Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne kapatma davası açılması İstanbul ve Ankara’da protesto edildi: “Asla yalnız yürümeyeceksin”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne kapatma davası açılmasının protesto eden kadınlar bugün (16 Nisan) birçok ilde eylemdeydi. Ankara’daki eylem öncesi Kuğulu Parkı bariyerlerle kapatan polis, Tunus Caddesi’nde bir kaldırımda açıklama yapan kadınlardan sık sık eylemi bitirmelerini istedi. İstanbul-Kadıköy’deki eylemde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, davanın kendilerini şaşırtmadığını belirterek, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Haber: Senem Büyüktanır – Sema Kızılaslan

Kurgu: Murat Türsan

Ankara’da Kuğulu Park bariyerlerle kapatıldı

Ankara’da Kuğulu Park’ta saat 16.30’daki eylem öncesi polis parkı bariyerlere çevirdi ve girişlerde arama noktası oluşturuldu. Eylem için gelen kadınlar, Kuğulu Park yakınlarındaki Tunus Caddesi’nde bir kaldırımda açıklama yapmak zorunda bırakıldı. Açıklama sırasında polisler sık sık “Kaldırımı kapatıyorsunuz, bu kadar yeterli” diye seslendi. Açıklamanın ardından alandan ayrılan kadınların Kuğulu Park’ın bulunduğu Tunalı Hilmi Caddesi’ne gitmesine de izin verilmedi.

Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar: “Hepimizin bu kadınlara teşekkür borcu var”

Eyleme, öğrencisi Hasan İsmail Hikmet taradından öldürülen Çankaya Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar da katıldı. Kadınların basın açıklaması yapmasına engel olunmasına tepki gösteren Damar şunları söyledi:

“Kızım Ceren Damar katledildikten sonra yakından tanıdığım bu insanlar, güzel ülkemin neresinde kadın katledilse orada oldular. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, toplumu kadın katillerinden ve işbirlikçilerinden kurtardığı için hepimizin onlara teşekkür borcu var. Her kadın cinayetinde ülkenin dört bir yanını dolaşarak mağdur ailelerin yanında olan insanlara huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Bu kapatma davası en kısa sürede düşürülmeli.”

“Baskı, Türkiye’deki kadın hareketine yönelik

Platforma açılan davanın dayanaksız olduğuna dikkat çeken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Tuana Gençer, açıklamanın engellenmesini şu sözlerle değerlendirdi:

“Anayasal hakkımız olan basın açıklaması yapma hakkı Ankara’da kolluk kuvvetleri tarafından engellendi. Bir mahallenin kenarına sürüldük. Orada da çeşitli baskılara altında kalarak eylemimizi kısa sürede tamamlamak zorunda kaldık. Bu baskı sadece Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na yönelik bir baskı değil. Türkiye’de kadın mücadelesine, kadın hareketine yönelik sürekli bir saldırı söz konusu. Bu içi boş ve hiçbir somut dayanağı olmayan kapatma davasına karşı asla bir adım geri durmayacağız. Toplum bu kapatma davasına konu olan dosyanın hiçbir gerçekliği olmadığının farkında. Biz 12 yıldır adliye adliye , il il mücadele ettik ve bu baskılara rağmen mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kadınlar İstanbul’da da eylemdeydi

Platformun çağrısıyla İstanbul- Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’nde bir araya gelen kadınlar pankart ve sloganlarla derneğe kapatma davası açılmasını ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını protesto etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, davanın kendilerini şaşırtmadığını belirterek, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren kadınların ailelerinin de katıldığı eylemde, Gülistan Doku ve Özgecan Aslan gibi birçok ismin fotoğrafları taşındı, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.