Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nakliyat-İş Sendikası’nın yetki sorunu devam ediyor: İki bine yakın işçi toplu sözleşmesiz kaldı

Nakliyat-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerinde çalışan iki bine yakın işçi, toplu iş sözleşmesi imzalanması için sendikanın yetki sorununun çözülmesini bekliyor. Sendika, sorunun çözümü için son olarak Çalışma Genel Müdürü ve Çalışma Genel Müdür Yardımcısı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “Bir yandan örgütlenmenin önünde engel var, işçilerin alması gereken haklarını genişletememe durumu var. Diğer yandan ise sendikalarla uğraşıyoruz” dedi.

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Çalışma Genel Müdürü ve Çalışma Genel Müdür Yardımcısı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na İstanbul 4. İş Mahkemesi’nin ihtiyati tedbir kararını uygulanmamasına ilişkin suç duyurusunda bulundu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı tedbir kararını uygulamaya çağıran Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Medyascope’a yaşananları şöyle anlattı: 

En son İstanbul 4. İş Mahkemesi, ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu tedbir kararına itiraz etti. Mahkemenin 7 Haziran’da yapılacak duruşmada itirazla ilgili görüş bildirmesi bekleniyor. Bu girişimimiz üzerine tedbir kararının uygulanmasını istiyoruz. Çalışma Bakanlığı’na ise ‘Hukuksuzluk yapma, mahkemenin verdiği tedbir kararını yerine getir’ diyoruz.”

Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu

Yetki sorunu nedeniyle yeni örgütlü oldukları işyerlerinde ve yıllardır örgütlü oldukları Tüvtürk İstanbul Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.’de toplu iş sözleşmesi yapamadıklarını belirten Küçükosmanoğlu, sendika üyesi iki bine yakın işçinin toplu iş sözleşmesinin imzalanamadığını söyledi. 

Küçükosmanoğlu, sorunun yeni örgütlenmelere de engel olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Diğer taşımacılık sendikaları da işverenlere ve işçilere, ‘Nakliyat İş yetki problemi yaşıyor, gelin bize üye olun’ diyor. Bir taraftan işçiler diğer yandan işverenlerle görüşüyorlar. Sendikaların düştüğü durum bu. Bir yandan örgütlenmenin önünde engel var, işçilerin alması gereken haklarını genişletememe durumu var. Diğer yandan ise sendikalarla uğraşıyoruz. Ben tüm işyerlerine sandık koyalım dedim. İşçiler hangi sendikayı istiyorlarsa saygı gösteririz ama buna kimse yanaşmıyor.”

Ne olmuştu?

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereğince sendikalara üye işçilerin istatistikleri 2013’ten itibaren her yıl ocak ve temmuz aylarında Resmî Gazete’de yayımlanmaya başladı. Ocak 2013 istatistiklerine göre, Türk-İş’e bağlı üç, DİSK’e bağlı üç olmak üzere toplam altı sendika baraj altında kalmıştı. 16 bin 600 üyesi bulunan Nakliyat-İş Sendikası’nın üye sayısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iki bin 283 olarak belirtilmişti. Nakliyat-İş Sendikası, her yıl açıklanan istatistiklere itiraz etmeye devam etti ve konuyu yargıya taşıdı. İstanbul 4. İş Mahkemesi, son olarak 18 Nisan 2021’de SGC Havalimanı İşletmeleri Ticaret ve Turizm A.Ş işyerinde ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına, uygulamayanlara ilişkin yasal işlem başlatılacağına hükmetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.