Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Et ve Süt Kurumu, ramazan ayında kırmızı et piyasasına müdahale etti, sığır başına 2 bin 500 TL destekleme yapılacak

İktidar, ramazan ayı boyunca kırmızı et piyasasına müdahale etme kararı aldı. Resmi Gazete’nin bugünkü (13 Nisan) sayısında yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre destekleme uygulaması 2 Nisan’dan itibaren geçerli olacak ve 1 Mayıs’a kadar sürecek. Karar gereğince Et ve Süt Kurumu, bu tarihler arasında kesimi ve satışı yapılan sığırlar için yetiştiricilere sığır başına 2 bin 500 TL ödeyecek.

Cumhurbaşkanlığı kararının 1. maddesinde kararın gerekçesi “hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, besiciyi ve tüketiciyi korumak, piyasada fiyat dalgalanmalarını önlemek ve kamu yararı kapsamında 2022 yılı ramazan ayı için kırmızı et piyasasını düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır” diyerek açıklandı.

Ramazan ayı boyunca uygulanacak kararın içeriğinde ise şu bilgiler yer aldı:

“Et ve Süt Kurumu (ESK) kırmızı et fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önlemek amacıyla, 2 Nisan 2022- 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında ESK tarafından kesimi ve satışı yapılan/yaptırılan sığırlar için 2 bin 500 TL/baş destekleme ödemesi sığır yetiştiricilerine yapılır.”

Karar gereğince ödemeler bütçeden karşılanacak. Ödemeler Ziraat Bankası üzerinden gerçekleştirilecek. Kararda, destekleme ödemeleri, “kamu kaynağı niteliğinde” değerlendirildi ve para hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan önce, üreticiye yönelik olarak haciz, icra işlemlerine tabi tutulamayacak.

Ne olmuştu?

ESK, kırmızı et fiyatlarına mart ayında yüzde 48 zam yapmıştı. Zammın ardından sığır kıymanın kilosu 56 TL’den 83 TL’ye çıkmıştı. Zammın ardından et alabilmek için yurttaşlar ESK satış mağazaları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. ESK Genel Müdürü Osman Uzun, “Çok uzun kuyruklar oluşuyordu, bu yüzden fiyatı artırdık” açıklamasının ardından görevden alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.