Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da seçimler ikinci tura kaldı, Macron ve Le Pen yeniden karşı karşıya gelecek

Fransa, cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün sandık başına gitti. Yerel saat ile 08:00’de başlayan oy kullanma işlemi büyük kentlerde saat 20:00’ye kadar devam etti. TSİ 21:00’de açıklanan ilk sandık çıkış anketine göre cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. 24 Nisan Pazar günü seçmenlerin oy pusulasında Emmanuel Macron ile Marine Le Pen arasında bir tercih yapması bekleniyor.

Fransa’da halk bugün 12 aday içinden ülkeyi gelecek beş yıl boyunca yönetecek kişiyi seçmek için sandık başına gitti. TSİ 21:00’de açıklanan ilk sandık çıkışı anketlerine göre adaylardan hiçbiri yüzde 50’yi geçemedi. İlk anketlere göre mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oyların yüzde 27,6’sını alırken; aşırı sağcı Marine Le Pen ise oyların yüzde 23,41’ini kazandı. Böylece Macron ve Le Pen’in 24 Nisan’da düzenlenecek seçimin ikinci turunda yeniden yarışması bekleniyor.

Oyların yüzde 21,95’ini alan Jean-Luc Mélenchon üçüncü, yüzde 7,05’te kalan aşırı sağcı Eric Zemmour dördüncü sırada yer aldı. Franceinfo’nun aktardığına göre muhafazakâr aday Valérie Pécresse, yüzde 4,79 ile Cumhuriyetçi Parti’nin bugüne kadarki en kötü oranını alarak tarihe geçti.

Seçimlere katılım oranı ise yüzde 73,8 olarak kaydedildi.

Macron: “Daha hiçbir şey bitmedi”

İlk turda kendisine oy verenlere teşekkür eden Macron, seçmenlere, ikinci turda da kendisine oy vermelerine yönelik çağrıda bulundu. Aşırı sağın Fransa’da iktidara gelmesini engellemek için ikinci turda kendisine destek verilmesi için çağrıda bulunan diğer parti liderlerine de teşekkür eden Macron, “Daha hiçbir şey bitmedi. Popülist söylem ve yabancı düşmanlığına teslimiyet. Bu, Fransa değil” diye konuştu.

Le Pen: “Fransa’yı düzene sokacağım”

İlk sonuçların açıklanmasının ardından destekçilerine seslenen Marine Le Pen, Macron’a oy vermeyen seçmenleri ikinci turda kendisine oy vermeye çağırdı. İkinci turda cumhurbaşkanı seçilmesi halinde tüm Fransızlar’ın başkanı olacağını söyleyen Le Pen, Fransız değerlerini yeniden ön plana çıkarmak, düzensiz göçü kontrol altına almak ve herkesin güvenliğini sağlamak da dahil olmak üzere seçim kampanyasındaki vaatlerini bir kez daha tekrarladı.

Le Pen, destekçilerinin “Kazanacağız” sloganları eşliğinde, Fransa’yı beş yıl içinde düzene sokağına dair söz verdi.

Zemmour’dan Le Pen’e destek

Aşırı sağcı aday Eric Zemmour, ikinci turda seçmenlerini aşırı sağcı lider Marine Le Pen’e oy vermeye çağırdı. Politikacı olmadığını ve bu yüzden hatalar yapmış olabileceğini söyleyen Zemmour, “Seçimlerde siyasi olarak her şey değişti çünkü artık biz geldik. İki milyondan fazla kişinin bana oy vermiş olması mesajlarımın önemli olduğunu gösteriyor. Sesiniz artık gözardı edilemez” dedi.

Marine Le Pen ile birçok konuda anlaşmazlıkları olduğunu söyleyen Zemmour, yine de destekçilerinden ikinci turda Le Pen’e oy vermelerini istedi:

“Seçmenlerimi Marine Le Pen için oy kullanmaya çağırıyorum. Bazılarınızın istemeyeceğini biliyorum ama hepsinden daha büyük bir şey var, o da Fransa.”

Mélenchon: “Macron’a oy verin”

Aldığı yüzde 20’lik oy oranı ile seçimlerde üçüncü sıraya yerleşen Jean-Luc Mélenchon, destekçilerini “aşırı sağı iktidardan uzak tutmak” için ikinci turda Macron’a oy vermeye çağırdı. Seçimlerdeki başarısızlığından ötürü bir hayal kırıklığı yaşadığını kabul eden Mélenchon, siyasi mücadeleyi sürdürme sözü verdi.

Pécresse: “Sorumluluğu üzerime alıyorum”

Valérie Pécresse seçimlerin ardından yaptığı konuşmada, “Yenilgideki tüm sorumluluğu üzerime alıyorum” diyerek, seçmenlerindan ikinci turda Macron’a oy vermelerini istedi.

Pécresse, “Le Pen’in Vladimir Putin ile yakınlığı, ülkemizin çıkarlarını ve itibarını sarsıyor. Le Pen’in seçilmesi, Fransa’nın Avrupa ve uluslararası arenada önemsiz hale geleceği anlamına geliyor. Bu nedenle, Macron ile anlaşmazlığıma rağmen, Le Pen’i durdurmak için kendisine oy vereceğim” dedi.

Hidalgo: “İkinci turda oyunuzu Macron’a verin”

Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ilk sonuçların ardından yaptığı açıklamasında “Herkese karşı nefrete hayır” dedi ve seçmenlere ikinci turda Macron için oy kullanmaları yönünde çağrıda bulundu.

Komünist Parti adayı Fabien Roussel ve Yeşiller’in adayı Yannick Jadot da kendilerine oy veren seçmenlerden ikinci turda Macron’a destek vermelerini istedi.

Yeniden Macron-Le Pen düellosu

Macron ve Le Pen, 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda da karşı karşıya gelmişti. Macron bu seçimlerde oyların yüzde 66’sını alarak cumhurbaşkanı seçilmiş, Le Pen’in oyları ise yüzde 34’te kalmıştı.

Fransa’da halk sandık başında

Mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la birlikte 12 adayın yarıştığı seçimde, merkez sağ Cumhuriyetçi Parti adayı Valérie Pécresse, Ulusal Birlik (RN) Partisi lideri Marine Le Pen ve Yeniden Fetih (Reconquete) Partisi Başkanı Eric Zemmour aşırı sağ adaylar olarak öne çıkıyordu.

Resmi sonuçların Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan’da açıklanması ve seçimi kazanan adayın 13 Mayıs’a kadar cumhurbaşkanlığı görevini devralması bekleniyor.

Kaynak: BBC, France24, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.