Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da seçmen kararını verdi, Macron ile yola devam: “Gelecek nesiller için tarihi yeniden yazacağız”

Fransa’da bugün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kazandı. Böylece Macron 2002’de Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan sonra ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen ilk lider oldu. Başkent Paris’teki Eyfel Kulesi’nin önündeki Champs-de-Mars alanında seçmenlerine hitap eden Macron, “Kolay olmayacak fakat gelecek nesiller için tarihi yeniden yazacağız” dedi.

Fransa’da halk bugün kendilerini beş yıl daha yönetecek kişiyi seçmek için sandık başına gitti. 48,8 milyon Fransız seçmen bugün oy pusulasında mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ya da aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen arasında bir tercih yaptı.

Yerel saat ile 08:00’de başlayan oy kullanma işlemi büyük kentlerde saat 20:00’ye kadar devam etti. TSİ 21:00’de açıklanan ilk sandık çıkış anketine göre Emmanuel Macron aldığı yüzde 58,2 oy oranı ile cumhurbaşkanı seçildi.

“Tarihi yeniden yazacağız”

Yeniden cumhurbaşkanı seçilen Macron, seçildiği bu beş yıllık yeni dönemin eskisinin devamı olmayacağını söyledi. Kolay günlerle karşılaşmayacağını belirten Macron, gelecek nesiller için tarihi yeniden yazmak istediklerini vurguladı.

Kendisine oy verenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Macron, “Çok sayıda vatandaşın aşırı sağa karşı bana oy verdiğini biliyorum. Onlara da teşekkür ediyorum” dedi. Vatandaşların çoğunun aşırı sağa oy vermesine neden olan öfke ve anlaşmazlıklara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirten Macron, “Bu, benim ve çevremdekilerin sorumluluğu olacak” dedi.

Liderlerden Macron’a tebrik mesajları

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, seçim sonuçlarının ardından sosyal medya hesaplarından paylaştıkları mesajlarında yeniden cumhurbaşkanı seçilen Macron’u tebrik ettiler.

Belçika, İtalya ve Almanya başbakanları da Macron’u tebrik eden isimler arasındaydı.

Macron karşıtı gösteriler

Resmi olmayan sonuçlara göre seçim zaferini ilan eden Macron’un ardından başkent Paris, Rennes ve Nantes’e Macron karşıtı protestolar düzenlendi. Eylemcilerin Macron karşıtı sloganlar atmasının ardından polis biber gazıyla eylemcilere müdahale etti.

https://twitter.com/ScottyUnchained/status/1518336301543706626?s=20&t=KZajjGGH-t5TfOn2uDBs8Q

Le Pen: “Sonuç bir zafer”

Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen, seçim sonuçlarının ardından Paris’te destekçilerine seslendi. Sonucun partisi için bir zafer olduğunu belirten Le Pen, Fransız siyasetindeki mücadelesine devam edeceğini ifade etti.

Kendisine oy veren herkese teşekkür eden Le Pen, haziran ayında düzenlenecek genel seçimler için büyük bir mücadele başlatacağını da açıkladı.

Resmi sonuçların Anayasa Konseyi tarafından 27 Nisan’da açıklanması ve seçimi kazanan adayın ise 13 Mayıs’a kadar cumhurbaşkanlığı görevini devralması bekleniyor.

Katılım oranı düşük seyrediyor

Yerel saat ile 17:00 itibarıyla seçimlere katılım oranı yüzde 63,23 olarak açıklandı. BFMTV’nin aktardığına göre bu oran 1969 yılından sonra Fransızların gördüğü en yüksek seçime katılmama oranı.

Bu oran 2017’deki seçimlerde yüzde 65,30 olarak kaydedilmişti.

Ne olmuştu?

Fransa’da halk 10 Nisan Pazar günü 12 aday içinden ülkeyi gelecek beş yıl boyunca yönetecek kişiyi seçmek için sandık başına gitmişti. Macron ilk turda oyların yüzde 27,85’ini; Le Pen ise yüzde 23,15’ini alarak ikinci tura yükselmişti.

Televizyon tartışmasından öne çıkan başlıklar

20 Nisan Perşembe günü Macron ve Le Pen canlı yayın tartışmasında bir araya gelmişti. İki saat 45 dakika süren ve oldukça sert geçen tartışmada Ukrayna-Rusya savaşından Avrupa Birliği’ne (AB), kamusal alanda başörtüsü tartışmalarından iklim krizine pek çok konu gündeme gelmişti.

Macron ve Le Pen, 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda da karşı karşıya gelmişti. Macron bu seçimlerde oyların yüzde 66’sını alarak cumhurbaşkanı seçilmiş, Le Pen’in oyları ise yüzde 34’te kalmıştı.

Kaynak: BBC, France24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.