Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Usta gazeteci ve yazar Aydın Engin hayatını kaybetti

Gazeteci ve yazar Aydın Engin bugün (24 Mart) hayatını kaybetti. 82 yaşındaki Engin, 8 Mart’ta geçirdiği safrakesesi ameliyatının ardından gelişen komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Gazeteci ve yazar Aydın Engin hayatını kaybetti. Aydın Engin, kendi isteği ve pandemi nedeniyle tören yapılmadan, yarın saat 13.00’te Çengelköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak

Engin, 8 Mart’ta geçirdiğ safrakesesi ameliyatının ardından gelişen komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakımda tedaviye alınmıştı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Aydın Engin’in vefatıyla ilgili bir mesaj yayınladı.

Mesajda şunlar kaydedildi:

“Değerli meslektaşımız, usta gazeteci, yazar Aydın Engin’in vefatı dolayısıyla eşi Oya Baydar ve oğlu Ekim Engin’in acılarını yürekten paylaşıyoruz. Ayrıca ailesine, sevenlerine ve basın topluluğumuza başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

Oğlu Ekim Engin, babasının sağlık durumuna ilişkin paylaştığı son mesajında sevenlerinin telefon etmemesini rica etmişti:

“Aydın Engin’in sağlık durumuna hakkında:

8 Mart günü rutin bir safra kesesi ameliyatı geçirdi.

10 Mart günü, ameliyat sonrasında oluşan komplikasyonlar sonucunda doktorları entübe edip yoğun bakım ünitesinde yapay komaya aldılar.

15 Mart günü, yapay komadan uyandırıldı ve tüpsüz nefes almaya başladı. Ağır bir akciğer enfeksiyonu dışında stabil ve iyileşme yoluna girdi.

20 Mart günü akciğer enfeksiyonu ile daha iyi müdahale etmek için tekrar entübe edildi.

Şu anda hâlâ yoğun bakımda, stabil durumda ama hayati tehlikeyi atlatmış durumda değil.

Lütfen başka kaynaklardan duyduklarınıza itibar etmeyin, ben buradan güncel bilgi vermeye çalışacağım.

Herkesten ricam lütfen telefon etmeyin.

Saygılar.

Ekim Engin, Oğlu.”

Aydın Engin kimdir?

Aydın Engin 1941’de İzmir-Ödemiş’te dünyaya geldi. Ortaöğrenimini 1957’de Ödemiş Lisesi’nde tamamladı ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü.

Öğrencilik yıllarında yazar ve çevirmenlerin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlıkla tanıştı.

Öğrencilik yıllarında Gençlik Tiyatrosu’nda amatör tiyatroya başlayan Engin, hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroya başladı.

İlk oyunu “Aykırı”, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda sahnelendi.

Yılmaz Güney’in özel senaristi olarak çalıştı, Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı.

1967’de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen ile birlikte Halk Oyuncuları’nı kurdu.

1969’da gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam dergisinde yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendi.

12 Mart Muhtırası sırasında tutuklandı. Serbest kaldıktan sonra Yeni Ortam Yazı İşleri Müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı.

12 Mart’ın ardından kurulan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin kurucuları arasına katıldı.

Partinin kurucularından Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu oldu.

1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Bahadınlı ile “İlke” dergisini kurdu.

1976’da Politika gazetesinin genel yayın müdürü oldu. Bu gazetede “Tırmık” adlı köşesinde, köşe yazıları yayımlamaya başladı, yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı.

1980’de tutuklu olduğu sırada başka bir davadan dolayı yedi buçuk yıl hapse mahkûm oldu ancak yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980’de yurtdışına gitti.

12 Eylül Darbesi’nden sonra 12 yıl dönemedi

12 Eylül Darbesi’nden sonra 12 yıl boyunca Türkiye’ye dönemedi. Yaşamını siyasi mülteci olarak Almanya’da sürdürdü. Hakkında gıyaben açılan davalarda ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Almanya’da 1982-1884 yıllar arasında Avrupa’daki Türk göçmenlere seslenen “Türkiye Postası” isimli yayının başında yer alan Aydın Engin, sonraki yıllarda bu dönemi şöyle anlattı: “Türkiye’deki cuntanın yaptığı idamları, işkenceleri protesto eden bir yayın çıkardık. Onun başında ben vardım. Pratik olarak ben vardım daha doğrusu. Çünkü pikaj-montaj- mizanpaj gibi gazetecilikle ilgili işlerden anlayan kimse yoktu. Bu yayınlar 1985’e kadar sürdü. Bu arada Komünist Partisi ile benim aramda bir mesafe oluştu. Yalnız benim değil bir grup arkadaşın da. Başından beri ben geçimimi parti üstünden ya da örgütler üstünden sürdürmeyi reddetmiştim. Doğru da yapmışım, sonra bunu daha iyi anladım. Çünkü bu bir bağımlılık doğuruyordu.”

Aydın Engin, sonraki altı yıl boyunca geçimini Frankfurt’ta taksi şoförlüğü yaparak sürdürdü.

Türkiye’ye dönüş

1991’de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye’ye döndü, kısa süre Sağmalcılar Cezaevi’nde hapis yattı.

1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

2002’de Cumhuriyet’ten ayrıldı. BirGün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı.

Daha sonra Agos’ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 internet gazetesinin kuruluşuna katıldı.

2016’nın Ekim ayında Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon kapsamında evi basıldı. Polislerin 75 yaşındaki gazeteciyi güç kullanarak gözaltına aldığı görüntüler tepkiyle karşılandı. Bir muhabirin “Niçin gözaltına alındınız?” sorusuna verdiği yanıt “Cumhuriyet’te çalıştığım için” oldu.

“Politika” gazetesinde başladığı “Tırmık” adlı köşesini yıllarca yazmayı sürdürdü. 2020 yılında, sürekli basın kartı Cumhurbaşkanlık İletişim Başkanlığı tarafından yenilenmediği için idare mahkemesine dava açmaya karar verdi.

Engin, T24’te köşe yazarlığına devam ediyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.