Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekliler Ankara’da eylem yapacak: “Sesimiz daha gür çıkacak”

Emekliler, emekli aylıklarına ek zam, sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılması ve bayram ikramiyelerinin yılda dört kez verilmesi talebiyle 16 Nisan’da Ankara’da miting yapacak. Medyascope’a konuşan Tüm Emekli-Sen Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, “Emeklilerin sesi daha gür çıkacak” dedi.

Tüm-Emekli-Sen ve Emekliler Dayanışma Sendikası, emekli aylıklarına ek zam yapılması, sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılması, ikramiyelerin asgari ücret düzeyinde yılda dört kez verilmesi talebiyle 16 Nisan’da saat 14:00’te Ankara’da Anıtpark’ta miting yapacak. Mitinge, Türkiye’nin altı bölgesinden gelen emekliler katılacak.

Tüm-Emekli-Sen Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Tüm Emekli-Sen Kadın Sekreteri Mukaddes Tunca ve Tüm-Emekli-Sen Mali Sekreteri Hüseyin Demirton, emeklilerin sorunlarını ve taleplerini Medyascope’a anlattı.

“İktidar, emekliler açlıktan ölsün demek istiyor”

Tüm-Emekli-Sen Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, 1 Ocak’ta emekli aylıklarına yapılan zammın, elektrik, doğalgaz ve temel gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artıştan sonra önemi kalmadığını vurguladı. Kocabıyık, emeklilerin açlık sınırının altında yaşadığını belirterek, “En temel sorunumuz insanca bir yaşamın çok uzağında olmamız. Sekiz milyon civarında emekli, üç bin TL civarında aylık alıyor. ‘En düşük emekli aylığını iki bin 500 TL yaptım’ diyen siyasi iktidar aslında emekliler açlıktan ölsün, nefes bile almasın demek istiyor” dedi.

“Bizimle ücret pazarlığı yapmalarına tahammülümüz yok”

Kocabıyık, bayram ikramiyelerinin bir maaş tutarında ve yılda dört kez verilmesi gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yılda dört defa en az asgari ücret tutarında bir ek ödeme istiyoruz. Emekliler bugün içinde bulundukları koşulların bedelini çalışırken fazlasıyla ödediler. 25-30 sene çalışıp primlerimizi aksatmadan ödedik. Şimdi bu primlerimizin karşılığını istiyoruz. Emekliler çalışırken bu ülkenin bütün değerlerini yarattı. Dolayısıyla bunun karşılığı olan insanca yaşamı fazlasıyla hak ediyorlar. Bizimle dalga geçercesine ücret pazarlığı yapmalarına artık tahammülümüz yok.”

“Cumhuriyet tarihinde böyle bir miting yok”

Mitinge altı farklı koldan katılım olacağını belirten Kocabıyık, “Emeklilerin sesi daha gür çıkacak. Benim bildiğim cumhuriyet tarihinde böyle bir miting yok. Emekliler ilk defa kendi adlarıyla kendi hakları için ve kendilerinin düzenlediği bir mitingle taleplerini haykıracaklar, bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Emeklilerin örgütlenmesi ve haklarını alabilmeleri için çok önemli bir aşama olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

“Emekliler en yoksul ikinci kesim”

Tüm-Emekli-Sen Kadın Sekreteri Mukaddes Tunca ise, “Emekliler, işsizlerden sonra ülkenin en yoksul ikinci kesimi. Emeklilerin çalışmaktan başka çaresi yok. Kadınlar evde de zaten fazlasıyla çalışıyor. Çocuğunu okutmak için emekli olduktan sonra ek iş yapan kişileri biliyorum” dedi.

“Düzenleme olmadığı için üyelerimizden aidat alamıyoruz”

Tüm-Emekli-Sen Genel Mali Sekreteri Hüseyin Demirton, mitinge ilişkin mali konuları emeklilerin yardım ve dayanışmasıyla hallettiklerini söyledi. Demirton, emeklilerin sendika hakkının tanınmadığını hatırlatarak, “İç düzenleme olmadığı için üyelerimizden aidat alamıyoruz. Yerleşik bir alanda olmadıkları için de aidat toplamamız zor oluyor. Bu anlamda miting, hak mücadelesinin yanı sıra demokrasi mücadelesine de katkıda bulunacak” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.