Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barışın Sembolü “Üçüncü Bahçe”

İtalyan sanatçı Michelangelo Pistoletto’nun Hitit ve Roma dönemine ait taşlarla meydana getirdiği, barışın ve birlikte yaşamın sembolü “Üçüncü Bahçe” adlı eseri Gaziantep’in Karkamış ilçesinde sergilenmeye başladı.

Beş antik kenti içinde barındıran Gaziantep’te arkeolojik kazılara devam ediliyor. İtalyan sanatçı Michelangelo Pistoletto, Karkamış’taki kazılarda bulunan Hitit ve Roma dönemlerine ait tarihi taşlardan “Üçüncü Bahçe” adını verdiği eseri yarattı.

Karkamış Arkeopark girişinde düzenlenen açılış töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış’ın insanlık tarihine ev sahipliği yaptığını söyledi ve dünya barışının “üçüncü bahçelere” ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Eserin yaratıcısı Pistoletto açılışta yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bu çölden ve öldürücü sıcaktan korunmak için insanlar kendilerini çemberler içine alarak korumaya çalıştı. Tabii ki insanoğlu hayatta kalmak için öldürücü doğadaki kendi yaşamına dokunacak varlıkları da çember içine aldı. Yapay dünyanın yani insanın doğadan kopararak oluşturduğu dünyanın kökeninde olan şey bu. Doğada ilk yaratılan bahçeden sonra dünya üzerinde müdahale ile yapay olarak oluşturulan çember aslında cennet bahçesinden dünyada bir bahçe oluşturmaya giden insanın müdahalesidir. Temelinde koruma amacı taşıyan bu çember insanın müdahalesiyle başta zararı yokken günümüzde muazzam şekilde büyümekte. İnsanoğlunun oluşturduğu bu çember artık zarar vermeye başlamıştır. Böylelikle denge bozulmuştur.”

İnsanoğlunun Birinci Bahçe’yi kendini güvence altına almak için oluşturduğunu belirten Pistoletto, şöyle devam etti: “Daha sonra insanoğlu müdahalesi ile oluşturulan ikinci bahçe ile birinci bahçe arasında çatışma meydana gelmiştir. Üçüncü bahçede bu çatışma dolayısıyla meydana getirildi. Amaç, ilk iki bahçenin uyumsuzluklarını ve benzerliklerini bir araya getirerek birleştirici bir nitelik taşımak. Dünyanın dört bir yanında birlikteliği ve barışı anlatan Üçüncü Bahçe sembolü, dünya üzerinde yayılması bizler için büyük bir mutluluk ve heyecan verici.”

Sanat tarihçisi ve eser elçisi Silvia Evangelisti ise “Umuyorum ki bu eser sürdürülebilirliğin, barışın ve birlikte yaşamanın sembolü olur” dedi.

Açılış töreninde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicol Marchetti, İtalya Fahri Konsolosu Mehpare Şayan Kileci, Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, Karkamış Kaymakamı Göksu Bayram, Türk-İtalyan Karkamış kazı ekibi ve akademisyenler yer aldı.

Üçüncü Bahçe’de kullanılan taşların yer aldığı Karkamış Antik Kenti’ndeki çalışmalar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bologna Üniversitesi ve SANKO Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.