Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalar bir ayı geride bırakırken savaşa komşu ülkelerden biri olan Türkiye’de de sürecin etkileri görülmeye başladı. Savaşın etkisiyle birçok Ukrayna ve Rusya vatandaşı Türkiye’ye geldi. Medyascope olarak Türkiye’ye gelen Ukraynalı ve Rusların emlak sektörüne etkisini emlakçılarla konuştuk.
“Akdeniz Bölgesi’nde artış yaşanabilir”
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yaşanan olayların Türkiye’deki gayrimenkul sektörü açısından olumlu etkilerinin olacağını ve şubat ayında Ruslara 509 konut satıldığını söyledi. Özelmacıklı, “Rusya, konut satın alımında İran ve Irak’tan sonra üçüncü sırada yer alan bir ülke. Rusya vatandaşları nitelikli konut alıyor. Sahil bölgeleri ve benzeri yerleri tercih ediyorlar. Akdeniz Bölgesi’nde bu olaylar bir artış sağlayabilir” dedi.
Böyle olaylardan sonra insanların çoğu zaman güvenli liman arayışı içine girdiklerini, Türkiye’nin bu noktada Rusya vatandaşları için bir alternatif olduğunu belirten Özelmacıklı, şöyle devam etti: “Özellikle Türkiye’nin sahil bölgeleri, Alanya ve Manavgat gibi yerler Ruslar tarafından tercih ediliyor. Bununla beraber geçen yıl Rusya vatandaşlarının aldığı konut sayısı beş bini geçmiş vaziyette. Bence bu sayı çok fazla da artar. Özellikle de sahil bölgelerinde alımlara yansır. Yaptırımlar nedeniyle de bunun artışını görürüz. En çok aldıkları yerler Antalya, İzmir, İstanbul gibi büyük yerler oluyor.”
“İş göçü olarak Türkiye’yi tercih ediyorlar”
Özelmacıklı İstanbul’daki ofislerinde Rusya vatandaşların hareketliliğinin arttığını söylerken bunun henüz satışlara keskin şekilde yansımadığını da ekledi:
“Oradaki beyaz yakalılar alternatif bir iş göçü olarak da Türkiye’yi tercih ediyorlar. Onlar da Antalya gibi yerlerden ziyade iş potansiyeli olan iller olarak daha büyük şehirleri tercih ediyorlar. Onlar yaşamlarını belirli standartta devam ettirmek isteyen kişiler, sadece konaklama sebebiyle bir yer almak istemiyor. Şu anda savaş nedeniyle kendi iş düzenlerini devam ettirmek istiyorlar.”
“Türkiye onlar için güvenilir bir liman”
Rusya vatandaşlarının ülkemizi tercih etmelerinde, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlar uygulayan ülkeler arasına katılmamasının da etkisi olduğunu söyleyen Özelmacıklı “Avrupa’daki mevcut durumda banka hesaplarının bloke edilmesi, yaptırımlar uygulanması nedeniyle Türkiye onlar için güvenilir bir liman olarak gözüküyor. Avrupa’daki yaptırımların Türkiye’de de uygulanacağı ihtimali daha az” diye konuştu.
Aynı zamanda Rusya’nın Türkiye’ye coğrafi yakınlığının da tercih sebebi olduğunu belirten Özelmacıklı, “Yabancılara satışta şöyle bir kriter de vardır. En çok satış komşu ülkelere yapılır. Mısırlı birinin Türkiye’den gayrimenkul alması beklenmez. Bu kültürle de alakalı. Kendi ülkelerine kolay gidip gelmeleri, bu ülkeyle ticari ilişkileri çok etkilidir” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Bir iş hacmi oluştu”
Ataşehir’de emlakçılık yapan Oğuzhan Gedik de uzun süredir kiralanmamış evlerin bu süreçte Rusya vatandaşlarına kiralandığını söyledi: “Fiyatlardan dolayı bekleyen çok fazla ev vardı. Onları bu süreçte kiraladık. Bize böyle bir iş hacmi oluşturdu.”
Daha önce çok az Rus müşterilerinin olduğunu belirten Gedik, “Şimdi Rusya, Ukrayna, Polonya ve Beyaz Rusya olmak üzere gelenlere 10-12’ye yakın daire vermiş olduk. Savaş başladıktan sonra oldu bunlar” diye konuştu.
Rusya vatandaşlarının önceliklerinin lüks, güvenlikli, AVM tarzı yerler olduğunu belirten Gedik, bu göç dalgasının çok etkilemediğini belirtti: “Zaten yükselmişti, bu fiyatlardan yerli müşteri almıyor. Araplar ve İranlılar da uzun zamandır gelmiyor. Bu kiralanmamış daireleri Ruslar kiralamış oldular. Bu fiyatlardan kiralanınca da daha aşağı inmiyor piyasa, yükseliyor.”
Rusya vatandaşlarının çoğu zaman 90 günlük süreyle ev kiralamak istediklerini söyleyen Gedik, şöyle devam etti:
“Rus müşteriler üç aylık olarak ev istiyorlar, 90 gün vizesiz kalabildikleri için. Ortalama 17-20 bin lira arasında gittiler aylık olarak.”