Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşından başörtüsü tartışmalarına: İşte Le Pen ve Macron’un canlı yayın tartışmasında öne çıkan başlıklar

Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışacak mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen, canlı yayın tartışmasında bir araya geldi. Yaklaşık üç saat süren ve oldukça sert geçen tartışmada Ukrayna-Rusya savaşından Avrupa Birliği’ne (AB), kamusal alanda başörtüsü tartışmalarından iklim krizine pek çok konu gündeme geldi. Medyascope iki adayın tartışmasından öne çıkanları sizin için derledi. 

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan aşırı sağcı lider Le Pen, anketlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gerisinde gözüküyor. Ancak milyonlarca insan hâlâ seçimde kime oy vereceğine karar vermiş değil.

2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Le Pen’in Macron ile yaptığı canlı yayın tartışmasında gösterdiği kötü performans, o zamanki yenilgisinde önemli bir faktör olarak görülüyordu. Bu nedenle, her iki liderin de tartışmada göstereceği performans merakla bekleniyordu.  

İki saat 45 dakika süren münazarada ortamın kızışması çok uzun sürmedi. Le Pen tartışmaya oldukça hızlı bir başlangıç yaparak daha giriş tema müziği sona ermeden konuşmaya başladı. Tartışmanın moderatörü, Le Pen’den konuşmasına tekrar başlamasını istemek zorunda kaldı. Le Pen ise durumu bir kahkahayla geçiştirerek Macron yönetiminin ekonomi politikalarını yerden yere vurdu.

Ekonomi ve hayat pahalılığı

Gecenin en önemli tartışma başlığı ekonomi ve hayat pahalılığıydı. Fransız halkının yüzde 70’inin yaşam standartlarının son beş yıl içinde düştüğünü söyleyerek Macron’u eleştiren Le Pen, “Fransızlara, kendi ülkelerinde öncelik vermeliyiz” dedi.

Macron ise koronavirüs salgını ve Avrupa’da başlayan savaş gibi zorluklara rağmen Fransa’yı daha güçlü bir ülke haline getirdiğini öne sürdü.

Marine Le Pen, önceliğinin artan yaşam maliyetlerini düşürmek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Enerjide KDV’yi kalıcı olarak kaldıracağım. 30 yaş altı insanlar için de gelir vergisi olmayacak.”

Le Pen ayrıca, Macron’u emekli maaşlarını düşürmekle suçladı.

Macron ise hayat pahalılığındaki çözümünü, fiyatlara tavan fiyat uygulaması getirmek olarak açıkladı. Ayrıca bunun vergileri düşürmekten daha etkili bir çözüm olduğunu savundu.

Rusya-Ukrayna savaşı

İki adayın tartışmasındaki bir diğer konu başlığı Rusya-Ukrayna savaşıydı. Macron, Putin’le yakın bağları olduğunu öne sürerek Le Pen’e sert eleştirilerde bulundu. Le Pen ise Ukrayna’ya askeri teçhizat sağlamanın Fransa’yı da savaşa sokabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ancak Macron’un Ukrayna’yı destekleme ve sığınmacıları kabul etme politikasını destekledi.

Macron, Rusya-Ukrayna konusunda rakibini zorlamaya devam etti. Le Pen’in partisi için bir Rus bankasından kredi aldığını hatırlatarak “Putin’e güveniyorsunuz” dedi. Le Pen ise hiçbir Fransız bankasının partisine kredi vermemesi nedeniyle Ruslardan para aldığını söyleyerek kendisini savundu.

Macron, Le Pen’i Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakını tanıyan ilk siyasi liderlerden biri olduğunu söyleyerek de eleştirdi ve “Rusya ile konuştuğunuzda bankacınızla konuşuyorsunuz” dedi.

Avrupa Birliği

İki adayın Avrupa Birliği (AB) konusundaki birbirinden oldukça farklı görüşleri, tartışma sırasında önemli bir ayrışma noktası haline geldi. Macron, Le Pen’i Fransa’yı AB’den çıkarma konusunda bitmek bilmeyen söylemleriyle suçlarken Ulusal Cephe’nin adayı Le Pen, AB ile ilgili politikalarında değişikliğe giderek birlikten ayrılmak yerine birlik içinde değişim arayışına gireceğini söyledi. 

Macron yönetiminin AB’de, Fransa’nın çıkarlarını savunmakta yetersiz kaldığını dile getiren Le Pen, Fransız üreticilere zarar veren ticaret anlaşmalarını feshetme vaadinde bulundu.

İklim krizi

İklim değişikliği konusunda Paris İklim Anlaşması’nın güçlü bir savunucusu olan Macron, karbon emisyonlarını azaltmanın bir yolu olarak nükleer enerji kullanımını arttırılması gerektiğini söyledi. Le Pen’in bu konuda hemfikir olduğu Macron’un bu söylemi, birçok iklim aktivisti tarafından eleştirilmişti. 

Macron, iklim krizi konusunda Le Pen’i eleştirerek, “İklim konusunda şüpheci birisin, bu çok açık” dedi. Marine Le Pen ise “iklim ikiyüzlüsü” diyerek Macron’a sert bir yanıt verdi.

Dini semboller ve göç

Le Pen’in en saldırgan olduğu konu başlığı buydu. Le Pen, Fransa’dan kimin ayrılıp kimin kalacağını belirlemek için bir referandum yapma sözü verdi ve “anarşik ve kitlesel göçe” son verme taahhütünde bulundu. Macron ise rakibini eleştirerek, “Referandum hiçbir şeyi değiştirmez, bu diğer ülkelerin işbirliğine bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Le Pen, kadınların “İslamcı baskıdan” kurtulması gerektiğini savunarak, kamusal alanda başörtüsü takmayı yasaklayacağını söyledi. Macron ise Le Pen’i başörtüsünü İslamcılık ile çok kolay ilişkilendirmekle suçladı ve “Benimle birlikte kamusal alanda tesettür, kipa ve herhangi bir dini sembol kullama yasağı olmayacak” dedi. Ayrıca Le Pen’in politikalarının ülkeyi “iç savaşa” sokacağını ve bu yasağın Fransız değerlerine ihanet olacağını söyledi. 

İzleyicilerin yüzde 59’u Macron’u daha ikna edici buldu

Fransa’nın tanınmış araştırma şirketi Elabe’nin BFM TV için yaptığı anket, izleyicilerin yüzde 59’unun Macron’u Le Pen’den daha ikna edici bulduğunu ortaya koydu. 2017’de aynı anket firması, ankete katılanların yüzde 63’ünün Macron’u daha inandırıcı bulduğunu tespit etmişti.

Münazaranın seçim sonuçlarına etkisi

İkinci tura kalan adaylar arasında yaklaşık 50 yıldır yapılan münazara, Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerin en önemli olaylarından biri olarak görülüyor. Ülkede ikinci tura kalan adayların, anketlerde birbirine yakın oy oranlarına sahip olduğu zamanlarda, televizyondaki canlı yayın tartışmalarının seçim sonuçlarına önemli bir etkisinin olduğu düşünülüyor. 

Anketler neyi gösteriyor?

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, oyların yüzde 27,85’ini, Le Pen ise yüzde 23,15’ini aldı. İki adayın ilk kez karşı karşıya geldiği 2017 seçimlerine göre, bu sefer yarış çok daha yakın. Anketlerde, seçimlerin ikinci turunda Macron’un yüzde 53 ile yüzde 57 arasında oy alması bekleniyor.

Bu seferki münazara, Le Pen için tam bir fiyaskoyla sonuçlanan 2017’nin aksine iyi geçmiş gözüküyor. Le Pen’in münazaradaki güçlü performansının, kararsız seçmenlerin oylarını almasında etkili olabileceği düşünülüyor. 

Kaynak: Reuters, BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.