Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: TFF, MHK, yayıncı kuruluş YOK!

Kaostan beslenen ligimizde yok, gerçekten yok. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) burada mı? Başkanı da dahil sayısız istifanın olduğu kurum neredeyse kendini lağvetmiş durumda. Kısacası YOK! Merkez Hakem Kurulu (MHK) burada mı? Nasıl geldiği belli olmayan Ferhat Gündoğdu, olağan bir toplantı sırasında aldığı telefon sonrası istifa etti. MHK da YOK! Yayıncı kuruluş burada mı? Bu kadar kaotik sezonda acaba küme düşme kaldırılmalı mı tartışmaları yükselirken, seneye kimin yayınlayacağı halen belli değil. Sonraki sezonun yayıncı kuruluşu da YOK!

Peki ne var elimizde…

Açıkçası bazı lokal rekabetler dışında Türkiye futbol ligleri adına pek bir şey kalmadı. İstifa eden TFF Başkanı Nihat Özdemir kimdir sorusuna cevap aramak isteseniz, beşinci maddeden sonra futbol ile ilişkilendirebilirsiniz. Limak Holding’in sahibi Özdemir’in başkanlığı boyunca olumlu olarak ne yaptığını kendi kendinize sorgulayabilirsiniz. Cevap vereyim, olumlu olabilecek ve bırakan kişiler için kullanılan miras kavramını doldurabilecek hiçbir şey yok. Zaten boş olan koltuğu, kütlesel olarak kimin dolduracağı da belli değil.

Futbolun onurunu ve karakterini hakemler belirler. Özellikle bizim gibi oryantalist coğrafyalarda, otorite boşluğu felaketi getirir. Hakemi sahadaki sarsılmaz otorite olarak gördüğümüz maçlarda, tuttuğumuz takım kaybetse dahi itirazımız sadece kaderimize olur. Bir gün ani bir kararla içlerinde Cüneyt Çakır ve Fırat Aydunus gibi hakemlerin de olduğu 13 elit hakeme el çektirildi. O zamanki Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu sene sonuna kadar bu isimlere düdük astırıldığını söyledi. Neden? Öyle işte düdük astırdık…

Hakem Cüneyt Çakır, büyük ihtimal FIFA’da Pierluigi Collina sonrası hakem kurulunun başına geçecek adayların başında geliyor. Fırat Aydunus da çok büyük ihtimal geleceğin MHK başkanı. Ferhat Gündoğdu’nun yazının başında belirttiğim gibi hangi özgeçmiş ile buraya geldiği muamma. Bu sır perdesindeki en büyük gizem, hakem operasyonunu yapıp istifa etmesi oldu. Cüneyt Çakır Katar Dünya Kupası’na katılırsa arka arkaya üç Dünya Kupası’nda yer alan tarihteki ilk hakem olarak kayıtlara girecek. Neyse ki vekil başkan Sabri Çelik, hocanın düdüğünü geri verecek. Dünya Kupası öncesi FIFA’nın yapacağı son teste katılabilecek.

Üst liglerdeki hakem kıyımı sonrası, daha da alt liglerden kategorisi acilen yükselen hakemlerin özellikle TFF 1. Lig’deki skandal kararlarını duyuyoruz. Ağı kontrol etmeyen (Ankaragücü-Eyüpspor), verdiği kırmızı kartı iptal ettikten sonra yanlış oyuncuya sarı kart gösteren, alakasız penaltılar veren… Herkesin mağdur edildiği bir lig haline geldi TFF 1. Lig.

Yayıncı kuruluş ile olan evlilik de ortadaki çocuk mağdur olmasın diye uzatılmaya çalışılıyor. Fakat size soruyorum. Başkanı belli olmayan, hakemleri bir gece ansızın “itibarsızlaştırılan” bu ligi kim neden yayınlasın? beIN’in yaptığı son teklif 2.5 milyar TL olduğu konuşuluyor. Yani 170 milyon dolar civarı. Daha iyi anlamak için tüm ligin değeri, Galatasaray’a geldiği günden beri, Burak Elmas’ın sözleriyle 25 milyon dolar maliyeti olan Falcao’dan, yedi tane alabilirsiniz. Kulüplerin en büyük gelir kalemi olan yayın gelirleri de böylelikle uçtu gitti. Bir de bu kadar kaotik bir sezonda küme düşme kaldırılmalı konuşulmaya başlandı. Seneye 23 takımlı ligin olması demek, yayın gelirlerinin iyice düşmesi anlamına geliyor. Zaten küçüle küçüle kimseyi doyuramayacak pastanın 23 dilime bölünmesi demek. Operasyonel maliyetlerin artması da cabası. Türkiye Süper Ligi’nin hakkı maksimum 16 takımdır. Rekabeti de canlı tutacak ve düşme ile Avrupa mücadelesi arasını daraltacak olan takım sayısı da budur. Aksi halde aynı bu sezonki gibi düşen takımlar altı-yedi hafta kala belli oluyor. Alt sıralarda da hiçbir heyecan kalmıyor.

Bizler farkında değiliz fakat özellikle TFF ve MHK başkanlarının istifaları, FIFA ve UEFA nezdinde her an karşılık bulabilir. Süper Lig tescil edilmeyebilir. Hakemlerle ilgili şaibe varsa açıklayın! Özellikle MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ile ekibinin istifasının altındaki sebep nedir? X ve Y kuşakları geçmişten gelen bağlılıklarıyla tuttukları takımların maçlarını izliyor hem de fahiş dekoder fiyatlarına rağmen. Fakat Z kuşağını başka liglere kaptırmak üzeresiniz hatta kaptırdınız, geçmiş olsun… Kısacası Türkiye’deki futbolun geleceğini çaldınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.