Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar 2022: 94. Akademi Ödülleri sahiplerini buldu

94. Oscar Ödülleri, dün akşam (27 Mart) Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles kentindeki Dolby Theatre’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende “En İyi Film Ödülü”nü “CODA” kazanırken, “En İyi Yönetmen Ödülü”nün sahibi “The Power of The Dog” filmiyle Jane Campion oldu.

Bu yıl 94’üncüsü düzenlenen Akademi Ödülleri, her yıl olduğu gibi Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda yapılan törenle sahiplerini buldu. Töreni Wanda Sykes, Amy Schumer ve Regina Hall sundu. 

Soldan sağa, Amy Schumer, Wanda Sykes ve Regina Hall

Gecede, “En İyi Belgesel” dalında ödülü vermek için sahneye çıkan komedyen ve oyuncu Chris Rock’ın, Will Smith’in saç dökülmesine neden olan rahatsızlığından dolayı saçını kazıtan eşi Jada Pinkett-Smith’e göndermeyle bir espri yapması öne çıktı. Will Smith, bu sözlerin ardından sahneye çıkarak, Chris Rock’a tokat attı.


Oscar Akademisi, olay üzerine Twitter’da şiddetin hiçbir türlüsünü desteklemediklerine dair bir açıklama yayımladı. Akademi’nin Will Smith’e ceza verip vermeyeceği ise henüz bilinmiyor. 

Törende, Ukrayna’daki savaş ve LGBTİ+’ların görünürlüğü hakkında da mesajlar verildi.

En İyi Film Ödülü’nün sahibi “CODA”

Törende, “En İyi Film Ödülü”nü Sian Heder’ın yazıp yönettiği ve duyma engelli bir ailenin hayatını anlatan “CODA” filmi kazandı. Bu ödülle birlikte “CODA”, Oscar tarihinde bu ödülü kazanan ilk dijital platform filmi oldu. 

Film ayrıca Troy Kotsur’un aldığı “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ve Sian Heder’ın aldığı “En İyi Uyarlama Senaryo” dallarında da ödül kazandı. Böylece “CODA” aday gösterildiği üç kategoriden de ödülleri toplayarak geceden ayrıldı.

Teknik kategorilerdeki ödüller “Dune”a

Denis Villeneuve yönetmenliğindeki “Dune: Çöl Gezegeni”, “En İyi Sinematografi”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Film Müziği”, “En İyi Prodüksiyon Tasarımı”, “En İyi Ses” ve “En İyi Görsel Efekt” kategorilerinde ödül aldı. Film aday gösterildiği on kategoriden altısında ödül alarak geceye damgasını vuranlar arasında yer aldı.

En İyi Yönetmen Ödülü” Jane Campion’a

Törende, yönettiği “The Power of the Dog” filmiyle “En İyi Yönetmen” ödülünün sahibi Jane Campion oldu. Bu kategoride yarışan tek kadın yönetmen olan Campion, “En İyi Yönetmen” ödülünü alan üçüncü kadın yönetmen olarak tarihe geçti.

Campion’ın aldığı ödülle birlikte, Oscar tarihinde ilk kez iki yıl üst üste “En İyi Yönetmen” ödülünü kadınlar kazanmış oldu. 

Campion, 13 Mart 2022’de düzenlenen BAFTA Ödülleri’nde de “En İyi Yönetmen” dalında ödül alan üçüncü kadın yönetmen olarak sinema tarihine geçmişti.

Oscar Ödülleri’ndeki ilkler

“CODA” filmindeki performansıyla “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü alan Troy Kotsur, bu kategoride ödül alan ilk duyma engelli oyuncu olarak Oscar tarihine geçti.

“West Side Story” filmindeki performansıyla “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünü kucaklayan Ariana DeBose ise bu dalda ödül alan ilk açık kimlikli LBTQİ+ ve ilk Afro-Latina oyuncu oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.