Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tereyağı ihracatı kısıtlandı – Ali Ekber Yıldırım: “Fiyatları düşürmek için ihracat kısıtlaması değil, üretim artışı gerekli”

Tarım ve Orman Bakanlığı kararıyla 18 Nisan 2022 itibarıyla tereyağı ihracatı kısıtlanıyor. Kısıtlama ile ne amaçlandığını ve sonuçlarını Medyascope’a değerlendiren tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Kısıtlama fiyatları düşürmek için getiriliyor ancak üreticiye zarar verir, yapılması gereken üretimi artırmaktır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan il müdürlüklerine dün (14 Nisan) gönderilen yazı ile tereyağı ihracatı kısıtlandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, (KKTC) Azerbaycan Cumhuriyeti, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Filistin’e yapılacak ihracatlar ile Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılacak ihracat hariç olmak üzere, 18 Nisan 2022’den itibaren tereyağı ihracatına izin verilmeyecek. 

Bakanlığın kararını Medyascope‘a değerlendiren tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, ihracat kısıtlamasının çözüm olamayacağını söyledi ve “Daha önce buğday, zeytinyağı, ayçiçek yağı, kanola yağı gibi bitkisel yağlara ihracat yasağı gelmişti. İçeride fiyatlar arttığı için bu yasaklar getiriliyor ama bunun çözüm olmadığını, orta-uzun vadede üreticiye zarar verdiğini görüyoruz” dedi.

“İhracat, çiftçinin sigortasıdır”

Tarımsal üretimi ve hayvancılık desteklerini artırmak gerektiğini söyleyen Yıldırım, tarım politikalarının ve dış politikanın aynı amaca yönelik hareket etmesi gerektiğini şöyle açıkladı:
İhracat üreticinin, çiftçinin sigortası gibidir. İhracat tüketici için yasaklanıyor ama tüketiciye faydası olmadığı gibi üretici de bundan zarar görüyor. Bu nedenle bu tür yasakların doğru olmadığını, üretimi artırarak fiyatların düşürülebileceğini söyleyebilirim. Üçüncül bir yaklaşımla üretimi artırmak için üretim maliyetlerini düşürecek çiftçinin para kazanacağı bir sistemin kurulması çok önemli. Bu noktada dış ticaret politikası da çok önemli, gümrük vergileri sıfırlanarak ithalatın açılmaması lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.