Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’nin ulaşım zammından öğrencilerin muaf tutulması teklifi, İBB Meclisi’nde komisyonlara bırakıldı

Haber: Ayhan Eren & Ali Deniz Çakır

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi bugün (11 Nisan), nisan ayı toplantılarının ilkini düzenledi. 9 Nisan 2022’de düzenlenen Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında İBB’nin talebiyle İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 40 zam yapılmıştı. İBB Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, Twitter hesabından yayınladığı videoda, Cumhur İttifakı olarak öğrenci ulaşım kartına yapılan zammın geçersiz hale gelmesi için pazartesi günü (11 Nisan) teklif vereceğini açıklamıştı. Bahsettiği teklif bugün Meclis’te gündeme geldi. İBB Meclisi’nde konunun ilgili komisyonlara havale edilmesi oybirliğiyle kabul edildi.

İBB’nin toplu ulaşım zam teklifi mart ayında reddedilmişti

İBB’nin mart ayı UKOME toplantısında, toplu ulaşıma yüzde 50 zam ve öğrenci biletine 25 yaş sınırı getirilmesi teklifleri hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedilmişti.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, akaryakıta tarihte görülmemiş zam yapıldığını, İBB’nin teklifinin reddedilmesinin İBB ve İETT’yi batırmak amacıyla yapıldığını söylemişti.

Ulaşıma yüzde 40 zam teklifi kabul edildi

İBB, bir önceki tekliflerinin reddi üzerine 6 Nisan’da UKOME’ye yüzde 40 zam teklifi getirdi. Teklif kabul edildi ve 9 Nisan’dan itibaren uygulanmaya başlandı. Teklife göre tam bilet 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman 430 liradan 602 liraya çıktı. Öğrenci bileti, 2,67 liradan 3,74 liraya, öğrenci abonman ise 78 liradan 109 liraya çıktı.

AKP’li Göksu: “Öğrenci bileti zammını geçersiz kılmayı teklif edeceğiz”

Esenler Belediye Başkanı ve İBB AKP Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, geçen cumartesi (9 Nisan) Twitter hesabından bir video yayınladı. Göksu videoda, İBB Meclisi’ndeki Cumhur İttifakı temsilcilerinin 11 Nisan Pazartesi günü öğrenci kartına uygulanan zammı çekmek için teklif sunacağını şu cümlelerle duyurdu:

“Sevgili gençler, sizlere bugün bir müjde vermek için huzurlarınızdayım. Biliyorsunuz İstanbul Büyükşehir Belediyesi şu kullanmış olduğunuz öğrenci kartına yüzde 40 zam yaptı. Yüzde 40 zam sizi okula giderken, kütüphaneye giderken, okuldan tekrar evinize dönerken sizin için birtakım zorluklar ortaya çıkartacak. Düşündük ki öğrencilerimiz dersleriyle meşgul olsunlar, Türkiye’nin geleceğini inşa etmekle meşgul olsunlar, başarıya odaklansınlar. Dedik ki AK Parti olarak, Cumhur İttifakı olarak, pazartesi günü İBB Meclisi’ne bir teklif sunalım ve bu teklifle öğrencilerimiz için bu yüzde 40 zam geçersiz olsun. Bu yüzde 40’ı İstanbul Büyükşehir Belediyesi sübvanse etsin. Böylece İETT de zarar görmesin. Öğrencilerimiz de kazansın, İETT de kazansın istedik.”

İBB’de gerilim yükseldi

Toplantı, İBB Hukuk Komisyonu Başkanı ve AKP Meclis Üyesi Muhammet Kaynar’ın komisyon raporunu okumasıyla başladı. Kaynar’ın konuşması esnasında salonda gerilim yükseldi.

Kaynar’ın belediyenin süt dağıtımıyla ilgili eleştirileri üzerine CHP’li üyelerden itiraz geldi. Kaynar’ın, CHP’li Meclis Üyesi Umut Şenol’a, “Ben köyde doğdum. Keçi sütü de koyun sütü de içtim. Ancak sizin sütünüzü merak etmiyorum” demesi üzerine salonda karşılıklı bağrışmalar yaşandı.

Toplantıyı yöneten İBB Meclis Başkan Vekili Zeynel Abidin Okul, araya girerek tartışmayı kesti. Okul, araya girmelerin devam etmesi durumunda toplantıya ara verip partilerin grup başkan vekillerini uyaracağını bildirdi.

Toplantı Kaynar’ın konuşmasının ardından İBB Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu’nun rapordaki iddialara cevaplarıyla devam etti.

Öğrenci zammının geçersiz kılınması ilgili teklif komisyonlara havale edildi

Göksu’nun öğrenci bileti zammının çekilmesi teklifi gündeme geldi. Teklifin ilgili komisyonlara gönderilmesi için oylama yapıldı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Oylamadan önce CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı söz aldı. Balyalı, AKP’li meclis üyelerinin bu hareketinin popülizm olduğunu, gerçekten indirim yapmak istiyorlarsa akaryakıttaki KDV’yi düşürmeleri gerektiğini söyledi.

Balyalı’nın ardından İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı söz alarak teklifi eleştirdi.

Millet İttifakı’nın grup sözcülerinin konuşmasının ardından AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş söz alarak teklifi savundu. Öğrenciler lehine İETT’yi İBB’nin sübvanse etmesi gerektiğini söyleyen Gökkuş, belediyenin bir partinin reklam işlerini bile sübvanse ettiğini öne sürdü.

Öğrenci biletindeki zammın çekilmesi teklifi, konunun ilgili komisyonlarda görüşülmesinin ardından çarşamba veya perşembe günü İBB Meclisi’nde oylamaya sunulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.