Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç büyüklerin menajer ağı (3): Kalecilikten menajerliğe Ahmet Bulut kimdir?

Beşiktaş’a Ricardo Quaresma, Simao, Hugo Almeida ve Manuel Fernandes’i getirerek “Portekiz Çetesi”ni kuran, Kolombiyalı yıldız Radamel Falcao’nun ise Galatasaray’a transferinde ise aracılık yapan Ahmet Bulut, Türk futbolunun nevi şahsına münhasır isimlerinden birisi. Son olarak Gedson Fernandes’in Beşiktaş’a transfer olup sürpriz şekilde Çaykur Rizespor’a kiralanması ile adından söz ettiren Bulut, kariyer zirvesini Arda Turan ile birlikte yaşadı. Futbol dünyasına kaleci olarak adım atan tecrübeli menajer, Arda’yı Barcelona’ya 41 milyon euro bonservis bedeli karşılığında götürerek mesleğinde ne kadar başarılı olduğunu kanıtladı. Medyascope Spor Servisi olarak serimizin üçüncü bölümünde, Avrupa’nın önde gelen menajerlerinden birisi olan Ahmet Bulut’un hayat hikayesini, sizin için derledik. 

Futbol dünyasına kaleci olarak adım attı

Ahmet Bulut – Kubilay Türkyılmaz – Uğur Tütüneker

1969 yılında Adana’da dünyaya gözlerini açan Ahmet Bulut, henüz bir yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya’ya yerleşmek zorunda kalır. Eğitim hayatına Almanya’da başlayan Bulut, 18 yaşına geldiğinde kariyerini şekillendirecek önemli bir karar alır ve futbola olan sevdasını yeşil sahalara taşır. Öyle ki takvim yaprakları 1987 senesini gösterdiğinde Almanya’nın Villingen takımının kaleci eldivenlerini eline geçirir. Hayata meslektaşlarından farklı bakan Ahmet Bulut, Villingen’in kalesini korumaya başladığı ilk günden itibaren arkadaşları arasında sevilen bir isim olur. Bulut’un insan ilişkileri oldukça kuvvetlidir. Söz konusu durum, 20 yaşındaki file bekçisinin kısa süre içinde yükselmesine neden olacaktır…

Galatasaray’a transferi hayatını değiştirdi

Villingen’in kalesini yaklaşık iki sezon koruyan Ahmet Bulut, rotasını İsviçre’ye çevirir. Batı, Orta ve Güney Avrupa’nın kesişme noktasında bulunan İsviçre’de kariyerini sürdürme kararı alan Bulut, Brüttisellen takımına transfer olur. 1 Temmuz 1989 tarihinde Brüttisellen’e imza atar ve dört sezon boyunca bu mütevazı kulübün formasını terletir. Ancak Ahmet Bulut’un hayatı, 1993 yılında ışık hızı ile değişir. Rainer Hollman’ın çalıştırdığı Galatasaray, sürpriz şekilde Brüttisellen takımının 22 yaşındaki kalecisini renklerine bağlar. Bu isim, Ahmet Bulut’tan başkası değildir… Hollman, Bulut’u Hayrettin Demirbaş’ın arkasında yedek kaleci olarak düşünmektedir. Ancak Galatasaray’da beklentilerin oldukça uzağında kalır. Öte yandan 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası’nı kazanacak kadronun temellerinin atıldığı bu dönem, sarı-kırmızılı kulübün tarihi açısından da çok önemlidir. Öyle ki Galatasaray, söz konusu dönemde İngiliz futbolunun devi Manchester United’ı eleyerek Şampiyonlar Ligi’nde boy gösterme şansı elde eder. Rainer Hollman’ın öğrencileri, böylelikle Devler Ligi’nde yer alan ilk Türk takımı olmayı başarır. Ahmet Bulut da Türk futbol tarihine geçen bu kadronun bir parçasıdır.

Galatasaray’ın Manchester United’ı eleyerek Şampiyonlar Ligi’ne kaldığı eşleşmenin ilk ayağı:

Galatasaray kariyeri uzun sürmedi

Galatasaray, 1993-1994 sezonun ardından Rainer Hollman ile yollarını ayırır. Hollman’dan boşalan teknik direktörlük görevine ise Reinhard Saftig getirilir. Ahmet Bulut, yeni sezonda da Hayrettin’in arkasında kalmaktan kurtulamaz. Öyle ki Saftig, bir rivayate göre, “İdmanlarda forması kirlenmesin diye yere atlamadığı” gerekçesiyle Bulut’a forma şansı vermez. Galatasaray’da iki sezon boyunca top koşturan fakat istediği süreleri alamayan Ahmet Bulut, “parçalı” forma ile bağlarını kopartır. Ancak genç file bekçisi, bu süre zarfında Galatasaray’daki yerli futbolcular ile oldukça yakın ilişkiler kurmuştur. Villingen’den itibaren forma giydiği tüm takımlarda arkadaşlarının sevgilisi haline gelen Ahmet Bulut, kariyerinin devamında bu özelliğini farklı amaçlarla kullanacaktır…

Ağrıspor’da futbol hayatını sonlandırdı

Kariyerini Türkiye’de sürdürme kararı alan Ahmet Bulut, Galatasaray’dan Zeytinburnuspor’a transfer olur. İki sezon boyunca Zeytinburnuspor’un kalesini koruyan Bulut, bu süre zarfında kalesinde 78 gol görerek hayal kırıklığı yaratır. Ancak bu kulüpte 2. Lig şampiyonluğu yaşamayı başarır. Zeytinburnuspor’da geçirdiği günlerin ardından yeniden İsviçre’ye dönen Ahmet Bulut, çok fazla zaman geçirmeden Türkiye’ye dönerek, Ağrıspor’da forma giymeye başlar. Yeni bir yapılanmaya giden Ağrıspor’un hedefleri büyüktür. 1998-1999 sezonunda söz konusu kulübe imza atan Ahmet Bulut, burada da şampiyonluk yaşayıp play-off’larda boy gösterir. 

Emre Belözoğlu ve Okan Buruk’u Galatasaray’dan Inter’e götürdü

Tarihler 31 Mayıs 2001’i gösterdiğinde, Ahmet Bulut, Ağrıspor ile sözleşmesini tek taraflı olarak fesheder. Bu tarih, kariyerinin dönüm noktası olacaktır… Gittiği her kulüpte insan ilişkilerinin kuvvetli olması ile adından söz ettiren Ahmet Bulut özellikle Galatasaray forması giyen Emre Belözoğlu ve Okan Buruk ile çok yakındır. Sarı-kırmızılı kulübün gözbebeği olan bu iki futbolcu, 2001 yılında takımdan ayrılmayı düşünür. Galatasaray’ın Emre ve Okan’dan kazanacağı bonservis gelirine çok ihtiyacı vardır. Ancak Türk futbolunun geleceği olarak gösterilen iki oyuncu, herhangi bir bonservis bedeli olmadan Inter’in yolunu tutar. Futbolculuğu yeni bırakan Ahmet Bulut, Emre Belözoğlu ve Okan Buruk’un bu transferlerinde büyük rol oynamıştır. Galatasaray’da o dönem futbol şubesi sorumlusu olarak görev yapan Ali Dürüst, iki genç yeteneğin elden kaçmasının ardından şu cümleleri kurar: “Başından beri iyi niyetli davrandık ve şimdi bunun bedelini çok ağır ödüyoruz. Ancak yapacak bir şey yok. Avrupa’da artık futbolcularla beş-yedi yıllık sözleşmeler yapılıyor. Biz de bundan sonra böyle davranacağız. Emre’ye 2,5 milyon dolar önermiştik, oysa o 2 milyon dolara Inter’i tercih etti. Zararımız büyük.”

İtalya temsilcisi ile Emre ve Okan’ın “gayrı resmi” transfer görüşmelerini yürüten Ahmet Bulut ise menajerlik dünyasına böylelikle adım atmış olur. 

2001’de gayrı resmi de olsa menajer olarak kariyerini şekillendiren Ahmet Bulut, 20 sene içinde Avrupa’nın en önemli menajerlerinden biri haline gelecektir. Serimizin dördüncü bölümünde, Avrupa futbol piyasasında büyük söz sahibi olan Ahmet Bulut’un en ses getiren hamlelerine değineceğiz. 

Serimizin ilk bölümü:

Serimizin ikinci bölümü:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.