ve hafif otomatik silah göndereceğini açıkladı.

Yunanistan

Yunanistan hükümeti, savunma ekipmanlarıyla birlikte insani yardımda bulunacağını açıkladı.

Belçika ve Portekiz

Belçika hükümeti, Ukrayna’ya üç bin adet otomatik tüfek, 200 tanksavar ve üç bin 800 ton yakıt vereceğini söyledi. Portekiz hükümeti ise Ukrayna’ya çelik yelek, kask, bomba, mermi ve otomatik G3 tüfeklerinden vereceğini açıkladı.

Romanya

Romanya, kendisine ait 11 askeri hastanede yaralı insanları tedavi etme talebinde bulundu. Ayrıca, yakıt, çelik yelek, kask ve 3,3 milyon dolarlık askeri ekipmanlar vereceğini açıkladı.

Çek Cumhuriyeti

Prag, Ukrayna’ya 30 bin tabanca, yedi bin saldırı tüfeği, üç bin makineli tüfek, birçok sniper tüfeği ve milyonlarca mermi gönderiyor.

Hükümetlerin askeri teçhizat ve asker yardımlarının yanında Ukrayna, tüm ülkelerdeki vatandaşlara seslenerek Ukrayna’daki savaşa katılmaları için çağrıda bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, yaklaşık 52 ülkeden oluşan 20 bin gönüllü uluslararası savaşçının Ukrayna’ya geldiğini belirtti.

Saldırı öncesi Rusya ve Ukrayna’nın askeri kapasiteleri

Uluslararası Strateji Çalışmaları Enstitüsü’nün (International Institute for Strategic Studies) 2021 için hazırladığı “The Military Balance” raporunda Rusya’nın ve Ukrayna’nın 2021 özelinde aktif askeri personel ve silah varlığı yer alıyor.

Aynı raporda yayımlanan bilgiler incelendiğinde Rusya ve Ukrayna’nın aktif hava gücü varlığı, deniz gücü varlığı ve ordu kapasitesi arasındaki fark dikkat çekiyor.

Saldırılar başladığından beri Rusya 710’dan fazla füze kullandı

Rusya’nın Sovyet dizaynlı “Grad”, “Smerch”, “Uragan” isimli çok namlulu roketatarları sıklıkla kullanıldığı biliniyor. “Seyir füzeleri” ile birlikte İskender isimli “balistik füzeleri” de Moskova’nın kullandığı silahlar arasında.

9 Mart’ta, Pentagon’dan yapılan bilgilendirmeye göre, saldırıların başlamasından sonraki 14 günlük süre içinde Rus ordusu 710’dan fazla füze kullandı. Füzelerin en sık kullanıldığı gün ise saldırıların ilk başladığı gün olan 24 Şubat Perşembe günü.

Pentagon’un açıklamalarına göre 25 Şubat’ta 40, 26 Şubat’ta 50, 27 Şubat’ta 70, 28 Şubat’ta 60, 1 Mart’ta 20, 2 Mart’ta 50, 3 Mart’ta 30, 4 Mart’ta 20, 7 Mart’ta 125, 8 Mart’ta 45, 9 Mart’ta 40 füze atıldı.

Saldırıların başlamasından 9 Mart’a kadar geçen süreçte toplam beş çeşit füze kullanıldı. Bu füzeler Kalibr, KH-101, KH-31, İskender ve Toçka füzeleri.

Ukrayna’nın ise ABD’den ve Avrupa’dan tedarik ettiği tanksavarları sıklıkla kullandığı gözleniyor. Ayrıca Ukrayna, Rusya’nın da elinde bulunan obüsleri kullanıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları başlamadan önce Türkiye, Ukrayna’ya TB2 Bayraktar SİHA’ları temin etti. Ukrayna yetkililerin iddialarına göre Bayraktar SİHA’ları da savaş boyunca kullanılan silahlar arasında yer alıyor.

Saldırı boyunca Rus birlikleri ne kadar ilerledi?

İngiltere Savunma Bakanı, Rusya’nın sürekli devam eden askeri personel kaybının yerini doldurmak için ek birlikler arayışını artırdığını belirtti:

“Rusya’nın Ukrayna direnişi karşısında sürekli saldırgan operasyonlar yürütmekte zorlanıyor olması muhtemeldir.”

Rus birliklerinin Ukrayna’ya ilerleyişi son günlerde yavaşlasa da Kiev’i abluka altına alma girişimleri hâlâ devam ediyor.

Rusya’nın 23 günlük saldırısı boyunca:

  1. Kiev’in banliyöleri bir gecede ağır hava bombardımanına tutuldu.
  2. Rus deniz kuvvetleri Karadeniz’de Odessa yakınlarında konuşlanıyor.
  3. Ancak Mykolaiv çevresindeki destek birlikleri çıkmaza girdi.
  4. Mariupol kuşatması, 20 bin kişinin tahliye edilmesinden sonra hâlâ devam ediyor.

Rus birlikleri, Kiev’e kuzeyden ilerliyorlar. Ancak yakıt sorunu ve Ukrayna birliklerinin direnişleri Rus birliklerini yavaşlatıyor. Kiev’e en yakın Rus birlikleri şu anda Bucha ve İrpin bölgelerinde ancak İrpin Nehri’nin karşısına henüz geçebilmiş değiller.

Doğu tarafından Brovary bölgesinde bulunan Rus birlikleri Kiev’in çevresini sarmaya çalışıyorlar ancak başkent Kiev’in etrafındaki birçok bölge hâlâ Ukrayna’nın kontrolünde.

Kırım’ın doğusundan ve batısından ilerleyen Rus birlikleri, Ukrayna’nın güneyinde ilerlemeyi sürdürüyor. Güneydeki Mikolaiv şehrini alma girişimleri yavaşlasa da bu bölge, Rus birliklerinin Odessa’yı karadan abluka altına alması için önem taşıyor. Odessa, kontrol altına alınması durumunda Ukrayna’nın Karadeniz ile bağlantısını koparacağı için Rus birliklerinin önem verdiği şehirlerden biri.

Ukrayna’nın ikinci en büyük şehri Harkov’u abluka altına alma girişimi ise Rus birlikleri için en başarısız girişimi olarak nitelendiriliyor. Harkov’un yerleşim bölgelerine yönelik topçu saldırıları, olası savaş suçları için Birleşmiş Milletler (BM) savcıları tarafından soruşturuluyor.

Savaşta hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artıyor

Ukrayna hükümetinin açıklamalarına göre 24 Şubat’tan 16 Mart’a kadar geçen sürede sadece Mariupol ve Harkov şehirlerinde üç bin sivil hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı rapora göreyse saldırıların başlamasından 15 Mart’a kadar süreçte 726 sivil hayatını kaybetti, bin 174 sivil ise yaralandı.

ABD istihbaratına göre Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başlamasında itibaren yedi binden fazla Rus askeri öldürüldü. Yine ABD istihbaratına göre 9 Mart’a kadar olan süreçte iki bin ile dört arasında içlerinde gönüllü güçlerin de bulunduğu Ukraynalı asker, Rus birlikleri tarafından öldürüldü. Ukrayna hükümetinin yaptığı açıklamalarda ise 12 Mart’a kadar süren çatışmada bin 300 Ukrayna askeri öldürüldü.

Kaynak: BBC, BBC Türkçe, Al Jazeera, Euronews, BBC, Reuters, AP News, New York Times, CBS, CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.