Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin toplu ulaşımda yüzde 50’lik zam ve öğrenci biletinde 25 yaş sınırlaması teklifi UKOME’de reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) mart ayı toplantısı bugün (23 Mart) Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde saat 14.00’te yapıldı. İstanbul’da ulaşıma yüzde 50’lik zam teklifi hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedilirken, öğrenci biletine 25 yaş sınırı reddedildi.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Alper Bilgili, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle ulaşıma yüzde 50’ye yakın bir zam yapılmasının planlandığını ve öğrenci biletine 25 yaş sınırı getirileceğini 17 Mart’ta düzenlediği toplantıda kamuoyuna duyurmuştu.

Teklif alt komisyonda görüşüldükten sonra İBB, 25 yaş sınırlaması için kademeli ücret tarifesi uygulanmasını önerdi. İBB’nin teklif ettiği tarifeye göre, indirimli öğrenci kartlarında aylık abonman ücretleri 25 yaş altı olanlar için 78 lira, 25 -30 yaş sınırı 267 lira, 30 yaş üstü 390 lira olarak belirlendi.

Öte yandan İBB, toplu ulaşımda yüzde 50, servis ve taksi ücretlerinde ise yüzde 40’lık zam teklifi getirdi. İBB’nin yüzde 50’lik zam teklifine göre, tam biletin 5,48 liradan 8,22 liraya, taksi açılışı fiyatının 7 liradan 10,50 liraya, minibüs indi bindi ücretinin ise 3,75 liradan, 5,63 liraya yükselmesi öngörülüyordu. 

Alt komisyonda istendi ama reddedildi 

Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, öğrenci biletleri hakkında söz aldı ve Bursa, İzmir, Ankara, Kayseri ve Mersin’de 25 yaş sınırlamasının olduğunu belirtti. UKOME’deki İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın ise konunun alt komisyona gitmesini istediğini belirtti. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel konu ile ilgili söz aldı ve Danıştay kararını işaret etti. Yücel, Danıştay kararına göre örgün öğretim ve açık öğretimle ilgili bir ayrımın söz konusu olamayacağını söyledi. Teklifin yeniden alt komisyona gitmesini isteyen Yücel, “25 yaş üstü 39 bin öğrenci olduğunu söylediniz, bu da yüzde 4’e denk. Alt komisyona yeniden gelsin, görüşelim” dedi.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, öğrenci sayılarının Serdar Yücel ile paylaşıldığını belirtti. Öğrenci indiriminin İstanbul’da suiistimal edildiğini söyleyen Cihan, “Mümkünse bu karar burada uygulansın” diye konuştu. İBB’nin öğrenci biletinde 25 yaş sınırlaması teklifi, hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedildi.  

Yüzde 50’lik zam reddedildi 

İBB’nin toplu ulaşımda yüzde 50’lik zam teklifi görüşülürken İETT Genel Müdürü Alper Bilgili söz aldı. Artan akaryakıt maliyetlerinin İETT’yi 2,5 milyar lira zarara soktuğunu söyledi. Bilgili, “Akaryakıt zamları belediye ölçeğinde ödenebilecek ölçeği geçmiş durumda. Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artıştan dolayı maliyetlerde ciddi artış oldu” dedi. Bilgili’den sonra Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Hüseyin Aydın söz aldı ve şunları söyledi: “Üç çocuğum var, üçü de öğrenci. En kısa mesafe servis maliyeti maaşımın yüzde 10’una tekabül ediyor. Temmuz ve aralık ayında zam yaptığımız takdirde üç kere zam yapmış olacağız” diye konuştu.   

Eyüp Aksu: “Anormal bir artış yok, petrol her yerde arttı” 

Daha sonra İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu söz aldı ve artan akaryakıt fiyatları hakkında, “Hiçbirimiz anormal bir durum görmüyoruz. Petrol dünyanın her yerinde arttı. Kriz, dünya genelinde var. Zam ismini kullanmak istemiyoruz. Tarife düzenlemesi diyelim. Vatandaşı da düşünmek lazım. Heyetten, genel idareden, belediyeden akaryakıt farkı verilsin” dedi. 

Yeniden söz alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, anne kart uygulamasının nasıl sübvanse edildiğini sordu ve teklifin uygun olmadığını belirtti. Yücel’den sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İBB Meclis Üyesi Mesut Kösedağ söz aldı. Kösedağ, Yücel’i sert bir şekilde eleştirerek “Hani ‘İBB’yi engellemiyoruz’ diyorsunuz ya, size her defasında bu konuşmanızı göstereceğim” diye konuştu.  

İBB’nin toplu ulaşımda yüzde 50’lik zam teklifi hükümet temsilcilerinin oyları ile reddedildi. 

Ongun: “Tek amaç İBB ve İETT’yi batırmak”

Zam talebinin reddedilmesinin ardından sosyal medyadan açıklamada bulunan İBB Sözcüsü Murat Ongun, “Akaryakıta tarihte görülmemiş zam yapıldı. İBB, 10 milyar TL sübvanse yapıyor ama toplu taşımada yolcu ücreti akaryakıtı bile karşılayamaz hale geldi. Türkiye’nin tüm büyükşehirlerindeki UKOME’lerden zam kararı çıktı. İstanbul’da ise engellendi. Tek amaç İBB ve İETT’yi batırmak” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.