Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TUS kontenjanları yüzde 100 artırıldı, tartışma büyüdü – Prof. Dr. Vedat Bulut: “Asistanları ucuz işgücü olarak görüyorlar”

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 2022 yılı kontenjanları açıklandı. Şubat 2021’de altı bin 300 olarak açıklanan kontenjan sayısı, neredeyse yüzde 100 artırılarak Mart 2022’de 12 bin 294’e ulaştı. Aradaki kadro artışı, beş bin 994 oldu. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, tıp eğitimi kadrolarında kontrolsüz artışlar yapıldığını belirterek, “Eğitici sayısının olmadığı yerlere gerekenden daha fazla asistan veriliyor. Orada yeterince hoca yok ki eğitim yürütülebilsin. Asistanları ucuz işgücü olarak görüyorlar” dedi. 

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 2022 kontenjanları dün (19 Nisan) açıklandı. TUS kadroları, Ekim 2020’de beş bin 977, Eylül 2021’de altı bin 135, Şubat 2021’de altı bin 300 olarak açıklanmıştı. Mart 2022 için kadro sayısı 12 bin 294 olarak duyuruldu. Daha önceki kadro artırımları ders verecek eğitimci ve derslik sayıları ile orantılı olurken, Şubat 2021 ve Mart 2022 arasındaki kadro artışı, beş bin 994 oldu.

Hekim kadrolarında kontrolsüz artış yapılması hekimler arasında tartışma konusu oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, konuya ilişkin Medyascope’a değerlendirmelerde bulundu. 

“Eğitimin niteliğini, sağlık hizmetlerini zayıflatacak”

Prof. Dr. Vedat Bulut, asistan hekimlerin ucuz işgücü olarak görülmesine karşı olduklarını belirtti ve şunları söyledi:

Eğitici sayısının olmadığı yerlere gerekenden daha fazla asistan veriliyor. Orada yeterince hoca yok ki eğitim yürütülebilsin. Örneğin plastik cerrahi gibi alanlarda bu söz konusu. Asistanları ucuz işgücü olarak görüyorlar. Asistanları ucuz işgücü olarak değerlendirmek yanlış. Asistanlar aynı zamanda uzmanlık öğrencisi. Oraya öğrenim görmeye, dört-altı yıllık sürelerden, değişik alanlarda ihtisas yapmaya geliyorlar. Bu sayıları artırarak hastanelerde ‘Doktor var, tedaviniz yapılıyor’ şeklinde izlenim vermek hem eğitimin niteliğini hem de birinci basamak sağlık hizmetlerini zayıflatacaktır.”

“Önlem almak yerine sayıyı artırarak çözmeye çalışmışlar”

Bulut, hekimlerin artık zor branşları tercih etmediğini vurgulayarak, “Zaten birçok alanda tercih yapmıyordu hekimler. O alanlar yine boş kalacak olabilir. İnsanlar artık zor branşları yazmıyor. Bunun için önlem almak yerine sayıyı artırarak çözmeye çalışmışlar” diye konuştu. 

Asistan hekimler ise sosyal medya paylaşımlarıyla TUS kontenjanlarını değerlendirdi. Bazı hekimler, artışın tartışılan nöbet sürelerini kısaltmak amacıyla yapıldığını belirtirken bazı hekimler ise çözümün doktor sayısını artırmak olmadığını vurguladı. Konuya ilişkin yapılan sosyal medya paylaşımları şöyle:

2021-2022 yılları arasında uzmanlık alanlarına göre yapılan kontenjan artışlarına bakıldığında ise radyoloji alanında önceki yıla göre 624 kişilik, nöroloji alanında 446 kişilik ve kardiyolojide 231 kişilik artış yaşandığı görüldü. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.