Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nişantaşı Üniversitesi’nden atılan akademisyenler Medyascope’a konuştu: “İki günde 30’dan fazla akademisyen atıldı, hem protestolar hem işten çıkarmalar devam edecek”

Haber: Okan Yücel & Cenk Narin

Nişantaşı Üniversitesi’nde “eşit işe eşit ücret” talep eden ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen akademisyenlerin işlerine son verilmeye başlandı. Nişantaşı Üniversitesi’ndeki işlerine son verilen bazı araştırma görevlileri Medyascope’a konuştu.

Nişantaşı Üniversitesi’nde çalışan akademisyenlerin bir kısmı uzun zamandır “eşit işe eşit ücret” talebinde bulunuyordu. Bu yüzden son zamanlarda üniversite yönetimiyle karşı karşıya gelen yaklaşık 20 araştırma görevlisi iki gün önce işten çıkarıldı. İşten çıkarmalar dün de devam etti. Aralarında bölüm başkanları ve dekan yardımcılarının da olduğu çok sayıda akademisyenin işine son verildi. Medyascope’a konuşan akademisyenler yaşanan süreci anlattı.

“Zaten aldığınız parayı kabul etmeyeceksiniz”

Pazartesi günü işten çıkarıldığını öğrenen bir araştırma görevlisi, İnsan Kaynakları’nın kararı kendisine sözlü olarak ilettiğini, yazılı bir bildirimin henüz ulaşmadığını söyledi. Asistanlara destek veren dekan yardımcılarının da işten çıkarıldığını belirten araştırma görevlisi, İnsan Kaynakları ile arasında geçen konuşmayı ve işten atılma sürecini şöyle anlattı:

“Pazartesi herkes teker teker arandı. İlk başta ‘performans düşüklüğünü’ gerekçe gösterdiler, sonrasında gerekçe verme ihtiyacı da hissetmediler. İnsan Kaynakları müdürü size işten çıkarıldığınızı beyan ediyor. ‘Durumu öğrendiniz, zaten aldığınız parayı kabul etmeyeceksiniz. Olayları da biliyorsunuz, sizden sonra başkaları da var’ diyorlar.”

“İçeri girersek güvenlik bize eşlik ediyor”

Kartı iptal edildiği için okula giremediğini aktaran akademisyen, şu an okulun önünde bulunduğunu, eşyalarını almak için bile içeri giremediğini söyledi. “Okulun her yerine güvenlik yığdılar” diyen araştırma görevlisi, içeri girdiklerinde de kendilerine güvenlik görevlilerinin eşlik ettiğini ve kimseyle görüştürülmediklerini belirtti.

“Videoda görünen kimse okula alınmıyor”

Üniversiteden atılan bir başka araştırma görevlisi ise sosyal medyada yayılan videoların üniversite yönetiminin rahatsızlığını artırdığını söyledi. Videolardaki akademisyenlerin büyük kısmının işten çıkarıldığını belirten araştırma görevlisi “Dün sosyal medyada yayılan videodaki hocaların sadece 5-10 tanesi kovulmuştu. Geri kalanlar destek vermek amacıyla gelmişlerdi. Orada, doktor öğretim üyeleri, bölüm başkanları, doçentler de vardı. Tahminimce onları videolardan izleyip kovuyorlar. Sabah girişlerine izin verilmedi. Liste yapmışlar, o videoda görünen kimse şu anda okula alınmıyor” diye konuştu.

“5-10 kişiyi kovarsak diğerleri de korkar diye düşündüler”

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2020 yılında devlet üniversitesi ile vakıf üniversitesinde çalışan öğretim görevlileri arasındaki maaş farkını kaldırmak için aldığı kararı hatırlatan akademisyen, bu kararın uygulanması için dilekçe verdiklerini ancak kendilerine cevap verilmediğini söyledi. Sonraki süreçte ona yakın kişinin işine son verildiğini aktaran araştırma görevlisi şunları söyledi: “Bu olayın başımıza gelmesinin sebebi devletle aynı ücreti istememiz ama tabi bize kimse resmî bir açıklama yapmıyor. Onlar muhtemelen ‘5-10 kişiyi kovarsak diğerleri de korkar aynı ücrete çalışmaya devam ederler’ diye düşündü ama diğer arkadaşlar da destek verince olay bu noktaya kadar geldi.”

“Herhalde benim işime de son verildi”

İsmini vermek istemeyen bir araştırma görevlisi ise kendisinin de yüksek ihtimalle işten çıkarıldığını ancak henüz bildirim gelmediği için kesin konuşamadığını söyledi. Araştırma görevlisi kendi durumunu şöyle anlattı: “Kartım iptal edilmiş, mailim de kilitlendi. Henüz bildirim yapılmadığı için net bir şey söyleyemiyorum ama herhalde işten çıkarıldım. Ancak resmî bildirim gelene kadar okulda bekleyeceğim. Saat 17.00’deki açıklamada da burada olacağım.”

“Bize destek olmaya gelenler de işten çıkarıldı”

Medyascope’a konuşan araştırma görevlisi, hem son iki günde yaşananları hem de bundan sonraki süreci şöyle anlattı: “İki gün önce insanları işten çıkarmaya başladılar. İki günde 20 kişi işten çıkarıldı. Biz de masa başında beklemek yerine genel sekreterlik önüne gittik ve yaşananları alkışlarla protesto ettik. Ardından rektör yardımcılarından biri geldi ve bize bağırmaya başladı. Bu sırada bazı bölüm başkanları ve öğretim üyeleri de bize destek olmaya geldi. Sonrasında bize destek olan, aralarında bölüm başkanlarının da bulunduğu beş öğretim üyesi işten çıkarıldı. Akademisyenlerin kartları da iptal edildi. Bugün protestolar devam edecek, muhtemelen işten çıkarmalar da devam edecek. Yaşananların hukuki hiçbir açıklaması yok.”

Üniversitede saat 17.00’de açıklama

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi, (VÜDAM) işlerine son verilen akademisyenlerle birlikte Nişantaşı Üniversitesi önünde saat 17.00’de açıklamalarda bulunacak.

Rektör Yardımcısı akademisyenlere parmak sallayarak bağırdı

Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Ünal, asistanları işten çıkarma kararlarını protesto eden ve asistanlara destek veren bazı akademisyenlere parmak sallayarak bağırmıştı. Olayın videosu dün sosyal medya platformlarında paylaşıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.