Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali: ABD ve AB, Rusya’ya uygulayacakları yeni yaptırımları açıklayacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 42. günü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nin (AB) bugün Buça’daki savaş suçları iddiaları üzerine Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları açıklamaları bekleniyor. Washington Post gazetesi bu yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki kızını ve Rusya’nın en büyük bankasını hedef alacağını iddia etti. Savaşın 42. gününde bilmeniz gerekenleri Medyascope sizin için derledi.

Rus birliklerinin Ukrayna’nın başkent Kiev’e yakın mesafede bulunan Buça kentinden çekilmesi ve Ukraynalı yetkililerin kentin sokaklarında çok sayıda sivilin cansız bedeni ile karşılaşmalarının ardından başta Ukrayna olmak üzere Batılı ülkeler Rusya’yı savaş suçu işlemekle suçluyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları bugün (6 Nisan) duyurması bekleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yeni yaptırımların Rusya’nın finans ve devlete ait şirketlerini hedef alacağını belirtti ve Rus oligarklara da uygulanan yaptırımları genişleteceklerini açıkladı. Psaki bu yaptırımlar ile Putin’in savaşını fonlayan Rus kleptokrasisini hedef alacaklarını belirtti.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Biden yönetiminin, Putin’in iki kızına ve Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’a karşı ek yaptırımlar düşündüğünü yazdı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de bugün açıklanacak ek yaptırımlar ile Rus kömürünün ve Rus gemilerinin hedef alınacağını söyledi. Öte yandan Rus şirketlerinin AB ülkelerindeki ihalelere katılması da kısıtlanacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Batı ülkelerini Buça’daki ölümler üzerinden histeri yaratmak ve Ukrayna ile Rus heyetleri arasında devam eden müzakereleri baltalamaya çalışmakla suçladı.

Ukrayna: “Rusya, Donetsk ve Luhansk’ı kontrol etmeye odaklandı”

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Rus kuvvetlerinin Donetsk ve Luhansk üzerinde tam kontrol sağlamaya odaklandığını açıkladı.

YouTube, Ukrayna hakkında paylaşımlarda bulunan Çinli vlogger’ın hesabını askıya aldı

Sosyal medya platformu YouTube, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hakkında haber yapan Çinli bir vlogger’ın hesabını askıya aldı. Son dört yıldır Odessa’da ikamet eden Çinli Wang Jixian, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile alakalı videolar yayınladığını fakat Pekin’i “kışkırtmaması” için birden fazla uyarı mesajı aldığını söyledi.

Radio Free Asia’ya verdiği demeçte Jixian, “Yalanlara karşı çıkıyorum” dedi.

Türkiye Büyükelçiliği yeniden Kiev’de

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Rus birliklerinin Kiev’den ayrıldığını açıklamasının ardından, 11 Mart’ta Ukrayna’nın Çernivtsi kentinde taşınan Türkiye Büyükelçiliği, yeniden Kiev’e döndü.

Büyükelçilik sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Bugün itibarıyla Kiev’e, evimize, döndük” ifadesini kullandı.

Buça’da 320 sivil öldürüldü

Buça Belediye Başkanı Anatoly Fedoruk, BBC’ye verdiği demeçte, Rus birliklerinin şehirde 320 sivili öldürdüğünü açıkladı. Rus birlikleri tarafından birkaç kişinin infazına şahsen tanık olduğunu söyleyen Fedoruk, “Birçok insanı vahşice vurdular” dedi. Fedoruk, Rus birliklerinin işgal sırasında yerel politikacıların da peşinde olduğunu iddia etti.

Zelenskiy: “Ukrayna artık Avrupa demokrasisinin başkenti”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün (5 Nisan) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) hitabının ardından Facebook’tan bir video mesaj paylaştı. Rusya’nın başta BM olmak üzere katıldığı diğer tüm uluslararası kurumları itibarsızlaştığını söyleyen Zelenskiy, Rusya’nın veto yetkisine sahip olduğu BMGK’dan çıkarılması çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in önümüzdeki günlerde Kiev’e düzenleyecekleri ziyarete hazırlandıklarını belirten Zelenskiy, “Kiev artık demokrasinin başkenti, Avrupa’da özgürlük mücadelesi veren her ülkenin başkenti” diye konuştu.

BM: Yerinden edilen insan sayısı 7,1 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle 7,1 milyondan fazla insanın yerlerinden edildiğini açıkladı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.