Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Yaşam boyu fazla kilo, rahim kanseri riskini ikiye katlıyor

Bristol Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, yaşam boyu fazla kilonun rahim ağzı kanseri riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre fazladan her beş kilo, kanser riskini yüzde 88 artırıyor.

İngiltere’nin Bristol Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, fazla kilo ve obezite ile rahim kanseri bağlantısını somut bir şekilde ortaya koyuyor. Cancer Research UK (CRUK) tarafından finanse edilen ve BMC Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, her beş ekstra BMI (vücut kitle endeksi) birimi kadınların rahim kanserine yakalanma riskini yüzde 88 artırıyor. 

Yaşam boyu fazla kilonun rahim kanserine olan etkisi üzerine yapılan araştırma sonucundaki veriler, bu konuda önceki çalışmalarda saptananlardan çok daha büyük bir riskin mevcut olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan CRUK Sağlık Bilgileri Başkanı Dr. Julie Sharp, “Bu tür araştırmalar, aşırı kilolu veya obez olmanın Birleşik Krallık’ta kanserin ikinci en büyük nedeni olduğu gerçeğini destekliyor. Bu, gelecekte kanserin nasıl önleneceğini ve tedavi edileceğini ortaya koymada çok önemli bir rol oynayacak” dedi.

Araştırma, kanserin önlenmesine yardımcı olabilir

Çalışmada İngiltere, Avustralya, Belçika, Almanya, Polonya, İsveç ve ABD’deki yaklaşık 13 bini rahim kanseri olan 120 bin kadından alınan 14 genetik özellik incelendi. 

Araştırma sonucuna göre, iki hormon -açlık insülini ve testosteron- rahim kanseri riskini artırıyor. Bunun saptanması, gelecekte kansere yakalanma riski yüksek olan kişilerde belirli hormonların seviyesini azaltmak için çeşitli ilaçlar kullanılabilmesinin yolunu açıyor.

Kayanak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.